Lisztes megmondja a tutit

Pat Garrett és Billy, a kölyök - Lisztes megmondja a tutit

2014. március 13. 15:00 - lisztes

Sam Peckinpah! Ismét csalódtam benned. Azt követően, hogy megrendezted minden idők egyik legjobb westernfilmjét, hogy voltál képes ennyire mellényúlni? Pedig minden adott volt egy újabb klasszikushoz: egy egyszerű, könnyen követhető koncepcióra felhúzott sztori, két ismert színésszel a főszerepben és egy zseniális zeneszerző, aki mellesleg a világ egyik legismertebb számát is ehhez a filmhez készítette el. Te meg voltál olyan ostoba, hogy kihagytad a ziccereket.

pat_garrett_and_billy_the_kid.jpeg

Mert nincs mit szépíteni, ez a film unalmas még western-léptékben is. Pedig ebben a műfajban tényleg vannak embert próbálóan hosszú darabok és a Pat Garrett és Billy, a kölyökről még csak azt se mondhatni, hogy elfelejtették nézőbarát hosszúságúra vágni. A hiba inkább ott kereshető, hogy nem igazán történik benne semmi. Mármint... Semmi emlékezetes, semmi olyan, ami a 122 perces játékidő létjogosultságát indokolttá tenné. Ennyire semmilyen lett volna a címszereplők élete?

Pat Garrett egykor bandita volt, de idősödvén belátta, hogy változnak az idők, ideje tisztes munkát vállalni, így jelentkezett seriffnek. Egyik első feladata megszabadítani a környéket egykori jó barátjától, Billytől, aki egy kisebb törvényen kívüli banda befolyásos tagja. Miután a Pat által kiszabott haladék lejárt, a még mindig a környéken ólálkodó Billyt elfogják és börtönbe vágják egy korábbi gyilkosságért. Ám míg Pat távol van, az akasztásra váró fogoly megszökik, így rá hárul a feladat, hogy ismét begyűjtse - ő viszont cseppet sem sieti el a dolgot a közös múlt miatt...

patandbilly.jpg

Az alapszituáció felskiccelése és a szökés izgalmas és érdekes első fél órával szolgál. A gond ezek után kezdődik, ugyanis Peckinpah nem nagyon tud mit kezdeni a főhősökkel. Legalábbis semmi emlékezeteset nem tud velük produkáltatni. Csak "A" pontból "B"-be érvén konfrontálódnak emberekkel, akiket aztán vagy megölnek, vagy megaláznak, vagy megmentenek vagy jól lesz*rnak. És így telik el több, mint egy óra a filmből, miközben Pat búsan réved a távolba és azon morfondírozik, hogy miért kell a legjobb barátjával így kicsesznie.

Vagy lehet, hogy csak James Coburn az, akit látunk, nem is a karaktere és azon morfondírozik, hogy vajon mikor fog az aznapi forgatás kezdődni? Peckinpah alkoholizmusa a felvételek idejekor állítólag már nagyon durva volt, naponta maximum 4 órányi értékelhető munkát tudott remegő kéz és a jó öreg égetett szeszek nélkül elvégezni. Ez persze rengeteg feszültséget szült közte és a stábtagok közt - elsősorban a Coburn melletti másik főszereplő, Kris Kristofferson kifogásolta a dolgot.

968full-pat-garrett-&-billy-the-kid-screenshot.jpg

Eredetileg egyébként ő szerezte volna a zenéjét is a filmnek, de inkább lepasszolta a melót jó barátjának, Bob Dylannek, aki csodát művelt. No nem a vásznon (mivel hogy egy felejthető, de leginkább értelmetlen szerepet is kapott a filmben), hanem a hangszerek mögött. Talán nem tudják olyan sokan, de a Pat Garrett... egyik betétdala a Knocking on Heaven's Door, ami később - elsősorban a Guns N' Roses feldolgozása miatt - hatalmas nagy siker lett. Peckinpah egyébként mintha nem látta volna a számban rejlő hatalmas potenciált, szinte nem is használja a filmben...

A ráérős tempó egyébként meglepően gyors vágásokkal párosul - legalábbis a korszakban megszokottakhoz viszonyítva mindenképpen. Igaz a 4,5 másodperces átlag a rendező úrtól megszokotthoz képest piskóta, de még így is talán ez a felettébb gyors vágás lehet az oka annak, hogy paradox módon lassúnak érezzük a filmet. Mert míg Leone westernjeiben a hosszú snittekkel egybekötött ráérős történetvezetés kellemes ütemű, "mesélős" tempót eredményez, addig itt a hatás olyan (bár nem a legjobb a hasonlat), mintha az üres szobába beállított kamera által felvett 3 órás anyagot tekertetve néznénk végig.

patgarrett.jpg

A fentiekből rájöhettetek már, hogy nem emiatt a filmje miatt fogjátok megkedvelni Peckinpah munkásságát - ennél azért ő többre is képes volt. Tele van jobb sorsra érdemes jelenetekkel - Baker seriff halála is lehetne sokkal drámaibb és megindítóbb (ha már Dylan ezt a sokat emlegetett, zseniális számot megírta hozzá), de az is valahogy csak úgy lóg a levegőben, se előtte nincs elég idő megismerni őt, se utána nem foglalkozik már senki egy pillanatra sem vele. Ahogy a bevezetőben is említettem: ez is csak egy kihagyott ziccer.

Lisztes

Pat Garrett és Billy, a kölyök az imdb-n

Pat Garrett és Billy, a kölyök előzetes

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr855852673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.13. 19:59:00

ugyanazt csinálod mint a legtöbb néző, Vad Bandát, Vad bandát!, nézd újra Sam, épp azért csinált másfélét, mert már megrendezte a vad Bandát és kurva jól döntött hogy nem csinált neki folytatást és nem kurvult el

a tegnapi linken erről is van egy jó írás, azt olvasd majd el mert rádfér

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.03.13. 22:45:14

@scal: Elolvastam, de nem változtatta meg a véleményemet. Nem érzem magam olyan hülyének, hiszen eléggé megosztó film az Alfredo Garcia és sztem az a linkelt szöveg tele van belemagyarázásokkal.

Pl.: "a "főcsábítót" játszó Kris Kristofferson ruhájára a békejel van kitűzve, a másik meg ernyedten pengeti a gitárját."

Könyörgöm, nyamvadt hippiket alakítanak, azok így öltöztek és viselkedtek akkoriban.

Egyébként nem Vad banda folytatás után vágyakozok, csak hasonló minőségű darabok után.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.16. 12:19:10

@lisztes: szerintem ezt elemzésnek hívják, nem belemagyarázásnak

amúgy a Pat Garretből azóta kétféle verzió van, melyiket nézted? az eredetit, vagy a "rendezői vágást"?

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.03.16. 13:48:08

@scal: Pontosan most nem tudom leellenőrizni, de az imdb ezt a hármat írja:
Runtime:
122 min (1988 restored) | 115 min (2005 DVD Special Edition) | 106 min (Cut theatrical)

Ezek közül nagy valószínűséggel a 122 perceset, kicsit kisebbel pedig a 115 perceset néztem. Az biztos, hogy 106-nál hosszabb volt.
süti beállítások módosítása