Lisztes megmondja a tutit

Szemekbe zárt titkok / Secret in Their Eyes (2015)

2015. december 06. 15:00 - lisztes

Hat év telt el azóta, hogy Eduardo Sacheri regényét megfilmesítették Argentínában - és milyen jól tették mindezt, hiszen az ország 2. Oscar-díját zsebelték be vele a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Most elkészült az amcsi remake, ami nem is igazán remake, hanem egy újbóli adaptáció (a lényegi különbségről a kettő között ITT olvashatsz), de ez igazából teljesen lényegtelen, hiszen egy sokak által tökéletesnek gondolt, nem is olyan régi filmről húzott le már megint egy bőrt az álomgyár... A piszkok!

3fb9c363bdfadbb6192a28fce09d6b403fbb375a.jpg

Kétféle képpen lehet hozzáállni ehhez az egészhez: Az első - szerintem néha kicsit gyerekes - változat szerint nem is tudom, mit képzelnek ezek a pénzéhes, fantáziátlan köcsögök, hogy ilyesmire vetemedtek. Hollywoodban már nincsenek eredeti ötletek, blablabla. A második változat szerint pedig ezzel az eredeti filmet nem bántották - hogyan is bánthatták volna... Inkább segítenek abban, hogy ismét ráterelődjön a figyelem egy kicsit, és még több emberhez eljusson. Na, és persze az olvasni nem akaró/tudó angolul beszélő közönség is megkapta a maga verzióját.

Ami igen, rosszabb, mint az argentin változat, de szerintem koránt sem akkora a szakadék, mint ahogyan azt a sok sértett kritikus/fan lefesti. Sőt, én szerintem kicsit jobban is szórakoztam most a moziban - másként megfogalmazva: "közönségbarátabb" darab született, és ez szerintem nem baj, sőt! Így talán szélesebb rétegekhez is eljut a történet, bár sajnos most már lehet tudni, hogy egy isteneset zakózott a mozipénztáraknál. És még a kritikusok sem ölelték a keblükre... Hogy lesz ebből Oscar-gála?

1435672653079.jpeg

Valószínűleg sehogy. Illetve egyre én mernék tippelni, noha ahogy körbenéztem a hazai vélemények között (pedig nem szokásom írás előtt), többen is az ellenkező véleményen vannak: én ugyanis ledöbbentem, hogy Julia Roberts mekkorát játszott. Az az ominózus pillanat a parkolóházban régóta nem tapasztalt hatást váltott ki belőlem, így egy kicsit reménykedek abban, hogy egy legjobb női mellékszereplő Oscar-jelölés befigyel neki. Mert szerintem most jobban megérdemli, mint az Augusztus Oklahomábanért.

Na, de ne szaladjunk ennyire előre: a sztori nagyjából megegyezik az argentin változattal, pár lényegi különbségtől eltekintve. Úgy mint: a helyszín ezúttal Los Angeles, a két idősík közt most csak 13 év van, focimeccs helyett baseball van (hehe) és a nyomozók számára is sokkal személyesebb ügyről van szó, hiszen az összeszokott csapat egyik tagjának a lánya az a bizonyos áldozat. Raktak hozzá egy kis "terrorizmustól való félelem" körítést (9/11 után járunk egy évvel a múltban), amitől kifejezetten erős amerikai ízeket kapott - és nem is áll neki annyira rosszul.

secret-in-their-eyes-s-082_site_06201r_rgb.jpg

A könnyen fogyaszthatóság, Julia Roberts kiváló alakítása, és néhány ötletes változtatás sokat nyom a mérleg pozitív oldalán, de sajnos a Hollywood-kór mellékhatásai rárakódnak a negatív felére. Ezek közül talán a legfájóbb a kifejezetten kellemetlenül felerősített szerelmi szál a két főszereplő között. Túlságosan egyértelmű, túlságosan szájbarágós, és egyáltalán nincs meg a kémia Ejiofor és Kidman között - és erről esküszöm, nem a rasszkülönbség tehet. Ejiofor színészi eszköztára amúgy sajnos megmarad a "jajj, beszartam, de ezt most hogy mondjam meg a többieknek?" arckifejezés folyamatos használatánál. Végig. Majdnem két órán keresztül.

Oh, és persze az a csodás lezárás sem pontosan ugyanolyan. Nem, az amerikai változatban alá kell húzni háromszor, mellé pirossal kiemelni, és még egy kicsit mutogatni is rá, hogy mindenki felfogja a dolog súlyát... És bár már sajnos nem emlékszem, hogy az eredetiben volt-e ilyesmi, de [SPOILER] itt rettentesen zavart az, hogy bemutatták, ahogy egy visszaemlékezésben Julia Roberts karaktere megteszi azokat a dolgokat, amikről mesél, és amik valójában nem is történtek meg. Visszataszító rendezői húzásnak tartom. [SPOILER VÉGE]

secret-in-their-eyes-18.jpg

De mindent egybevetve én személy szerint így sem tartom feleslegesnek az amerikai változat elkészültét. Vannak jó pillanatai, kifejezetten jó az a kevés humor, ami van benne, és erős alakításokkal is találkozhatunk (már amelyik persze). Kicsit más, de ez önmagában nem indokolja még a létezését - viszont semmi olyan indokot sem találtam, amit fel tudnék hozni a megléte ellen. Persze azon felül, hogy sajnos a rendezés színvonala lényegesen gyengébb. Mert pozitív világszemlélettel nézve számomra ez a film jó szórakozást nyújtott, és kedvet adott hozzá, hogy elővegyem ismét az eredetit. Miért kéne tehát dühösnek lennem?

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr398142002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.12.06. 16:40:13

SPOILER
Igen, az eredetiben is benne vannak ezek a flashbackek, egyébként ebben is konkrétan képről képre másolta Billy Ray. Mondjuk szerintem itt annyira nem baj, mert végül is csak egy red herring.

Amiben viszont emlékeim szerint tényleg különbözik, hogy az eredetiben simán ott hagyja a fickót és hazamegy, itt viszont ugye mindenképpen kell valami megoldás az amcsiknak (még ha nem is happy end), úgyhogy ezért öleti meg és kezdi el ásni a sírt.

mojoking77 2015.12.07. 21:33:29

Kosz, maradok az elso tabor hisztizo es orrot huzogato sznob tagjai kozt :)
Lesz a Point Break remake-rol is post? :))
(Bocsass meg a szatirizmusert, nem akartam szemelyeskedni, de ennel jobban talan csak az Intouchables remake-jet varom mar... Bocs megint)

mojoking77 2015.12.07. 21:40:59

Szatirizmus.....Hagyjuk ne eroltessem inkabb...
süti beállítások módosítása