Lisztes megmondja a tutit

John Wick

2014. november 02. 15:00 - lisztes

He's not the boogeyman, he's the guy you send to kill the boogeyman.

Már megint nem bírtam magammal, és kiugrottam északi szomszédunkhoz, oszt' beültem a moziba, ugyanis ott már több, mint egy hete vetítik Keanu Reeves meglepően jó visszhangot kapott akciófilmjét, a John Wicket (sajnos cseh felirattal, szóval angoltudás kell hozzá, ha esetleg nem tudnátok várni november 13-ig). Meglepően jó a visszhang, mert az előzetes jelek nem sok jót sejtettek: maga a főszereplő személye sem garancia már jó néhány éve a minőségi szórakozásra, de engem leginkább az tántorított el, hogy a rendezőpáros a kaszkadőrök világából igazolt át a kamera és az ordibátor mögé.

0c3e2a80-50de-11e4-86b3-9be817ca61f0_john-wick-poster.jpg

Ez pedig általában nem szokott jól elsülni, mert az ilyen beállítottságú emberek a saját területükhöz nagyon értenek, és minden mást (történet, karakterábrázolás, stb) telibeszarnak, a lényeg, hogy tele legyen a film jól kinéző jelenetekkel. Na most a John Wick annak ellenére lett az év akciófilmje, hogy ugyanezektől a hibáktól szenved. Mert a rendezőpáros megtalálta a gyógyírt a kórra: ez pedig az önirónia. Akkora adaggal, hogy könnyesre röhögtem magam a film nézése közben. Igen, a John Wick az év vígjátéka is egyben.

A sztoriról remélem már mindenki hallott, de aki esetleg mégsem: Egy orosz maffiózó fia ellopja John Wick autóját és megöli a kiskutyáját, aki emiatt nagyon dühös lesz, és kinyírja az egész maffiát. Ennyi a történet, nem több. És persze az önirónián kívül megkapjuk az utóbbi évek legjobb akciójeleneteit, és a legkúlabb dumáit. Stallone tanulhatna a John Wick írójától, mert szemmel láthatóan ő tudja, hogy mitől döglik a légy, ha egyszerre menő és vicces egysorosokat kell adni főhőse szájába. Ráadásul meglepően intelligensen rakta össze a szkriptet, elég sok ügyesen elrejtett set-up van benne, és hozzá jóféle pay-offokat kapunk.

2014-John-Wick-Images.jpg

A film egy, a fináléból előre hozott "hook" jelenet után egy teljesen jól működő, kvázi montázsjelenettel indul, amiben kb. 2-3 perc alatt elintézik John Wick háttérsztorijának 90%-át úgy, hogy közben egy hangot nem nyög ki egyik szereplő sem. Igen, ezek az emberek értenek a történetmeséléshez is! Egy kellemes csalódással kezd tehát a film, és a folytatás sem okoz csalódást: nincs idő az unalmas badarságokra, jöhet is az inciting incident, és pár perc múlva már azon kapjuk magunkat, hogy John Wick villámgyorsan felépülve az előző napi durva verésből, tucatjával irtja a ráküldött rosszfiúkat.

Miközben ezt írom, mellettem szól a TV, és épp az Elrabolva előzetese megy. Nos, valószínűleg ha Liam Neeson klasszikusának nézése közben benyomnál egy adag speedet, akkor hasonló élményt nyújtana, mint a John Wick. Vicces, mert a forgatókönyv eredeti változatában egy 60-as fickó volt a főhős, akit feltételezhetően a megszerzett "sztár" miatt fiatalítottak vissza 10-15 évet. És azt túlzás lenne állítani, hogy így hihetőbb lett a figura, mindenesetre könnyebben szemet hunyunk a főszereplő által bemutatott mutatványok őrültségén Reeves tolmácsolásában, mint egy lassan mankóval járó öregebb színésznél.

hr_John_Wick_1.jpg

Persze, nem kell nagyító sem hozzá, hogy hibát találj a filmben (pl.: a rendőrség szabadságra ment a városban), de egyszerűen annyi a pozitívum, annyira érződik a filmen a készítők lelkes, szimpatikus hozzáállása, annyira királyok a fapofával előadott mondatok, amiken könnyesre röhögheti magát az ember, és annyira, de annyira... nem is tudom a megfelelő szót rá, de egyszerűen annyira überzsírkirályos a befejezés, hogy ki a francot érdekelnek ezek a dolgok?

Keanu Reeves végre megtalálta azt a szerepet, ami illik a színészi képességeihez, és ezt meg is hálálta egy teljesen korrekt performansszal. Persze Michael Nyqvist simán lenyomja a rosszfiú szerepében, de ez egy percig nem volt kérdés. Ahogy az sem, hogy az akciójelenet-specialista rendezőpáros elkényezteti a szemünket a lehető legelvetemültebb halomragyilkolásokkal. A kedvencem: Wick elüti az egyik rosszfiút, aki átpördül a kocsi tetején, miközben főhősünk a kocsibelsőből beleereszti a fél tárat, lekövetve az útját. Tömény zsenialitás - és nem ez az egyetlen.

cdn.indiewire.com.jpg

És a kliséket is mesterien figurázzák ki: természetesen ott van a lángtengerrel a háttérben a kamera felé sétáló, vissza véletlenül sem néző főhős, van kifogyhatatlan pisztoly, van órákon belüli szinte teljes felépülés az egyébként durva sérülésekből, de az igazi királyság az utolsó összecsapás, amit csak a spoilerveszély miatt nem lőnék le. Ha elérkeztek oda, tudni fogjátok, mire gondoltam. Egy szó mint száz: a John Wick az évtized Elrabolvája, de talán még több is annál. Egy tök jó vígjáték, és egy közel tökéletes akciófilm. Badass, látványos és a helyükön kezeli a dolgokat. Még több ilyet!

Fun fact: Eva Longoria az egyik producere a filmnek.

Lisztes

John Wick az imdb-n

John Wick előzetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr946855299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása