Lisztes megmondja a tutit

Vadon

2015. január 22. 15:00 - lisztes

Jean-Marc Vallée neve tavaly vált széles körben ismertté, amikor a meglehetősen kemény Oscar-mezőnyben 6 jelölésből 3-at sikeresen díjra váltott a Mielőtt meghaltam című filmje. A kanadai származású rendező eddig nem igazán volt Oscar-kompatibilis, mostanra viszont már egyre inkább úgy tűnik, hogy ő váltja David O. Russellt, a "színészek kedvenc rendezője" címben, miután idén is szinte a semmiből sikerült megdupláznia a Vadon jelöléseinek számát a biztosnak tűnő főszereplői jelölés mellé megszerzett mellékszereplőivel.

wild_movie_poster.jpg

Laura Dern meg örülhet, mint majom a farkának, hiszen 23 év után jelölték újra, ráadásul egy elképesztően klisés, bugyuta szerepért, amin bizonyosan sokat segített a kampányolás. Mert most komolyan: alkoholista férjétől elmenekülő életvidám anyuka, aki egyedül, de nagy boldogságban neveli gyerekeit, folyton mosolyog, aztán egyszer csak jól meghal... Az egyik legócskább forgatókönyvírói húzások egyike, amit csak azért tudok megbocsájtani a készítőknek, mert igaz történetről volna szó...

Most a 80-as évek helyett a 90-es évek eleje adja a fő színteret főhősnőnk, Cheryl Strayed nem mindennapi, 1100 mérföldes utazásához, aminél persze nem a legyalogolt útszakasz, hanem a közben megtett spirituális utazás számít csak igazán. Mert az addig jókislány Cheryl édesanyja halála után megkurvul, és drogozni kezd, de aztán úgy dönt, hogy inkább kigyalogolja magából a bánatát, és nekivág a Pacific Crest Trailnek, egyedül. Aztán írt egy könyvet, ami bestseller 2012-ben lett, és most itt vagyunk...

x10eljf4f9stpnvbdlrn.jpg

Nem is olyan régen volt szó a blog hasábjain a Tracks című filmről, amiben szintén egy nő, szintén egyedül vág neki egy hosszú útnak, mert csak. A Vadon Oscar-kompatibilisabb (menő rendező, elismert színésznővel, AMERIKAI nőről forgat), de ugyanakkor sz*rabb is. Vallée-t nem érdekli túlságosan a természet szépsége, hiába lenne fontos eleme a plotnak (anyuka is csipázta a naplementét), valamiért a kameráját inkább Reese Witherspoonon, no meg a 90-es éveket hajszálpontosan megelevenítő díszletein tartja.

Akad persze nagytotál, de akkor is inkább a színésznőt látjuk messziről, és nem azt, amit ő lát, amire ő csodálkozik rá az útja során. Az útja során, ami hasonlóan a Tracks főhősnőjének kalandozásához, szintén nem volt olyan veszélyes, mint amilyennek az elején tűnt, így aztán Vallée is inkább a spirituláis résszel foglalkozik: a hippi kultúra minden idegesítő manírja visszaköszön, Whiterspoon pedig rendesen megszenved, hogy átadja a vásznon keresztül azt, amit ott belül érez a karaktere.

still-of-reese-witherspoon-in-wild-2014-large-picture.jpg

A vágó mindenesetre elemében volt. Ilyen durva flasheket tarkított, időben össze-vissza ugráló, megszámlálhatatlan képi hatással operáló filmet már régen láttam. Mintha Vallée azt mondta volna vágótársának, hogy "Nesze, itt ez a sok nyersanyag, meg itt egy kis LSD, munkára!" Akinek bejön az ilyesmi, az nyilván nagyon fogja élvezni, de személy szerint nekem egy picit már sok volt, inkább kínlódósan nagyravágyónak éreztem, semmint dramaturgiailag is indokolt megoldásoknak.

De, mint már említettem: Witherspoon mindent megtesz. Az út során megismert szereplők egytől-egyig színesek, érdekesek, bár nem mindegyik ad hozzá annyit a sztorihoz, mint amennyit a vásznon tölt. Mindenesetre itt van egy-két nagyon ügyesen felvezetett jelenet, és például a film közepetáján maga Cheryl Strayed is feltűnik egy cameo szerepben (a lánya pedig Cheryl fiatalkori kiadását játssza). Közben pedig visszaemlékezésekkel lassítják a sztori előre hömpölygését, de ezekkel csak annyi a bajom, hogy viszonylag sok az ismétlődő információ.

lauradern_wild_727.jpg

Végeredményben azonban egy kicsit szokatlan, de érdemes néznivaló kerekedett a Vadonból, ami kezdetben ugyan megidézte a Mielőtt meghaltamot, de úgy fél óra után már nem mertem volna nagy pénzekben fogadni arra, hogy a két filmet ugyanaz a rendező jegyzi. Kicsit fájó, hogy a Tracks ennek a filmnek az árnyákába "született", mert az egy sokkal élvezetesebb, letisztultabb mozi - A Vadont inkább azoknak ajánlom, akik szeretik a pikánsabb fűszerezést, és most nem arra utalok, hogy Reese Witherspoon hosszú évek után újra meztelenkedik a kamera előtt...

Lisztes

Vadon az imdb-n

Vadon előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr957082945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása