Lisztes megmondja a tutit

Herkules IMAX 3D

2014. július 24. 15:00 - lisztes

Kár, hogy nem a UIP forgalmazza, mert akkor tutira HéROCKlész címmel került volna a mozikba...

Ebben az évben kijut nekünk a "jóból": Herkulest annyira népszerűnek ítélték nemrégiben a filmkészítők és/vagy a filmforgalmazók, hogy egy éven belül rögtön tripla adagot kapunk Zeusz fiából: a Renny Harlin-féle Herkules legendáját még nem mertem megnézni, mert az előzeteseit látva kínomban a sarokba gubództam, és a falat kapartam, a Herkules: Feltámadás című, igazi nagybetűs filmélménynek ígérkező Asylum produkció pedig csak augusztus elejével próbálja majd meglovagolni mai filmünk népszerűségét.

dwayne-johnson-the-rock-in-hercules-movie-2014-wallpaper-533a3a0403653.jpg

Már ha népszerű lesz ez a Rock-féle verzió. Igazság szerint itthon szerintem megállja majd a helyét: látványos produkciónak ígérkezik, a Sziklát most már egy szélesebb réteg is felismeri a plakátokon, de a legnagyobb fegyverténye kétségkívül az, hogy ezt a Herkulest nagyrészt nálunk forgatták. No, és ha másra nem is, erre biztosan kíváncsi a magyar. Vagy esetleg Palvin Barbarára - nem rajta szeretnék élcelődni, de bámulatos az az iszonyatos hype, ami a két rövidke filmbéli jelenése köré épült fel a hónapok alatt. Ahogy egy szalagcím oly' találóan fogalmazott: "Ha rosszkor pislogsz, kihagyod Palvin Barbarát..."

Herkulesről legendák terjengenek mindenfelé - zsoldosként dolgozik cimboráival, amikor felkeresi őket a a Trákiát egyesíteni szándékozó Cotys lánya, hogy ugyan segítsenek már ebben. Hőseink egy rakás aranyért cserébe természetesen vállalják a küldetést, melynek első lépéseként kiképzik Cotys földművesekből álló seregét két "csodaszép" montázs segítségével, aztán útnak erednek, hogy megmentsenek egy falut a zsarnoknak kikiáltott Rhesus seregeitől...

6a00e54ef96453883401a73dac4027970d-700wi.jpg

Ez a film még akár jó is lehetett volna. Nem lett az, nagyon nem, de benne volt, hogy sikerülhet. Nem, nem Brett "elb*sztam az X-men trilógiát" Ratnerre gondolok, ő volt az első számú problémám egészen addig, amíg meg nem láttam az első előzetes CGI-ját. Onnantól kezdve már inkább amiatt hüledeztem. Ami miatt mégis bíztam egy kicsit a meglepetésben, az az, hogy egy képregény alapján készült. Egy olyan képregény alapján, amit Alan Moore, a képregénymágus haverja írt.

Aki időközben meghalt, és akinek nem szeretett volna a stúdió fizetni a jogokért, de azért felhasználták még a halálhírét is a film promózásához, amolyan jó hollywoodi szokás szerint. Alan Moore egy kicsit pipa is most emiatt. Mondjuk amiatt talán még jobban pipa lesz, ha meglátja a végterméket. Az ugyanis silány: szerintem az már önmagában hatalmas probléma, ha a Kevin Sorbo-féle Herkules sorozat többször is beugrott a nézése közben...

Dwayne-Johnson-in-Hercules-2014-Movie-Image.jpg

És most nem csak a Szikla hajtincseire, vagy Iolaoszra, vagy Autolycusra (Rufus Sewell karakterét a Xénában és a Herkulesben is Ted Raimi játszotta anno) gondolok, hanem a nem sokkal jobb CGI-ra, a messziről kiszúrható, idióta műanyag kosztümökre és a bugyutácska történetre. A csavar például olyan hatalmas, hogy kb. 20 perc is eltelik a filmből, mire világossá válik, hová is fut ki ez az egész. A kosztümökről meg annyit, hogy a Xénában autentikusabb ruhákban lófráltak borotvált hónaljastól, mindenestől.

A látványra visszautalva pedig azt kell mondanom, hogy észre sem vettem az IMAX 3D-t. És ezt most nem a jó értelemben mondom: tényleg nincs semmi 1-2 nyílvesszőt/lándzsát leszámítva, aminek térhatása lenne... Na de egy fél bekezdést azért szánnék a pozitívumokra is: van humora a filmnek, ami az esetek nagy részében működik (de nem a tökösnek szánt egysorosok). A Szikla is egész jó, legalábbis azt, amire szánták a karaktert, hibátlanul csinálja. Valamint nagyon tetszett (nyilván a képregényből csórták), hogy megpróbáltak a legendáknak és a szóbeszédeknek valóságalapot keríteni. Így lett Kerberoszból 3 db farkas, a kentaurokból egyszerű lovasok, a Hüdrából kígyómaszkos emberek, vagy a nemeai oroszlánból sérthetetlen fenevad.

Herclues-2014-Kastors-Korner.jpg

De hogy visszatérjek még egy kicsit a rossz dolgokhoz: a csatajelenetek kifejezetten rémesek, pedig ha valaminek, hát azoknak azért illene működnie. Agyon vannak vagdosva (de nagyon dulván!), ami még csak hagyján, de a koreográfia kimerül annyiban, hogy ha a "jók" ütnek/lőnek, akkor valakit eltalálnak, ha a "rosszak", akkor meg nem, vagy maximum valami statisztát. Vagy amikor Herkules tonnaszámra kaszabolja őket, szegény ellenfelei már attól elesnek, hogy a két méterrel arrébb álló haverjukat eltalálja a kardjával...

A film üzenete egyébként annyi, hogy még a nagy emberek sem egyedül csinálnak mindent, hanem van egy csapatuk, akire számítani lehet. Meg persze hogy ne mások életéről álmodozz, hanem kezdd el élni a sajátodat. Meg arról, hogy ne bízz senkiben. Meg arról, hogy a pénz nem minden, a becsület, az erkölcs, a "jó" annál sokkal fontosabb. Kár, hogy nem mertek egy kicsit bátrabban nyúlni a témához: Héraklész ugyanis a nagybetűs ANTIHŐS, de Hollywoodban valamiért mindenáron jóarc szuperhőst szeretnének belőle kreálni. És ez baromi unalmas már így huszadszorra.

Hercules-New-Picture.jpg

U.I.: vesszőparipám, de itt is el kell mondanom, hogy mitológiát NE az ilyen filmekből tanulj!

U.I.2: Igaz nem a legszebb rajzokkal, de a stáblista feltűnésekor bemutatják, hogyan is zajlottak valójában a legendás küldetései címszereplőnknek (jól sejted, csapatmunka van a háttérben).

Lisztes

Herkules az imdb-n

Herkules előzetes

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr886539189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N. J. Sándor 2014.07.25. 09:39:14

Előre leszögezem, nem láttam a filmet! Nem tudom ti voltatok e már úgy vele, hogy második (akár véletlenszerű) megtekintésre egy film jobban tetszett, mint azt megelőzően. Velem már néhányszor megesett. Mint ahogy az is, hogy az egyik kedvenc zeném, adott pillanatban inkább idegesített, mintsem szórakoztatott. Azzal magyaráznám mindkettőt, hogy nem voltam a filmhez (zenéhez) megfelelő hangulatban. Mert nekem ne mondja senki, hogy ha a legjobb barátja halálhíre után le tud ülni egy szórakoztató filmhez, és át tudja adni magát az élménynek. Tudom ez most egy kissé szélsőséges példa volt. Ha valaki "hivatásszerűen", mondhatni futószalagon nézi meg a filmeket óhatatlanul előfordul, hogy talán szeretné mégsem nem tudja magát tökéletesen függetleníteni az őt ért bárminemű impulzusoktól. Azt sem állítom, hogy ebben az értekezésben fel lehetne ennek a legapróbb csíráját fedezni, de volt már itt néhányszor ilyen érzésem. Ez ellen ugyan tenni nem lehet és nem is kell, de ennél fogva számomra minden értékelés véleményes, bárki "tollából" is származzon. Állítom ha az illető már eleve negatív előítélettel ül neki egy mozinak, abból lényegesen ritkábban születik pozitív vélemény. Szerintem minden filmnek "tiszta fejjel" kell nekiülni. Mintha soha az életben egyetlen filmet sem láttál volna előtte! Még nagyobb hiba, ha már a film nézése közben már fogalmazod magadban a kritikát. Hát hogy a francban lehetne akkor objektíven meg ítélni valamit, ha közben nem tudod magad átadni az élménynek?
Ennek az oka két esélyes, vagy én nem vagyok képes átélni, vagy a film nem képes megragadni.

Túrós (törölt) 2014.07.25. 11:12:52

Hát csak míg a mitológia kurva unalmas és bonyolult addig ez látványos és pörgős. Mármint egyszer beleolvastam egy görög mitológiai könyvbe és ott kaptam agyvérzést mikor az első 10 vagy több oldalon csak azt sorolják fel hogy ki kinek kicsodája ...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.29. 16:53:48

@Túrós: a Herkulesből van egy 12 részes rajzfilmsorozat, egyszer láttam gyerekként akkor nagyon tetszett, sajnos azóta nem, azóta csak a mítoszt hülyén elmesélő adaptációkat. Azt kéne levadászni, de sajna nem tok semmi kézzelfoghatót róla, minthogy úsztatott rajzokkal volt elmesélve

amúgy a Gyűrűk Ura első 50 oldala is agyhalál és a többi mégis jó, ugyanez van a mítoszokkal is, hidd el nem azért maradtak fenn 5000 éve mert annyira szarok lennének
süti beállítások módosítása