Lisztes megmondja a tutit

Tiltott játékok / Jeux interdits (1952)

2016. február 17. 15:00 - lisztes

Franciaország, 1940. Párizs elfoglalása után nem sokkal egy városi polgárokból álló konvoj menekül a németek elől. Az egyik kocsiban egy jó módú francia család utazik, apa, anya, meg a kis 6 év körüli Paulette. Hirtelen német vadászrepülők jelennek meg az égen, és leadnak pár sorozatot a menekülőkre. A golyózáporból Paulette szülei is kapnak rendesen, sőt, még a kiskutyája is ott pusztul. A kislány túléli, magához ragadja kedvenc állatkája maradványait, és elindul az erdő felé.

media.jpg

Mert Paulette a halálból nem sok mindent fog fel. Azt sem tudja, mi történt vele, és valószínűleg pár nap után meg is halt volna, ha nem találkozik Michellel, a parasztfiúval, aki hazaviszi családjához. A jóval egyszerűbb emberek befogadják a szemmel láthatóan gazdag családból érkező kislányt. Michel és Paulette pedig egy morbid játékba kezdenek bele: állatokat temetnek el (kezdve természetesen a lány kutyájával), és a sírjaik csinosítgatása érdekében mindenre hajlandóak...

Gyermeki ártatlanság. Ejj, de szép is volt kissrácnak lenni, amikor még teljesen máshogyan értelmeztem a dolgokat, megláttam a szépet olyan helyzetekben is, amikben ma már képtelen vagyok, és nem érdekeltek még a közvetlen közelemben élők dolgai sem annyira, mint az aktuális hóbortom. Szerencsémre én nem egy szörnyű háborúban, hanem egy sokkal barátságosabb időszakban nőttem fel, így nem kellett megtapasztalnom azokat a dolgokat, amiket a film főhőseinek kell.

forbiddengames15.jpg

René Clément rendező pontosan tudta, hogy mivel lehet a legnagyobb gyomrost bevinni a nézőnek: ha a súlyos problémákra a szereplők gyermeki énjük miatt nem reagálnak közvetlenül. Persze közvetetten náluk is megjelenik a gyász, méghozzá annak egy eléggé sajátos formája: lényegében egy másik világba menekülnek, és az egész halál-kérdést egy játéknak fogják fel. És bizony baromi kegyetlen tud lenni a külső szemlélődő számára.

Van egyébként egy másik, ezzel párhuzamosan futó sztorivonal is, ami lényegében ezt támogatja (Michel bátyjának haldoklása), de ugyanakkor egy remek korképet is fest a korabeli francia viszonyokról. A parasztok is egy hasonlóan morbid világban élnek a tudatlanságuknak hála: nem fogják fel sem a közeledő német csapatok fenyegetését, sem azt, hogy egy kemény lórúgás milyen következményekkel járhat (a ricinusos jelenet önmagáért beszél).

forbiddengames33.jpg

A karakterei azok, amik elviszik a hátán a filmet. Kevesen tudják ennyire hitelesen, minden részletre aprólékosan ügyelve bemutatni egy másik kaszt tagjait, de a Tiltott játékok rendezőjének hibátlanul sikerült. Segítségül hívott egy klasszikus vonást a falusi életből: a gyűlölködő szomszédokat. Ezen keresztül pedig a film valamennyi szituációján tudott még színesíteni egy kicsit. És ha már a halál ott ólálkodott a közvetlen közelben, a vallás is fontos szerephez jutott.

A Paulette-tet játszó kislány túl fiatal volt az eredetileg megírt szerepre (9-11 év körüli lányokat kerestek), de amikor a rendező a castingon meghallgatta, azonnal tudta, hogy ő kell neki. Szerintem sokkal jobban is működik egy 6 évessel, mint egy már iskolás korú lánnyal. Így ugyanis van egyfajta idősebb báty - fiatal kishúg viszony a kettejük között, aminek a velejárója az, hogy Michel még jobban teper mindenért, amit a lány kigondol, és próbálja a maga sajátos módján tanítgatni, védelmezni őt.

jeux_interdits_photo_1_c_1952_studiocanal_1600x1200.jpg

A lezárás, ahogy maga az egész film is, kellően kiábrándító. Egy lassan építkező, de rövid, az abszurdumokat a gyermek szereplőknek hála néha teljesen természetesen vevő film a háború hatásairól azokra, akiknek aztán semmi, de semmi közük nincs hozzá. Szomorú, emberi. És bármennyire is tetszettek bizonyos részei, kb. sosem szeretném újranézni. Furcsa, de néha ez is egy jó film mérőszáma tud lenni.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr807673632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása