Lisztes megmondja a tutit

A nagy füzet - Lisztes megmondja a tutit

2013. szeptember 09. 15:00 - lisztes

A blog újabb "szüzességét" veszítette el, ugyanis ez az első magyar film, amiről írásom jelenik meg (ez talán némileg tükrözi is a hozzáállásomat a hazai filmgyártáshoz). És ez az első magyar film, ami a megújult Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült. Igaz csak részben, de ennek ellenére, vagy éppen ezért nyitottan, befogadóan álltam hozzá. Ráadásul még a fődíjat bezsebelte (az egyébként - állítólag - nagyon gyenge felhozatallal rendelkező) Karlovy Vary-i filmfesztiválon, szóval úgy tűnt, valami tényleg változott.

05_cahier__large.jpg

Sajnos a filmhez nem találtam még plakátot a neten...

Lelövöm a poént: NEM. Ez még mindig ugyanaz a sz*r, csak most épp szerencséje volt Szász Jánosnak, aki a sikeren felbuzdulva rögtön el is határolódott a "rezsimtől" és megkérte a sajtót, hogy személyes filmjeként nézzenek A nagy füzetre. Vajnáék segge tehát csak addig volt érdekes, amíg azt a közel 1 milliárd forintot adták a projektre, ami egyébként egyáltalán nem látszódik meg a TVfilm-szerű, gyatra CGI-al megtámogatott és javarészt egy nyamvadt tanyán játszódó mozin.

Azért az mégiscsak 5 millió dollár. Annyiból leforgatták a Hold című sci-fit is, szóval sok mindenre elég kell legyen ez a pénz. De hát ugye nem lett, elég megnézni az előzetest, hogy elvegye a kedvünket. De még egyszer kihangsúlyozom: ennek ellenére is nyitottan álltam a filmhez, még úgy is, hogy a filmfesztiválos kritikák nem voltak tőle elragadtatva. Világháború - jó téma lehet, falusi élet - szintúgy, ráadásul az Oscarért is ezzel a filmmel szállunk harcba (más komoly jelölt mondjuk amúgy sem volt).

Szasz-Janos.jpg

A sztori alapja Agota Kristof, egy Magyarországon született, de Svájcban élő, franciául író szerző könyve, mely bizonyára tök jó (nem olvastam, de a film megítélése szempontjából amúgy is irreleváns), most újra ki is adják majd a film mozikba kerülésével egy időben a könyvkiadók. Amennyit leszűrtem az internetes kutakodásomból az az, hogy a könyv története egy meg nem nevezett háborúban, egy meg nem nevezett határ menti kis falucskában játszódik, míg a filmé természetesen a második világháborúban, nácistól, holokausztosostól, mert az itthon a mai napig hot topic ugyebár.

Szóval egy ikerpárt az anyjuk Pestről a rég nem látott, zsémbes nagymamához viszi Kőszegre, mert sajt (valójában mert az ikrek túl feltűnőek egy háborúban... Mi van?). Nagyi korábban már kinyírta a nagypapit, a lányát utálja, az unokáit is szukafattyaknak hívja, szóval ideális nevelő mindaddig, amíg véget nem ér a háború: az ikreket minden nap jól megveri, a kajáért pedig jól megdolgoztatja őket. Mindeközben ők mindent felírnak egy, az apjuktól kapott füzetbe...

20130705a-nagy-fuzet2.jpg

Eredetileg a film elbeszélő stílusában szerettem volna megírni a kritikát, de képtelen vagyok tőmondatokban kifejezni a gondolataimat, sajnálom. Mert bizony az ikrek narrálnak, méghozzá rohadt idegesítően, artikulálatlanul, önmagukat ismételve, ami nyilván a könyvben működött, de a filmben abszolút nem. Az utolsó harmadban meg el is felejtik a dolgukat, csak a film végén jut eszükbe ismét, hogy mondani kéne valamit (éljen a konzekvens hozzáállás).

Miről is szól? Az ikrek felnövésének története lapul a mélyben. Megismerkedésük a bűnnel: egyre brutálisabb dolgokat követnek el (kezdetben verőköltő bodobácsokat (a.k.a. suszterbogarakat) gyilkolnak, aztán csirkét, később már egy csúnya zsidógyűlölő lányt is, sőt, még ennél is tovább mennek) és arról, ahogy megismerkednek a szexualitással (legyen az a német tiszt homoszexualitása és pedofíliája, vagy a már említett lány kíváncsisága).

A_nagy_fuzet_1.jpg

Mindezt a Gyémánt-ikrek elképesztően élet- és ötlettelen játékával. Beszélni nem tudnak, rengeteg megmozdulások mesterkélt - elképzelésem sincs, hogy miért rájuk esett a választás a szereplőválogatáson. A többi mellékszereplő so-so, az egyedüli emlékezetes alakítást Molnár Piroska produkálja: egyszerűen elképesztő, amit művel. Egyszerre félelmetes és undort keltő, de a mélyben sebezhető és szánni való figurát játszik. Majdhogynem Oscar-közeli alakítás, minden tiszteletem az övé.

Mi az, amit tanít nekünk a film? Hát például azt, hogy a keresztény papok pedofilok, a német tisztek szintén pedofilok, no meg buzik is. Erre a jellemhibájára Ulrich Thomsen karakterének testi fogyatékossága is rávilágít (ejj, de eredeti!). A zsidó cipész viszont a legjobb arc, mert ad a srácoknak csizmát ingyé'. "A cipész a legjobb barátunk volt" - sérelmezik kivégzését az ikrek, bár két mondatnál többet nem beszélt a kölykökkel. Legalább ezt bemutathatták volna kicsit részletesebben, a sok értelmetlen és felesleges narráció és a még több felvétel-újrahasználás helyett.

A-nagy-fuzet.jpg

A nagy füzetben az egyetlen említésre méltó dolog tehát Molnár Piroska lehengerlő alakítása. Minden más tekintetben rossz: TV-filmszerű, túlművészkedett és a lehető leggázabb módon hatásvadász. Ha feltétlenül elválaszthatatlan gyerektestvérpárról szóló filmet szeretnél nézni a mozikban, inkább a Barátunk, Superman című skandináv-iraki (éljen a globalizáció) drámát ajánlom, abban legalább van élet és szerethető pillanatok. Ezen is csak azért nem alszol be, mert ahhoz túl idegesítő a narráció. És higgyétek el nekem, szívből sajnálom, hogy ezt kellett írnom a filmről.

Lisztes

A nagy füzet az imdb-n

A nagy füzet előzetes

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr825499826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.09.09. 19:44:24

Akkor a magyar foci után a magyar filmről is lemondhatunk....

Amúgy meg 1 milliárdot adtak erre??? A dánok bezzeg ennyi pénzből olyan filmeket készítenek, mint a Jagten... Azt hiszem ennyire ért a szakmájához Vajna.

♔bаtyu♔ 2013.09.10. 12:20:45

Valószínűleg úgy lehettek vele:
Homokos német tiszt? Keresztény? 2 légy egy csapásra, mehet, ebbe tutira nem kötnek bele a világ urai, engedély sem kell tőlük, sőt akkor így a libsik és a komcsik sem, a fesztiválokon ez a műfaj tuti nyerő, de a milliárdból 400 milliót visszaosztasz öcsi, ne nézz hülyének, egy tanya, hat szereplő, amatőrök ezek még fizetnek is, hogy vásznon legyenek.

A közönség pedig úgy is csak letölt, moziba már nem jár, most jól kibasztunk velük, hát ezt nem fogja:)

♔bаtyu♔ 2013.09.10. 12:23:04

@danialves: Szerintem egyszerűen csak nem akar kockáztatni. Hogy lenne egy ország kormánya antiszemita, ha ilyen filmre kidob egy milliárdot.

Mindenki jól jár, hiszen ennek bizonyítása kerülhetett volna négybe is.

cs.zoli 2013.09.10. 12:43:45

Hát én a Szkénében láttam színpadon, és az zseniális volt. Ennyit a történetről, no meg a magyar filmgyártásról.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.09.10. 15:23:13

@kaskala: Múlt héten szerdán volt belőle a sajtóvetítés, cs.zoli pedig a színházi verziójáról beszél. A mozik egyébként szeptember 19-től mutatják be nálunk.

kaskala 2013.09.10. 16:34:26

Aha, köszönöm.Azért majd megnézem :))

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.11. 18:32:59

ezt nem akarom elhinni, ez csak valami vicc lehet, egy milliárd egy ilyen fos filmre????? azt hittem max egy százast vertek el rá, hova a tetves gecibe ment el a pénz?

amikor a németekből két dzsipet látunk, a vörös hadsereg bevonulását meg egy darab T34-es és két tucat paraszt uniformisban prezentálta?
süti beállítások módosítása