Lisztes megmondja a tutit

Bosszúállók: Ultron kora / Avengers: Age of Ultron (2015)

2015. május 07. 15:05 - lisztes

Spoilerrel kezdem: NE üld végig a teljes stáblistát (a plusz jelenetet a cast után lenyomják), mert a végén csak annyit írnak ki: "A Bosszúállók még visszatérnek". NO SHIT! EZ KOMOLY? Nem gondoltam volna.

Vártuk? Vártuk. Marvel-filmről lévén szó hogy a viharba' ne vártuk volna? Whedon ismét összeeresztette Vasembert, Amerika Kapitányt, Hulkot, Thort, Fekete Özvegyet és Sólyomszemet, hogy megmentsék a világot a 128. alkalommal is. Sokan unják már? Meglehet. De a bevételi adatok azt mutatják, hogy még mindig elég sok embert érdekel ahhoz, hogy megérje ezeket a sztorikat leforgatni. Persze Whedon is érezte, hogy itt nem elég már az első filmet megismételni, kicsit komorabbra kell venni a figurát, és áldozatokat is kell hozni. Mert ugye az a jó trükk ára.

xbjaqbq_png.jpeg

Azért egy ici-picit haragszom Josh úrra, mert a film első felében érezhetően unta magát ő is. Egyre több kötelező kört kell lefutni, ami egy kicsit lelketlenné, egy kicsit monotonná teszi a filmet. Lehet persze, hogy ez nem Whedon hibája, hanem fentebbről jön a parancs, mindenesetre hiányoztak az önreflexív jelenetek, amikkel tompíthatta volna ezt a hatást. Mert ott van például az, hogy Vasember azért hozza létre Ultront, hogy ne kelljen többé megmentenie a világot. Értitek: már Ő IS unja ezt az egészet, ez pedig szerintem egy remek meta-poén.

És nem ez az egyetlen. SPOILER: Már önmagában az is ügyes szerkesztés, hogy Quicksilver első és utolsó mondata is ugyanaz a film során (You didn't see that coming?"), de erre is rákontrázva Whedon ügyesen játszik a nézők prekoncepcióival: Sólyomszem kap egy klasszikus drámai hátteret (család, jön a baba, vissza kell mennie, stb.), és a végső harc során egyértelműen azt várja a többség, hogy ő lesz az, akit feláldoznak a szereplők közül Coulson mintájára, és annak rendje és módja szerint fel is vezeti az elpatkolós jelenetet a kisgyerek megmentésével - erre szinte a semmiből megjelenik Quicksilver, megmentve őket, és odaböki haldoklása közben ezt az utolsó mondatot egyfelől Sólyomszemnek, másfelől pedig a nézőknek. Ez pedig szerintem rohadt jó húzás volt. SPOILER VÉGE

avengers_age_of_ultron.png

A történet egyébként a Terminátor-filmek hátterére hajaz: a védelmünkre megalkotott mesterséges intelligencia önálló életre kel, és megpróbálja megtisztítani a bolygót azoktól, akiknek a megóvására eredetileg tervezték. Ultron pedig testet ölt Tony Stark rendvédelmi robothadserege valamennyi tagjaként, és elkezd valami hatalmason ügyködni, aminek segítségével az emberiség kiírtása gyerekjáték lesz. Persze azért ehhez a Bosszúállóknak is lesz egy-két szava, miután kihaluzták magukat Skarlát Boszorkány jól megtelepatizálása következtében.

Ha Marvel, akkor humor, látvány, és világmegmentés. Mindhárom megtalálható ebben a filmben: a humort például meglepően jól osztották el, és kicsit megtámogatták vele Sólyomszemet, aki ennek, és a frissen behozott háttértörténetének hála végre egy kicsit izgalmasabb karakter lett. Bár azt továbbra sem értem, hogy miért kell beküldeni a közelharcokba minden áron, mikor ő pont arra való, hogy távolról leszedje az ellent. Amúgy is könnyen sebezhető, lévén még ezzel a speciális képességével együtt is ő a legemberibb a csapatban.

image.jpg

A Vulture lemérte, hogy mennyi idő jut az egyes Bosszúállóknak az Ultron korában (itt a cikk, de spoileres lehet annak, aki 0 háttérinfóval rendelkezik a film szereplőiről), de én ezt egyszerűen nem akarom elhinni - Thoron lehet talán egyedül érezni, hogy kicsit háttérbe szorult. Szerintem már az első Bosszúállókban is őt hanyagolták el a legjobban, ráadásul most a nagy vágóollós berzerkert sanszosan az ő mellékszála nyögte a leginkább, mert ugyebár közel egy órával kurtítottak a végeredményen.

A többiek viszont megkapták a maguk jól megérdemelt terét, úgyhogy erre én nem panaszkodhatok. A humorra visszatérve: Ultron csipkelődéseivel Vasember tükörképeként kifejezetten emlékezetes főgonosszá tudott válni, keletkezésének elcsépeltsége ellenére is, és ez a Marvelnél nagyon ritka dolog - konkrétan Loki az egyetlen, akit még meg lehet említeni a valamire való főgonoszok listáján, ami ennyi film után meglehetősen szegényes eredmény. Kár, hogy a Vasember 2-3-ban ellőtt masszív robottámadás adja most is a fő problematikáját a filmnek - ez még a tipikus Marvel-fogásoknál is unalmasabb már.

avengers-2-age-of-ultron-official-extended-trailer-4.jpg

A látvány alapvetően rendben van, de most valamiért jobban kiütközött a harci jelenetek ötlettelenségének és kidolgozatlanságának gyors vágásokkal, és kamerarángatással történő elfedése - sokszor sz*rt se látni, de sejtjük, hogy az bizony egy nagyon látványos harc, csak nem 5 cm-re a szereplőktől kellett volna felvenni. A Hulk vs Hulkbuster sokakban válthat ki geekgasmot, és teljesen megérdemelten, mert az tényleg jól sikerült bunyó. Kár, hogy kicsit erőltetett következménye lett Bannerrel kapcsolatban - az ő szálának lezárását nem éreztem kellően átgondoltnak.

Ha már a panaszkodásnál tartok, fel kell még róni a filmnek, hogy az átlagnál is lényegesen több áltudományos bullshit van benne, ami annak tükrében, hogy az esetek nagy részében a plothole-ok eltömésére szolgál, meglehetősen kiábrándító. Tudom, egy képregényfilmnél arra panaszkodni, hogy nagyon "képregényes"... De muszáj, mert eddig ezeket a minimumra szorítva nagyon is jól elvolt a Marvel, nem kellene változtatni. A másik gondom nem Feige-ék sara, hanem a fordítóé: a feliratos verzió készítője mondjuk úgy, néhol a kelleténél szabadabban dolgozott, meg azt sem tartom szerencsésnek, hogy a Fox-Disney paktum ellenére magyarul "mutánsoknak" hívták Maximoffékat.

avengers-age-of-ultron-7.jpg

Mindent egybevetve: ha az első színvonalától el is marad, azt mindössze egy hajszállal teszi, és a hiányérzetünk inkább abból fakadhat, hogy a jól bevált recepten nem mertek bolondítani, csak egy nagyon kicsit. De hát azért hívják jól bevált receptnek, mert nem kell rajta változtatni. MÉG. Mindenesetre az Ultron kora abszolút megéri a pénzét, de nem szabad elfelejteni, hogy beígérték nekünk a rendezői változatot a DVD-kiadásnál, ami biza sok-sok új jelenettel kecsegtet, úgyhogy spóroljatok arra is, mert érdemes lesz rá befizetni, az biztos!

Bosszúállók 2: Ultron kora adatlap előzetesekkel!

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr717439264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.07. 16:54:30

ilyet se gondoltam volna, hogy valaha leírok, de köszi a spoilerért!
süti beállítások módosítása