Lisztes megmondja a tutit

Becstelen brigantyk

2015. március 10. 15:00 - lisztes

Még tisztán emlékszem, hogy ezt a filmet anno az egyik cinema city moziünnepen néztem a Camponában (lehet, hogy akkor még Palace volt, ez a része már ködös). És arra is emlékszem, hogy mennyire tetszett - főleg a szerintem meglehetősen gyengére sikeredett Halálbiztos után. Pedig soha nem voltam egy nagy Tarantino-fan (ritka ez a bloggerek közt, de lám nem példa nélküli), szóval nem befolyásolták a véleményemet a rendező személyéhez fűződő érzelmeim. Azóta sem szerettem meg jobban a mestert, de most újranézve azt kell mondanom, hogy kevés olyan film van a világon, ami elsőre is nagyon, de második nekifutásra még annál is jobban tetszett.

Inglourious_Basterds_red_drawing.jpg

Pedig éppenséggel lenne okom haragudni a filmre, de ez inkább személyes jellegű: most már kb. 10 éve (ha nem több) ülök egy filmtervemen, amit végre gatyába rázva alapvonásaiban hasonlítana Tarantino 2,5 órás eposzához: II. világháborús németgyilkolós kitalált alakulatról szól, bár stílusában inkább a Kémek a sasfészekbent idézi. Jó, tudom, sosem készül majd el, de ha felmerül valahol a téma, mindig magyarázkodhatok, hogy az ötlet még jóval a Becstelen brigantyk mozikba érkezése előtt megszületett a fejemben.

Ahogy Tarantino fejében is kb. egy évtizeddel korábban körvonalazódott már a film sztorija, de a filmműveszet malmai lassan őrlenek ám, még az ilyen nagy kaliberű filmesek esetében is. Mondjuk lehet, hogy ez a sok idő jót tett a végeredménynek: egyrészt Tarantino a Kill Billek forgatása idejére kicsit félrerakta a sztorit, mert a befejezésen még ötletelnie kellett, másrészt a Kill Billben felhasznált egy-két motívumot, amit aztán már nem akart ellőni ebben a filmben - Shosanna karaktere jobb lett így kevésbé tökösen, mint amilyen az eredeti tervek szerint lett volna.

inglourious-basterds-inglorious-basterds-19-08-2009-21-08-2009-74-g.jpg

A történet 5 fejezetre oszlik: az elsőben megismerjük főellenségünket, Hans Landa ezredest, és az ő utánozhatatlan stílusát, a másodikban pedig antihőseinket, a brigantykat, egy zsidó katonákból verbuvált nácigyilkos alakulatot, akik partizánakciózva irtják az ellent Németországban. A maradék három fejezet pedig bemutatja a Mozi hadművelet megszervezését (két, egymástól független oldalról), a kivitelezés problémáit, és azt, hogy végül mi SÜLT ki belőle. Muhahaha.

A fél világ imádja Tarantino rendezői stílusát, de nekem a legjobban a brigantyk forgatókönyve tetszett. Igen, az a forgatókönyv, amit ha egy ismeretlen ember nyújt be valamelyik stúdiónak, menten pofánröhögik: oldalakon keresztüli monológok, a sztori nagy részében németül, vagy franciául beszélnek, a szerkezete regényszerű, a fejezetekre bontás miatt nincs egy "normális" protagonista - egy szóval kész káosznak tűnik első blikkre az egész. Bár a nyitójelenetet átfutva idáig egyik szkriptolvasó sem jutott volna el.

17.jpg

Szóval a brigantyk forgatókönyvére sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy szokványos. DE mégis működik. Működik minden szinten. Működnek a zseniálisan megírt párbeszédek (vagy monológok), működik az egész sztori, és össze is áll frankón, működnek azok a friss megoldások is, amikkel Tarantino áthidalja a problémákat (pl.: nyíllal mutatja meg a sztori szempontjából kevésbé fontos, de ismert emberek nevét, rangját, szerepét, vagy épp áldokumentumfilmrészletekkel tart rögtönzött történelemórát).

Nincsenek látványos csatajelenek, nincs felesleges CGI - ettől pedig (bármennyire is elvetemült a történet) sokkal valóságosabbnak hat, mint némely agyonsterilizált modernkori vacak. Van helyette viszont egy rakás nagyjelenet, amiből jobb filmekben 1-2, ha van. De a brigantyk szinte csak nagyjelenetekből áll. Alaposan megtervezett, centire kimért szcénákból, amikben emberek szobákban beszélgetnek... és beszélgetnek... és beszélgetnek. A húr pedig addig feszül, amíg el nem pattan. És ha ez megtörtént, garantált a fülig érő vigyor a néző részéről.

inglourious_basterds28.jpg

Mert Tarantino ezekre gyúr. Pontosan ismeri azokat a dolgokat, amikért szeretni lehet az exploitation filmeket, vagy a B filmeket, és olyan ügyesen használja fel ezeket a motívumokat, hogy öröm nézni még azok számára is, akik éppenséggel nem komálják, vagy csak szimplán nem ismerik ezeket az egyébként 90%-ban hulladék alkotásokat. "A" kategóriás színészekkel játszatja el a gondosan kiválogatott és egymás mögé rakott tré-filmes krémet, amit hiába a sz*r tetejéről hámoz le, utánozhatatlan tálalásának köszönhetően szinte mindenkinek ízleni fog.

bingo_gif.gifÉs ha már "A" kategóriás színészek: az eredetileg Leonardo DiCaprionak szánt szerepre végül egy viszonylag ismeretlen sógort sikerült szerválni, aki meg is hálálta a bizalmat. Christoph Waltz azóta már 2 Oscar-díjas színész (abból ezért a filmért minden kétséget kizáróan meg is érdemelte), akiért a legnagyobb rendezők kapkodnak. Brad Pitt pedig... pedig már akkor is régen az "A" ligában volt, nem véletlenül ő került fel a plakátra, és őt mondják főszereplőnek, noha karaktere kevesebbet van a vásznon, mint Hans Landa...

Az a jó a Becstelen brigantykban, hogy egyszerre vicces, morbid, egyszerre izgalmas, érdekes, egyszerre menő és mély. Annak ellenére, hogy simán rámondhatnánk, hogy sekélyes: a karakterek zöme tulajdonképpen egy jól behatárolható skálán mozog (vannak a jók (nem németek), meg a rosszak (németek)), és még azok a figurák is gennyládák, akiknek nem kellene velejéig romlottnak lennie (Fredrick Zoller Daniel Brühl tolmácsolásában). Emiatt joggal fanyaloghatnék, de mégsem teszem, sőt, kimondom a sok rajongó számára szentségtöréssel felérő mondatot: a Becstelen brigantyk Quentin Tarantino legjobb filmje.

Lisztes

Becstelen brigantyk az imdb-n

Becstelen brigantyk előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr776859939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2015.03.10. 22:15:51

Ez a filmtörténet legtúlértékeltebb filmje. A falat kapartam végig kínomban...

KUHULIN 2015.03.11. 09:35:21

A Schindler listája c. filmnél ezerszer, A zongorista c. filmnél tízszer jobb!

paráznabillegető 2015.03.11. 10:09:44

@Globetrotter2014: akkor jó nagy mazo vagy, mert simán kimehettél volna a teremből/kikapcsolhattad volna a tévét/számítógépet... :p

Töksi 2015.03.11. 12:40:24

Christoph Waltzot kivéve egy rakás szar az egész.

Globetrotter2014 2015.03.11. 16:30:11

@paráznabillegető: fura módon az asszony végig akarta nézni...

Nazareus 2015.03.11. 16:51:35

Nekem nem tetszett. Szerintem gagyi.

krferi 2015.03.11. 21:16:22

Nekem tetszett. Szerintem frankó.

krferi 2015.03.11. 21:16:22

Nekem tetszett. Szerintem frankó.
süti beállítások módosítása