Lisztes megmondja a tutit

A sólyom végveszélyben / Black Hawk Down (2001)

2015. április 28. 15:00 - lisztes

Na tessék, itt az élő példa arra, hogy 2 órányi non-stop zúzásból is lehet élvezhető akciófilmet csinálni! A titok nyitja talán annyi, hogy Ridley Scott filmjében (ellentétben mondjuk Zack Snyder Az acélemberével) van dráma. Jó sok dráma: van tét, meg minden. Mondom ezt úgy, hogy azért a film nézése közben a 80-as évek klasszikus akcióhősei juthatnak az eszünkbe a kb. soha ki nem fogyó tárral, és az egy lövés = egy találat rátával. Nem, nem túlzok, hiszen a végén ki is írják, hogy a 19 halott amerikai katonára 1000 szomáliai jutott...

black-hawk-021.jpg

Szóval az alapok: igaz történet (természetesen), méghozzá 1993-ból, amikor épp Szomáliára fért volna rá egy kis demokrácia, és az ENSZ csapatai mellett az amerikai kommandósok különböző divíziói is szép számban képviseltették magukat. A film készítésének éve pedig 2001, az az időszak, amikor valami rejtélyes okból kifolyólag a 80-as évek ünnepelt rendezőzsenije, Ridley Scott ismét magára talált (egy évvel korábban gladiátorkodott, bár a rendezői Oscart akkor elhappolták előle).

Az alapanyag egyébként egy könyv, melyet Mark Bowden vetett papírra. A film adaptáció mivoltát azért érzem fontosnak kihangsúlyozni, mert nagy valószínűség szerint ez az oka annak, hogy a non-stop zúzás levegővételnyi szusszanásaiban valamiféle történettel, és sok-sok emberi drámával találkozhatunk. Ez pedig nem csak hogy megmenti a filmet a totális érdektelenségtől, hanem egyenesen a fellegekbe repíti. Azért ilyen kevés időbeli ráfordítással felskiccelni egy ennyire jól működő, színes kompániát... Az művészet.

black-hawk-down.jpg

A már megpedzegetett sztori egyébként annyi, hogy a csúnya gonosz diktátor uralta város legveszélyesebb részéből kellene foglyul ejteni pár fószert. Az akcióban egy darabig minden flottul megy, noha nappali hadműveletről lévén szó nagyon is veszélyes - és Murphy óta tudjuk, hogy ami megtörténhet, az meg is történik. Jelen esetben beüt a krach, amikor lelövik az egyik helikoptert, így a túszejtő akció átvált életmentőbe, és a tervezett fél óra helyett másnap reggelig eltart.

Kezdjük a parádés szereposztással. Parádés, igen. A mai szemnek. Akkoriban azért még kicsit más szelek fújtak, és a színészek többsége épp befutás előtt állt (Orlando Bloom, Tom... bocsánat! Thomas Hardy, vagy éppen Nikolaj Coster-Waldau), a másik fele pedig épp a felfelé ívelő karrierje elején volt (Eric Bana, Josh Hartnett, Ewan McGregor), de azért még rajtuk kívül is akadt pár a 90-es évek nagyobb nevei közül (Tom Sizemore, Sam Shepard). Egy szó mint száz: így kb. 15 év távlatából megnézve a filmet csupa ismert arccal találkozhatunk, és ez a castingos jó érzékére utal. Egyébként pedig mindenki remekül játszik, még ha az igazán kiemelkedő alakítások a sok lőporfüst miatt elmaradnak.

big_thumb_c8688ca245aa1232e81c84cad16a6bd8.jpg

Jobban sikerült háborús film lévén természetesen az Oscar jolly joker kategóriájában, a legjobb hangkeverésben nem talált kihívóra, és egyébként abszolút megérdemelten kapta meg a legjobb vágásért járó szobrot is, mert a sok kamerarángás, és a még több szálon futó cselekmény ellenére is végig követhető a film, ami azért nem kis szó. Scottot mondjuk leb*sznám, mert néha negyed órákra is megfeledkezik egy párhuzamosan futó sztorivonalról, de az is lehet, hogy ő csinálta jól, és inkább beáldozta a "kontinuitást" egy-két helyen, csak hogy követhetőek maradjanak az események.

Scott emellett azonban remek munkát végzett. A néző szinte végig a háború kellős közepén érzi magát, és ahogy a katonáknak sincs sokszor egy másodpercnyi nyugtuk sem, úgy mi is jó értelemben (már ha a mazochizmust annak nevezhetjük) véve "végigszenvedjük" azt a közel egy napos terrort az AK-47-esek kereszttüzében. Azt is nagyon ügyesen csinálta a rendező úr, hogy nem készítette fel előre a nézőket a halálesetekre: amikor várnánk, hogy elhalálozik egy szereplő, akkor túléli, amikor nem várnánk, valaki nagyon rosszul jár...

116_942_194.jpeg

Elfogadom, ha valaki egy idő után már unalmasnak találja ezt a megállás nélküli lövöldözést, általában engem is nagyon mélyen érint az ilyesmi. De most a bevezetőben említett dolgok miatt működött ez a film... És azt hiszem, ez a lényeg. Nincs rá pontos recept, a legtöbbször valamelyik összetevő hiányzik, és őszintén: A sólyom végveszélyben sem hibátlan (az ellenfelek rohadt laposak), de ennek ellenére, számtalan hibafaktort ügyesen kikerülve Ridley Scott remek 2,5 órával lepte meg a közönséget.

U.I.: Ami pedig az akciózást illeti: ennél nagyobb kontraszt nem is lehetne a lassan építkező A nyolcadik utas a Halál, és eközött. Látatlanban meg nem mondtam volna, hogy ugyanaz a fószer rendezte mind a kettőt.

blog_lisztes.png

blog_imdb.png

blog_elozetes.png

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr627405716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prof. Dr. Ausgezeichnet Lienen-Brücke 2015.04.29. 12:58:41

Maximálisan egyetértek, ez egy igen jó film.
Ugyan katona nem voltam, de ez a létbizonytalanság, a gyomrot szorító folyamatos félelem jelenti számomra a háborút, mármint harcos résztvevőként ilyen lehet. Mert civilként még ennél is rosszabb...

mojoking77 2015.04.29. 18:51:17

@G.Foyle: "már megint az amerikaiak a faszagyerekek"
Ohhhmmm, probalom finoman, mert a masodik felevel egyetertek. Tenyleg ugy erzed, hogy megertetted, mirol is szol a film?
Csak mert ez a film egesz pontosan arrol szol, hogy szana-szet szopatjak a magukat kokemenynek erzo amerikaiakat, akik kb mindannyian ottmaradtak volna Mogadishu belvarosaban, ha nem mentik ki oket az ENSZ erok.
Tenyleg bocs amugy, de valamit nagyon benezhettel....

eplethy 2015.04.29. 23:39:35

Murphy törvénye: ami elromolhat, az el is romlik. Az Interstellar-ban is eltévesztették ezt. Egyébként óriási film!
süti beállítások módosítása