Lisztes megmondja a tutit

Végjáték - Lisztes megmondja a tutit

2013. november 24. 15:00 - lisztes

Hát ez elbukott. A 110 milliós büdzséből 1 hónap után még csak 77 milliót kapart össze világszerte. Ez bizony nem lesz elég ahhoz, hogy a stúdió berendelje a következő részeket... És már most felteszem a kérdést: baj-e ez nekünk? Volt-e annyira jó a Végjáték, hogy további részek után sóvárogjunk? Alapanyag az éppenséggel lenne, mivel az eredeti regény szerzője, Orson Scott Card egy rakás (szám szerint 23) hosszabb-rövidebb sztorit firkantott már papírra az Ender-univerzumról.

enders-game-poster02.jpg

Hogy ne csak a levegőbe lógjon az iménti kérdésem: szerintem baj. DE: a Végjáték messze nem volt olyan jó, mint amilyen lehetett volna és szerintem tudom is az okát... Két lába, keze és füle van, ellenben tehetsége az nincs. A vezetékneve Hood, a keresztneve pedig Robin... izé: Gavin. Az úriember már sikeresen belepiszkított az X-men univerzumba is (a meglehetősen gáz X-men kezdetek: Farkas is az ő fércmunkája), így nem annyira meglepő, hogy a Végjátékból is csupán egy könnyen felejthető young adult sci-fi lett. Ehhez a sztorihoz egy jobb kvalitású író-rendező dukált volna.

A háttértörténet ismerős lehet a Függetlenség napjából (persze ez a korábbi, hiszen a regényt 1985-ben adták ki): Jöttek a bolygónkra áhítozó, telepátiával kommunikáló idegenek, akikkel alig tudtuk felvenni a harcot, de végül egy bátor pilóta feláldozta magát és felrobbantotta az anyahajójukat, aminek hála az összes többi vadászrepülő csütörtököt mondott és azóta mindenki happy... A különbség csak annyi, hogy ezeket a lényeket "hangyok"-nak hívják és bármikor visszatérhetnek egy újabb sereggel.

endersgame_trailerscreencap_large_verge_medium_landscape.jpg

No és ezért kell a fincsi fasiszta diktatúrává változott földön kölyköket kiképezni a harcra. Ugyanis nem lehet elég korán elkezdeni a felkészülést, továbbá a gyerekek agya jobban szuperál, ha a nagy összefüggések meglátásáról van szó (Öhm... Oké...). Szóval a túlnépesedett bolygónkon harmadikként a családjába születő Endert kinézi magának Graff ezredes, mert döntései nem mindennapi briliáns elme birtoklásáról adnak tanúbizonyságot. Felviszik az űrben lebegő kiképzőbázisra, ahol hamar kiderül, hogy ő lehet az emberiség utolsó reménye a háborúban...

Kicsit nehezemre esett elhinni Enderről, hogy ő valójában egy zseni. Sokkal inkább tűnt úgy a filmben, hogy körülette minden más gyerek ordas nagy debil. Ami már csak azért is furcsa, mert a kiképzőközpontba a sztori szerint csak nagyon kevesen kerülhetnek be, szóval nagy a verseny a jók között. Ender bátyja például túlzott erőszakossága miatt nem felelt meg, ugyanakkor az űrbázison a Szalamandrák vezérét alakító Bonzo Madrid legalább annyira agresszívnek és primitívnek tűnik a jelenetei alapján.

enders-game-hood-butterfield-610x374.jpg

Mint a legtöbb regényadaptációról született írásomban, itt is kihangsúlyozom: NEM érdekel, hogy milyen volt a könyv, hogy milyen plusz dolgokat lehet megtudni belőle. Engem csak és kizárólag az érdekel, hogy filmként hogyan szuperál a Végjáték sztorija. Érthetőek-e a motivációk, megalapozták-e rendesen a történéseket, megfelelően be vannak-e mutatva a szereplők, stb... És itt jön a képbe Gavin Hood: miatta minden kérdésre az a válaszom, hogy so-so.

Egyszerűen érezni, hogy lehetett volna ezt jobban is csinálni. Látom a filmben a potenciált. A végén van egy csavar, de valahogy az sem lett az igazi. Nincs megfelelően ütemezve, nem szól akkorát, mint amekkorának szánták. A trükkfelvételekre nem lehet panasz, az antigravitációs arénában látható küzdelmek nagyon szépen vannak kivitelezve. Narráció helyett nővérkének megírt leveleket mond fel belső monológban a főhős - ez legalább korrekt megoldás az Ender fejében kavargó gondolatok és kételyek bemutatására. Viszont a színészválasztás... Nos...

Enders-Game-Box-Office-03.jpg

Asa Butterfield beválogatása szerintem nem volt túl jó lépés. A srác ügyes, de ez a karakter távolabb áll tőle, mint Biaggiotól Bonzo (ha ezt nem érted, ideje megnézned az év egyik legjobb vígjátékát, A nyár királyait). Rajta kívül szinte mindenki más Oscar-jelölt színész/színésznő: a szigorú apafigurát megformáló Harrison Ford, az érzelmes (sajnos alulhasznált) anyafigurát alakító Viola Davis, a nővérét játszó (szintén alulhasznált) Abigail Breslin, valamint a legjobb kadétbarátot életre keltő Hailee Steinfeld is. Utóbbi most is, mint mindig pazarul játszik.

Ben Kingsley pedig a mezőny egyedüli Oscar-díjasaként A leleményes Hugo után ismét Butterfielddel tolja az ipart egy filmben, de ő egyedül az agyontetovált arca miatt marad emlékezetes. Túl sok a filmben a mellékszereplő és túl kevés idő jut rájuk, pedig legtöbbjük sajnos érdekesebb, mint maga Ender. És ahogy a főszereplő, úgy maga a film sem lett kellően érdekes. Nem rossz, de hamar felejthető. Egy kultregény (értsd: bizonyára nagyon jó alapanyag) filmre adaptálásától azért többet vár az ember.

Lisztes

Végjáték az imdb-n

Végjáték előzetes

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr115650569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.24. 16:18:37

Én baromira nem értem ezt a Gavin Hood utálatot, a Tsotsi egy kurvajó film, a Wolverine-nek a rendezésével semmi baj nem volt (sőt, szerintem összességében még az is a jobb Wolverine a kettő közül), és tulajdonképpen szerintem itt sem végzett rossz munkát. Mondom ezt annak fényében, hogy rohadt nehéz lett volna ebből a történetből egy normális filmet forgatni (és most kérésednek megfelelően nem a könyvet citálom ide, egyszerűen csak gondold végig, hogy ezek mellett az események mellett még mennyi időt vett volna igényben a játékidőből néhány normális backstory, a karakterek és a világ szájbarágós bemutatása... Átrohantak az egészen, és még így is csak két órába fért bele.)

Amúgy ha jól emlékszem, Scott Cardnál még úgy van, hogy azért kellenek a gyerekek, mert sokkal intuitívebben, ösztönszerűbben döntenek. (Akár morális aggályok nélkül.) Mondjuk ez is jól mutatja, hogy az avatatlan szemnek mennyivel jobban feltűnnek az ilyen kis hülyeségek, mint egy olyannak, akinek a könyvben el van ez normálisan magyarázva.

Ja és állítólag a többi rész nagyon más karakterében, szóval azokból nem igazán lehetne ilyen jó kis pörgős blockbustereket forgatni, szerintem a siker esetén sem próbálkoztak volna meg vele.

Darch 2013.11.24. 22:56:13

Nekem összességében tetszett a film, de elég sok kérdés maradt bennem utána. Tényleg sok mindenről nem volt szó és teljesen egyetértek azzal, hogy a mellékszereplőkből többet mutathattak volna. Így 1-2 héttel a megtekintése után pedig elég felejthető is...
Harrison Ford eltökéltsége vagy inkább fanatizmusa pedig számomra túlon túl irreálisan lett eljátszva. Más filmjeiben jobban tetszett. Ezen felül pedig még hozzátenném, hogy a magyar szinkrontól már az első néhány percben padlót fogtam. Majdnem elröhögtem magam a moziban. :)

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.11.24. 23:14:38

@danialves: A Farkas film szerintem igen is pocsékul van megrendezve és itt is írtam például arról, hogy a film végi csavar nem szól akkorát: az is a rendezés hibája... Nem azt mondom, hogy Uwe Boll szintű a pasas, de a hollywoodi iparosok között valahol a középtáj aljára helyezném. Egy ilyen film elkészítéséhez meg ennél többre lenne szükség.
@Darch: Pedig Ford karaktere a regényben állítólag még ennél is szigorúbb és fanatikusabb...

hajo_acs 2013.11.25. 01:21:42

A Végjáték nem könnyen filmesíthető történet. Nem az űr piff-puff a lényege. A könyvet annak lelki fejlődésnek a hiteles ábrázolása tette baromi izgalmas olvasmánnyá, meg világhírűvé, aminek nyomán egy zseniális 6 éves kölyökből könyörtelen harcos és tökéletes, legyőzhetetlen stratéga lesz. Azokat a belső küzdelmeket, és elszánódásokat, ahogyan Ender megsemmisíti a nálánál erősebbeket és azt a lelki gyötrelmet, ami egy egy ilyen győzelem/gyilkosság után szállja meg Endert (a könyvben, ha jól emlékszem a nagyon balfasz iskolatársa is meghal, aki az elején száll rá) nem képes visszaadni a film. Talán nem is volt célja. Nem derül ki a valódi viszonya a testvéreivel, ami magyarázná a kölök működését. Lóg a levegőben az egész történet.
Szóval, aki nem olvasta a könyvet, annak ez egy átlagosnál gyengébb sci-fi- film, aki olvasta, annak meg egy átlagosnál gyengébb adaptáció. Így-is, úgy is, szar. A legnagyobb hibája, senkit nem fog arra késztetni, hogy elolvassa a könyvet, ami viszont kurva jó.
süti beállítások módosítása