Lisztes megmondja a tutit

Az első igazi nyár - Lisztes megmondja a tutit

2013. október 25. 15:00 - lisztes

Mostanában egyre több igényes ifjúsági filmmel találkozni és ez bizony jó dolog. A nyár királyai a Cinefest után nemsokára szerte az országban moziforgalmazásba kerül, miközben mai filmünk azt kikerülve, DVD-n landol kicsinyke hazánkban. Pedig a vígjáték idehaza kelendő mozis portéka, Steve Carell vagy talán még Sam Rockwell neve is jól mutatna a plakáton, de a forgalmazó nem mert kockáztatni. Miközben meg rengeteg igénytelen darab is megfordul a vetítőtermekben...

the-way-way-back-poster-quad.jpg

A Sundance-en mutatták be a filmet idén januárban, ahol meglehetősen pozitív visszhangot kapott. Ami persze nem meglepő, hiszen az Utódok című George Clooney-dráma Oscar-díjas forgatókönyvíró párosa követte el ezt, az annál lényegesen könnyedebb hangvételű darabot. Igaz rendezőként még csak most debütáltak. Bár a sztori a jelenben játszódik, ennek pusztán financiális okai vannak, eredetileg a 80-as évek szerepeltek a forgatókönyvben, lévén egy csipetnyi önéletrajzi elem is található benne: a nyitójelenetben látható beszélgetést például az egyik rendező hasonló élménye ihlette a mostohaapjával.

A sztori középpontjában a fiatal Duncan (Liam James) áll, aki édesanyjával, annak új pasijával és annak lányával vakációra megy egy vízparti nyaralóvárosba. Mivel anyuci gyenge jellem és nem igazán törődik a fia sorsával, főhősünk javarészt csak bámul a nagyvilágba, zenét hallgat és el-el vagyogat, míg mindenki jól érzi magát körülötte. De szerencséjére találkozik Owennel (Sam Rockwell), a helyi Aquapark jófej tulajával, aki munkát ajánl neki és nagy haverságba kerülnek. Duncan pedig végre jól érzi magát még akkor is, ha otthon semmi sincs már rendben...

art-TC3.jpg

Az egyetlen komolyabb negatívum, amit fel tudok hozni a film ellen, hogy egy picit döcögősen indul. Kifejezetten idegesítő karakter például maga Duncan, aki irritálóan teszetosza, meg sem próbál a sarkára állni, amikor szükség lenne rá, hanem inkább elsunnyog. Ismerős embertípus ő, ritkán teszik meg ezt a fajta karaktert filmekben főhősnek, de paradox módon pont ez Az első igazi nyárnak a legnagyobb erénye: az ún. "geek"-ek, meg "nerd"-ök magukra ismerhetnek személyében, megkönnyítve a vele való azonosulást.

Mert miután Duncan találkozik Owennel, beindul a film és az addig nem túl szimpatikus fiatal srác hirtelen "szárnyalni" kezd. Ebben a legnagyobb érdeme pedig Sam Rockwellnek van, aki Owen megformálójaként eszméletlenül zseniális. Láthatóan elemében érzi magát a szerepben, állítólag sokat improvizált, meg amúgy is: rohadt jól nyomja, nincs ezen mit szépíteni. Szellemes, szerethető, igazi szuperhaver. Olyasvalaki, aki minden hasonló sorsú kiscsávónak jól jönne barátként.

way-way-back-review-1.jpg

Itt van még nekünk Steve Carell is, aki nem először bújik a genyó szerepkörbe és a jövőre bemutatásra kerülő Foxcatcherben is megmutathatja, mennyire antipatikus tud ő lenni, ha nagyon akar. A meglehetősen nagy s*ggfej mostohaapa szerepére nem pont ő tűnhet a legideálisabb választásnak, de ennek ellenére mégis jól működik. A Duncan anyukáját játszó Toni Collette sem az a szépség, aki mellé az ilyenkor szokásos választásnak mondható kigyúrt, sportos, tipikus "amerikai fater" karakter jól passzolna.

A filmhez ideális helyszínt választottak a tóparti kis városka képében. Az Aquaparkban játszódó jeleneteknél szinte érezni az orrfacsaróan erős klórszagot, a tavacska melletti strandon pedig annak jellegzetes, iszapos illatát. Van hajókázás, éjszakai élet, srácok, csajok, tábortűz, tűzijáték - egyszóval, ahogy a magyar címben is utalnak rá: ez egy igazi nyár. A mellékkarakterek emlékezetesek, még az író-rendező páros is feltűnik az Aquapark két alkalmazottjának szerepében.

the-way-way-back-movie-poster-7.jpg

Ez egy szerethető, vicces film, amiben egy meg nem értett gyerek végre rátalál arra, ami őt boldoggá teszi. Nem kell ezt túlspilázni, az első felvonást leszámítva minden maximálisan működik benne. Megvan a kémia Rockwell és Liam James, de még Rockwell és Maya Rudolph közt is (utóbbi hölgy szintén az Aquaparkban dolgozik a szerepe szerint), talán az AnnaSophia Robb-féle szomszédlányos szál tűnhet egy kicsit erőltetettnek, feleslegesnek, de az is csak azoknak, akik minden áron a hibákat keresik ebben a szinte hibátlan darabban.

Lisztes

Az első igazi nyár az imdb-n

Az első igazi nyár előzetes

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr885597077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.10.25. 19:41:51

"a vígjáték idehaza kelendő mozis portéka"
Ez egyébként attól függ :D
Az adamsandler-robschneider-benstiller stb. borzalmak nagyon mennek, de a World's End-et sem véletlenül nem hozták be, annyira rosszul teljesített az első két rész. De ami nagyon durva, hogy az Itt a vége a premier hetén még a top10-be sem került be. (Ok, letöltötték, feliratos meg minden, de akkor is).
Szóval szerintem nem automatikus ez, hogy ami vígjáték, azt kajálja a nép, én azt mondom, hogy egy-két fingós-böfögős poén kellett volna még ahhoz, hogy ezt a filmet el lehessen adni a mozikban. Úgyhogy bár egyet nem értek vele, de meg tudom érteni, hogy nem hozták be.

Cserébe viszont nem bánnám, ha Anchorman 2 mozis premiert kapna :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.10.27. 15:39:57

Nemrég néztem meg én is, jó kis film, nekem nagyon bejött. Mostanában nagyon bírom ezeket a filmeket, lehet öregszem :)
süti beállítások módosítása