Lisztes megmondja a tutit

A Haunted House - Lisztes megmondja a tutit

2014. március 31. 15:00 - lisztes

A Paranormal activity filmek amilyen rosszak, olyan népszerűek is, így aztán cseppet sem meglepő, ha sok vicces (vagy magát annak tartó) ember gondolja úgy Hollywoodban, hogy ezt a sikert meg kellene lovagolni. A tavalyi év első felében 2 profán paródia is befutott az USÁba: az egyik egy egykor népszerű sorozat, a Scary movie 5. része, a másik pedig épp az előző (most már) pentalógia egyik atyjának, Marlon Wayansnek a legújabb agymenése, mai bejegyzésem témája.

2013-06-22-a-haunted-house.jpg

Rögvest ítéletet mondanék: Az A Haunted House jobban sikerült. De rögtön azt is hozzá kell tennem (nehogy valakit rászedjek egy ilyen meggondolatlannak tűnő kijelentéssel), hogy ez a "jobban sikerült" dolog ne tévesszen meg senkit, ez a mozi sem fog két hétnél tovább az emlékeinkben megmaradni. Elmúltak már azok az idők, amikor az ezekhez hasonló filmek garantáltan jó szórakozással és emlékezetes poénáradattal kecsegtettek. Mostanában már annak is örülni kell, hogy ha valami nem vérciki...

Főszereplőnk, Malcolm beújít egy kamerát annak örömére, hogy barátnője, Kisha hozzáköltözik. A mindennapi élet eseményeinek rögzítésén túl titkon házipornót is szeretne forgatni, de az összecuccolás kiábrándító eredménnyel zárul. Ellenben furcsa dolgokra lesznek figyelmesek: rejtélyes erők mozgatják a berendezést - úgy tűnik, hogy egy démon él a házban velük. Kezdetben jó poénnak tűnik, de amikor Kishát megszállja a gonosz (és így oda a hancúrozás is) Malcolm mindent megtesz, hogy kiűzze azt barátnőjéből: hív papot, botcsinálta szellemirtókat és egy telepatát is.

marlon-wayans-a-haunted-house.jpeg

Egy jó paródia sikere nagyban múlik azon, hogy azoknak a nézőknek is képes-e önfeledt pillanatokat okozni, akik nem látták azokat a filmeket, amiket parodizál. Így például - habár egy Airport filmre sem vettem még rá magam - én remekül szórakozok az Airplane-en, akárhányszor látom. Mivel azonban itt a parodizált horrorok nagy részéhez volt már "szerencsém", legnagyobb bánatomra nem tudok arról nyilatkozni, hogy a szűzszemnek milyen élményt nyújt, csak azt tudom, hogy a sokat látottnak nem túl jót...

Ahogy 2000-ben a Scary movie az akkor népszerű horrorokat figurázta ki (a fő téma a Sikoly 1-2 volt, de a Tudom, mit tettél..., az Ideglelés, a Hatodik érzék, sőt, még a Közönséges bűnözők is megkapta a magáét), az A Haunted House az utóbbi évek lényegesen gyengébb terméséből volt kénytelen mazsolázni. A Paranormal activity mellett a Démoni doboz, a Sinister, a Rítus, Az ördög benned lakozik, az Insidious (ez speciel jól sikerült), meg még jó néhány ördögűzős baromság került terítékre. Ezek többségének azonban már eredetileg is olyan minősíthetetlenül alacsony volt a színvonala, hogy már nézésük közben is csak nevettünk... kínunkban.

haunted-house-trailer.jpg

Marlon Wayans 13 év alatt nem fejlődött túl sokat poénkodás terén, ismét (a többek közt általa is) agyonhasznált elemekből építkezik: füves, dugós és "niggeres" poénok váltogatják egymást, de nem érezzük úgy, hogy ezek közül bármelyik is tudna újat mutatni. A mai kor szellemének megfelelően mindent túlpörget, ezért fordulhat elő, hogy két percen keresztül kell néznünk, ahogy pár szerencsétlen plüssállattal fajtalankodik. Jah, és továbbra sem vicces háziállatokat gyilkolni...

A szereplők közül szinte mindenki borzalmas színészi játékot produkál, ezért inkább csak aszerint értékelném őket, ki mennyire vicces: Malcolm minden idiótasága ellenére működő karakter, ahogy a házvezetőnő, Rosa is szállítja a kiszámítható, de legalább nem kínos poénokat. A barátnő, Kisha sztereotipikus nagyszájú néger női karakter, de ez a szerep Regina Hallnak sokkal jobban állt Brendaként a Scary moviekban. A meleg telepatát, Chipet egy nyamvadt poénra építették fel, de még így is jobban járt, mint a Cedric the Entertainer által játszott Williams atya, akinek még ennyi sem jutott. Messze ő a film mélypontja.

A-Haunted-House-3.jpg

Az A haunted house-t egyszer meg lehet nézni, de egyáltalán nem muszáj. El-el röhögcsélünk rajta, sőt, akad egy két viccesebb jelenet is, de ezeket már az előzetesben ellőtték, szóval ha az nem tetszik túlságosan, akkor a film még annyira sem fog. Szomorú látni az egykor jobb napokat is megélt (Ne légy barom, Scary movie) Marlont, hogy ilyen szennyeket ad ki a keze közül. Akinek esetleg bejött a film, annak talán örömhírül szolgál, hogy idén érkezik a folytatása is.

Lisztes

Az A haunted house az imdb-n

Az A haunted house előzetese

Pár vicces poszterre azért még futotta (van a második részhez is már egy, a többi pedig amcsi és angol poszter, utóbbiaknál mutatták be júniusban, azért a két különböző dátum):

a-haunted-house-2.jpg

haunted_house_ver6.jpg

haunted-house-mama-poster.jpg

a_haunted_house_1_20.jpg

a-haunted-house-poster02.jpg

haunted_house_ver4_xlg.jpg

A-haunted-house-poster.jpg

KFe3h38418.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr165435400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.01. 21:45:27

Amit a Scary Movieról írtál, az teljesen igaz rám is, gyerekként végigröhögtem, aztán tavaly nyáron megnéztem újra, és megint végigröhögtem. Csak most már értettem az utalásokat is. :D
süti beállítások módosítása