Lisztes megmondja a tutit

Harcban élve - Lisztes megmondja a tutit

2014. május 09. 15:00 - lisztes

Kemény meló lehet Jason Stathamnek lenni. Azt már rég észrevettem, hogy minden filmjében több az ellensége, mint a haja és ez a Harcban élvében sincs másképp. Akárcsak tavaly a Parker esetében, most is egy regény képezi az alapját kedvenc kopasz akciósztárunk soron következő zúzdájának. Ez még önmagában annyira nem is érdekes - az viszont sokkal inkább, hogy az alapanyagból a forgatókönyvet egy Oscarra is jelölt író, mellesleg Statham jó barátja, Sylvester Stallone követte el.

Homefront_2013_HDRip2.jpg

Az olasz csődör egyébként meglepően termékeny ilyen téren, két gyúrás és egy plasztikai műtét közt hagy időt a gépelésre is. Munkái változó színvonalúak, akad az egész ötletestől az elcsépelt sz*rokig minden a repertoárjában, ahová most megpróbálom elhelyezni mai filmünket is... Hát... Inkább utóbbiak felé tendál a Harcban élve szkriptje, de kétségkívül megvannak a maga pillanatai is. Hozzáteszem, hogy miközben ezeket a sorokat írom, még csak két nap telt el a film megnézése óta, de mégis nehezemre esik felidézni, mi is történt ez alatt a 100 perc alatt.

Lehet, hogy ez valami védekező funkció az agyamtól: próbálja mihamarabb eltemetni a rossz emlékeket valami olyan helyre, ahonnan pár hét múlva már vissza sem tudom hívni? Dicséretes próbálkozás a részéről, de a nyitóképsorok sajnos beleégtek a retinámba, így attól tartok, ilyen könnyen nem fogom megúszni. Statham hosszú hajjal még csak a jéghegy csúcsa, ez egy klasszikus fogás a filmesek részéről, hogy a filmmel belőtt közönségnek egyértelműen jelezzék, hogy eltelt bizonyos idő két jelenet közt.

Jason-Statham-and-Izabela-Vidovic-in-Homefront-2013-Movie-Image1.jpg

Na de ennél bénábban leforgatott "félresikerült akció"-t már régen nem láttam. Ez még leírva is rémesen festhetett, megvalósítva pedig kész katasztrófa. Persze ha próbálom a jó oldalát nézni, megidézi a 90-es évek klasszikus akciófilmjeit (konkrétan a Con Air végét), ahogy a seggig érő sérójú Cage Statham a béna rendőrök balf*szkodásait megelőzendő pattan motorra, hogy ő maga kapja el egy szál pisztoly segítségével a rosszfiúkat. Humánusan persze, de ez már nem sikerül - kész a "tragédia"...

Ez aztán megágyaz a finálénak, meg elvileg azt hivatott elősegíteni, hogy a nézőt bevonzza a film. Hát nem sikerült. Pedig ezután már akadnak érdekes részek: a tanúvédelmi programszerűségbe kényszerült drogellenes ügynök, Phil (Statham), a mocsárvidékre költözik a lányával, aki rögtön agyonveri a helyi bullyfiút, akinek a szülei ezt nem veszik túl jó néven. Miután Phil is lezúzza a kötekedő apukát, a srác anyja a bátyjához, Gátorhoz fordul segítségért, aki nem mellesleg a helyi drogkotyvasztó is egyben...

homefront09.jpg

Statham színészi repertoárjáról nem lehet ódákat zengeni, ő tipikusan az a fajta színész, aki nem a szerepéhez idomul, hanem olyat keres, amiben kvázi önmagát alakíthatja: kemény, becsületes, kemény, szerény, kemény, kopasz és persze kemény. Na, Phil pont ilyen. Stallone ugyan megpróbálkozik egy ártatlan szerelmi szállal, de végül ez sehová nem fut ki. Hmm... Talán jobb is. Ehhez a filmhez nem az a romantikus, "mostantól minden jobb lesz" befejezés dukál, hanem pontosan olyan, amilyet kaptunk: Phil a közeljövőben még több segget szándékozik széjjelrúgni.

Jaj, már megint spoilereztem... Statham figurája túléli a kalandot! Meglepetés! A rosszfiúknak pedig nagyon-nagyon rossz lesz ám! Meglepetés! Pont azokkal a figurákkal, akik érdekesek lennének (pl.: a szürke terepre tévedt helyi seriff, vagy Gátor hamarharagú húga) semmit sem kezdenek végül. Viszont közel fél órányi zúzda vár ránk az utolsó felvonásban, ahol a suttyó motorosbanda kommandósokhoz méltó precizitással és felszereléssel próbálja kinyírni főhősünket és a lányát.

homefront-1.jpeg

De minek ide logika, amikor van látvány? Mert való igaz, sokkal jobban néz ki, ha a végére marad a tűzijáték és Phil nem gyújtja fel sebtiben a droglabort, miután rátalált, sőt, a hatóságoknak sem szól, mert az úgy nem buli. Szóval úgy kb. ezer sebből vérző akciófilmről van szó, amiben a rosszfiúkat mindig erős kék színben vették fel, mert úgy félelmetesebbnek hatnak (?), míg a jókat szép meleg színekben tárják elénk. Ez egyébként rohadt zavaró tud lenni, amikor Gátor és Phil külön szálon futó jelenetei közt váltogatnak. Bár visszagondolva, ez a legkevesebb...

Lisztes

Harcban élve az imdb-n

Harcban élve előzetes

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr566120234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.05.10. 04:50:20

Szerencsére azért ennél jobb a film, mint azt az írás sugallja, egynek egész jó szerintem. 6,5/10
Hosszú haja meg azért van az elején, mert egy motoros bandába van beépülve, nem azért hogy "jelezzék az eltelt időt".

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2014.05.10. 08:17:35

nekem tetszett ez a film. statham filmjeit sosem azért nézem, mert egy tartalmas drámát akarok látni, így pont azt kaptam, amit vártam. lehet, megnézem még egyszer.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.05.10. 09:09:36

@Nyílméregbéka: Nem mintha bárki másnak lett volna még hosszú haja abban a motoros bandában :)
süti beállítások módosítása