Lisztes megmondja a tutit

III. Corvin moziéjszaka: 3.) Godzilla

2014. június 19. 15:00 - lisztes

A "Látványos".

Legnagyobb bánatomra a bemutató környékén lemaradtam róla, úgyhogy még csak most tudtam pótolni a legismertebb kaiju legújabb kalandját. Sok jót, de mégtöbb rosszat hallani a filmről (mint mindig, most is van igazság mindenben), de talán sokat elmond a végeredményről az, hogy az asszony, akit teljesen hidegen hagyott ez a film, végül remekül szórakozott rajta és értetlenül tette szét a kezét, amikor közöltem vele, hogy mennyien fanyalogtak Gareth Edwards legújabb rendezésével kapcsolatban.

poster-posse-godzilla-elam.png

Szóval Hollywoodban újragondolták a dolgot és a legutóbbi Godzilla-fiaskó után (mert azért azt erősen szarrá kellett reklámozni, hogy menjen rá a nép), most újradizájnolták a szörnyet és "a kevesebb néha több" elv alapján fogtak neki a reklámhadjáratnak. Ami egyébként az idei év eddigi legjobb marketingjét foglalja magába (ellentétben A csodálatos Pókember 2-vel), és aminek meg is lett az eredménye: a vártál is többet fizettek be az első pár napban Godzilla sztorijára.

És a vártnál is nagyobb visszaesés következett, mivel a visszhang nem volt annyira egyértelműen pozitív, mint ahogyan azt sokan várták. Az óriásszörnyes film amúgy sem olyan nagy buli, lévén muszáj sok CGI-t használni a főszereplők megalkotásához és a városok leamortizálásához, a közönség ugyanakkor - az eddig tapasztalatok alapján - annyira nem vevő az ilyesmire, hiába kecsegtet elképesztő látvánnyal és rombolásorgiával. Egyébként még nem sikerült rájönnöm, hogy miért van ez... Mindenesetre a Tűzgyűrű is nyögvenyelősen érte el a kívánt szintet és Godzilla sem lett végül túl combos, hiába alkották meg annak...

58dd8b28_godzilla.jpeg

Mármint szó szerint combosnak ugyebár, hiszen hűen az eredeti japán szörny kinézetéhez, most egy tömzsibb lényben gondolkoztak, ami úgy néz ki, ahogy kell (nincs apelláta!), nem úgy, mint egy nagyra nőtt T-rex. Sokan támadták is emiatt a filmet, de szerintem kifejezetten örvendetes, hogy végül így döntöttek az alkotók, annál is inkább, mert így még jobban nézett ki, mint azt előzetesen vártam. Arra viszont nem számítottam, hogy saját filmjében ennyire háttérbe szorul...

Félreértés ne essék, nem vártam 2 órás non-stop városrombolást, nem is az emberi történetszállal van a bajom, mert az van annyira érdekes (sablonos, de még így is érdekes), hogy ne zavarjon címszereplőnk hiánya. A probléma inkább ott gyökeredzik, hogy ezt a filmet MUTO-nak kellett volna inkább nevezni. Ugyanis Godzi ilyen szörnnyel, pontosabban szörnyekkel, mivel ketten vannak, kell, hogy megküzdjön. És ez a két radioaktív jószág többet szerepel Gareth Edwards filmjében, mint az, akire mindenki kíváncsi lenne...

godzilla-trailer-02.jpg

És ez bizony nagy probléma. Amit mások kifogásoltak (pl.: Aaron Taylor-Johnson halovány színészi játéka), elenyésző ahhoz képest, hogy a kiszabott címszereplő jó, ha 20 percet látható a 120-ból, míg a többi szörny legalább kétszer ennyit. Az emberek történetszála is bántóan sablonos karakterekből építkezik ugyan, de nem éreztem, hogy különösebben zavaró lenne mindez. A marketingesek jól átverték a nézőket (ki is a főszereplő, miről is fog szólni a film), de ezt semmiképp sem rónám fel a Godzillának, bár tény, hogy a sértődött nézők sokat tudnak rontani egy film megítélésén.

A sztoriról nem is kellene értekeznem, mert egyrészt nincs sok minden, másrészt meg ezt a keveset is jobb nem tudni. De azért csak elmondom: jönnek a MUTO-k, ami gáz és jön a természetes ellenségük, Godzilla, ami nem gáz, sőt, kifjezetten örvendetes. A nagy harchoz természetesen nem a Szaharát amortizálják le, mert ott nem lenne mit, hanem San Fransisco csodás városát. Mindezt egy családi tragédia és egy John McLane-szinten folyton a szarba tenyerelő főhős szemszögéből élhetjük át.

still-of-aaron-taylor-johnson-in-godzilla-2014-large-picture.jpg

A látványért piros pont, meglátszik az elköltött pénz. Mondom ezt úgy, hogy sok a sötétben játszódó bunyó a városi épületek is 10x annyi port lövelnek ki, mint amennyi indokolt lenne, gyakran eltakarva ezzel szörnyeinket. Az operatőri munka kiváló, a rendezés színvonalas... A forgatókönyv... Nos, az nem az igazi. És bár nekem jobban bejön ez a fajta megközelítés, mint az Emmerich-féle, azért még mindig amondó vagyok, hogy az óriásszörnyes filmekbe kell a "fun", azaz a műfaj modern darabjainak csúcsa Cloverfield ide, vagy oda, számomra még mindig a Tűzgyűrű. Mert az nem szeretné, hogy komolyan vegyem.

Lisztes

Godzilla az imdb-n

Godzilla előzetes

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr906306738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uarempty 2014.06.19. 19:44:55

nálam a tűzgyűrő kellemes csalódás volt.szórakoztatott, látvány teljesen jó volt...hosszra még talán kevés is volt.Az után számomra minden godzilla meg szörnyella film bohóckodás.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.19. 20:25:18

@uarempty: a tűzgyűrű meglepően nagyon jól sikerült.

és ez is egy okés szörnyfilm volt.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.06.19. 21:39:17

Szerintem a Tűzgyűrű és az új Godzilla is tök egyforma - minden pozitívummal (eszméletlen látvány) és negatívummal (nulla történet) együtt.
Kérdés, hogy kinek elég előbbi, és ki hiányolja utóbbit. Én speciel mindig hiányolom a történetet, ami ha nincs, semennyire nem tud lekötni a rombolás és a látvány. Legalább olyan szinten kell sztori, mint Emmerich Godzillája esetében, de itt még annyi sem volt, ami eléggé gáz ahhoz képest, hogy a két film között 16 év a különbség. Másfél évtized alatt sem változott meg a stúdiók gondolkodása, miszerint igenis kell történet, még a csak szórakozni vágyók számára is, mert az öncélú zúzás önmagában nem adja el a filmet.
Nagy füst, kicsi láng. Megint.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.20. 09:00:09

@Kővári György Márió: az ilyen szörnyfilmek történetével az a gond, hogy akármilyen magyarázatot adnának bővebben az tuti nem felelne meg a többségnek, mondván, hogy nem reális.

Ezt egyszerűbb megoldani, ha minimalizálják, nem?

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.06.20. 09:35:15

@doggfather: A realitás egy dolog. Nyilván egy ilyen film esetében nem lehet erős valóságalapról beszélnünk, bár az új Godzilla esetében ez szerintem jobban, logikusabban ki lett gondolva, mint az Emmerich-félénél, ahol "csak" simán volt egy sugárzásról abnormálisan nagyra nőtt hüllő. Mindkét film esetében tetszett az, ahogy Godzilla állatként viselkedik, és nem ruházták fel emberi tulajdonságokkal, pl. meg kell védelmeznie az embereket, esetleg gonoszságtól vezérelve akarja elpusztítani őket.
Az új filmnél tehát jobb volt az alapötlet, csak nagyon sutára, kidolgozatlanra és aránytalanra hagyták, mondván: a zúzás majd úgyis hozza a népeket. Lehet, csak egy értelmes történet még több embert vonzott volna, ami több pénzt is hoz.

Lehet akármilyen irreális egy sztori, ha a cselekmény és a részletek megfelelnek a saját, belső logikájának. Nyilvánvaló, hogy amit látunk, az nem valós, de ha a saját maga által felállított keretek között működik, akkor a film is lehet jó.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.20. 10:57:04

@Kővári György Márió: okés, ezeket elfogadom, de ezeknek a filmeknek (szörnyek vs robotok vs szörnyek) a zúzás a cselekménye.

Addig kell minél hamarabb eljutni.

Úgy történetet elmesélni, hogy vagy nem élők (robotok) vagy nem tudnak beszélni (szörnyek) elég nehéz. Marad az emberi szemszög, ám, hogy minél közelebb lehessen a valósághoz az se lehet túl kidolgozott, hiszen a szörnyek az embereknek is meglepetés kell legyen, nem?

Tehát a filmek belső logikája, hogy senki nem tud semmit, mindenki csak szaladgál, mint pók a falon.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.06.20. 11:00:32

azt azért leírhatnád, hogy miért is gáz a MUTO, és Gozdilla meg miért nem

azért meg fekete pont hogy elspoilerezted hogy ketten vannak, számomra a film egyetlen meglepetése éppen ez volt...

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.06.20. 11:03:43

@doggfather: Én azt mondom, hogy azért nem kell eltapsolni 100-200 millió dollárt, hogy agyatlan zúzás legyen a végeredmény, nekem legalábbis személy szerint magasabb az ingerküszöböm. Kell még valami plusz, hogy ne csak vég nélküli rombolásról szóljon a film. A cselekmény egy dolog, a történet pedig egy másik. Nekem utóbbi fontosabb.

Természetesen, hogy muszáj emberi szemszögből bemutatni az eseményeket, de ezt is lehet jól csinálni, akkor is, ha sablonokból építkezik a rendező. Szerintem a 2014-es Godzilla ebből a szempontból túlságosan komolyan vette önmagát, míg 1998-ban Emmerichék csak hülyültek egy jót, így az a film "komolytalanul is komoly" tudott maradni.

A belső logikába beletartozik az, hogy megtudjuk, mi miért történik, hová tart, mi a célja, milyen tanulsága van. Lehet ez akármilyen baromság, amíg működik az adott kereteken belül. Az 1998-as Godzilla ebből a szempontból teljesen kerek, egységes valami szerintem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.20. 11:50:01

@Kővári György Márió: félre ne érts, én is hiányolom ha egy filmből hiányzik a történet, vagy a cselekmény lukas, logikátlan, de egy szörnyfilmnél megengedőbb vagyok (sokkal megengedőbb). Nem tudom egyszerűen komolyan venni ha egyszer csak megjelenik 1 vagy több felhőkarcolónyi rettenet ezért a hibáikat is elnézőbben kezelem.

uarempty 2014.06.21. 01:14:59

@doggfather: Ja, én is csodálkoztam, folytathatná ezt a vonalat egy kis evangelion eszmével..vannak ott mondanivalók.ÉS! akkor még komoly történet is kerekedhetne, egy alapvetően, egyébként egyszerű történettel rendelkező film köré.

A szörnyes filmek számomra sem a 100 szálon futó, komplex cselekményről, rengeteg nem várt fordulatról, majd szomorú végről szól.Hanem tényleg csak a fight és a látvány :) Szerintem, a godzilla kevésbé alkalmas egy komoly sci-fi-monstás komolyabb történettel rendelkező film megvalósítására.Nem jó az alap, viszont a tűz gyűrűből lehet még kilehetne hozni.Nekem tetszik a sci-fi és hi-tech ezen egyvelege (ha lehet ezt így mondani), ilyen szinten.Amit láttam a godzillából, számomra nem elég hi-tech a környezet, kicsit lehet túl realisztikus is az egész, nem elég "fantasy".Azt tudom, h ez persze szubjektív, h most kinek mi tetszik jobban...De szerintem, el lehet engedni a fantáziát jobban, ha már a fő"hős" és a film gerince, 1 sziklányi szörny...onnantól csak nem kellene, a realitások talaját bizonygatni.Menjen a hi-tech zúzda...legalább egy kicsit elvarázsol :D Utána meg felszállsz a bkv-ra :D

Yetti 2014.09.19. 23:15:58

A film javára írható, hogy Godzillát visszahízlalták az eredeti alkatára, bár szerintem kicsit túlzásba estek vele. Gyakorlatilag úgy mozgott az egész filmben, mint egy lomha teknős, méghogy alfa ragadozó, már amikor látni lehetett, mert a jelenetek amikben történt is valami idegesítően sötétek voltak, pont mint az AvP2ben. Ha valamit látni akartál a filmben minimum egy katonai éjjellátót kell beszerezni hozzá.
A fentebbemlített Tűzgyűrűben meg tudták oldani az éjszakai jeleneteket úgy, hogy lehessen is látni mi történik. Így számomra ez csak egy egyszer nézhető középkategóriás film lett :S
süti beállítások módosítása