Lisztes megmondja a tutit

Az ismeretlen katona / Tuntematon sotilas (1955)

2015. június 01. 15:00 - lisztes

Nem gyakran kerül az ember látómezejébe egykori uráli rokonaink/cimboráink (ennek eldöntését az olvasóra bízom) filmjeiből itt, Magyarországon. Oké, mint a legtöbb európai nemzetnek, úgy a finneknek is van idehaza "filmhetük", melynek egyik filmjét - lassan már két éve - volt szerencsém (vagy nem is annyira szerencsém) megtekinteni. Az Üres kikötő persze nem az ottani filmművészet csúcsa, de a közelmúltban általam látott kb. egyetlen finn produkciójaként nem volt jó véleményem télapó nemzetének filmeseiről.

5_12_tuntematon_sotilas_juliste_2.jpg

Kicsit mélyebbre kell ásni. Egészen 60 évvel ezelőttig forgattam vissza az idő kerekét, hogy felfedezzem magamnak a finn filmgyártás etalonját. Azt a filmet, amit kb. minden finn látott már legalább egyszer az életében, azt a filmet, amit minden évben leadnak a Finn Függetlenség napján a televízióban, azt a filmet, aminek bevételi rekordjait azóta sem sikerült megdöntenie semelyik másik alkotásuknak. Ez pedig Az ismeretlen katona - egy közel 3 órás finn háborús eposz.

Kicsit irigylem a finneket, hogy van egy ilyen filmjük. Amiben benne van a hazaszeretetük, a büszkeségük, de ugyanakkor erős kritikát fogalmaz meg a hadseregükről. Amire büszkék lehetnek, amit mindenki ismer. Nekünk talán az Egri csillagok lehetne hasonló, de valamiért nem érzem azt Várkonyi Zoltán filmje kapcsán, amit Az ismeretlen katona elkészítése generált Finnországban. Az meg már csak hab a tortán, hogy hossza, és fekete-fehér képe ellenére is népszerű arrafelé mind a mai napig.

1552729.jpg

A sztori a II. világháború alatt játszódik, és az első finn gépfegyveres alakulat útját kíséri végig: ahogy kiszorítják hazájukból a ruszkikat, ahogy behatolnak idegen földre, majd ahogy ki is verik őket onnan. Katonák jönnek, katonák éheznek, katonák meghalnak - nem egy leányálom. Végigkísérjük több karakter életét, és láthatjuk a mindig életvidám Hietanen bátor tetteit, a mogorva Lahtinen morgásait, és az idősebb, paraszti származású, de mindenkinél talpraesettebb (ugyanakkor betörhetetlen) Rokka zseniális megmozdulásait...

Bár a filmet inkább karakterközpontúnak mondanám, nem semmi pénzt költhettek az alkotói a látványra sem. Ropognak a puskák, jönnek a tankok, robbannak a bombák mindenfelé - egyáltalán nem tűnik olcsó megoldásnak a pirotechnikai része. Természetesen itt is hangsúlyoznom kell, hogy ahhoz képest, hogy 1955-ben készült. Az akciózások jól követhetőek, nagyon ritkán bízták rá a vágásra, vagy a képzelőerőnkre a dolgot. A technikai részére tehát nem lehet panasz.

15078794_pd.jpg

Ami a karaktereket illeti: Rokka kétségkívül kiemelkedik valamennyi közül. Jó a dumája, erős a személyisége, mégis sikerült úgy megalkotni, hogy könnyen szerethető legyen. Ő a kisember, aki teszi a dolgát, mégha néha a saját feje után is megy. Viszont amikor kell, helyén van a szíve, és az esze, és a háborúban ez számít igazán. Lehet érvelni ellene (ahogy ezt felettesei is megteszik), hogy ugyanúgy fontos a fegyelem is, de nézőként valahogy mégis mindig Rokkának adunk igazat. Mert olyan emberi.

Már a film nézése közben feltűnt, hogy az őt alakító színész mennyire természetesen játszik (a kor standardjéhez képest - teszem hozzá gyorsan), míg a többiek mintha csak most jöttek volna le a színházi színpadról... És lám, Reino Tolvanen a csupa "A" listás akkori finn sztár között az egyetlen, akinek nem volt színészi tapasztalata, és később sem állt a kamera elé. Kilógott a sorból, de ahogyan Rokka karaktere a seregből, úgy Reino is a "jó értelemben" véve volt más.

p17dkn8maq1cbfressh46i6i6g4.jpg

A kor legnépszerűbb finn könyvéből forgatott legnépszerűbb finn film 60 évvel a készítése után is megállja a helyét. A sztorit azóta már újból feldolgozták, de állítólag meg sem közelíti az eredeti minőségét, így ha javasolhatom, maradjatok az 1955-ös verziónál. Persze, fekete-fehér, meg régi, de ennek ellenére is egy nagyszerű élmény. És természetesen eredeti nyelven. Mert finnül még az egyszerű megállapítások is dallamos káromkodásnak hangzanak... Oldfan kolléga készített hozzá nemrégiben nagyszerű magyar feliratot!

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr47496054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azazuma 2015.06.03. 10:32:14

"A kor legnépszerűbb finn könyvéből forgatott legnépszerűbb finn film 60 évvel a készítése előtt is megállja a helyét." Ugyanott időgép eladó... :)
süti beállítások módosítása