Lisztes megmondja a tutit

Fekete mise / Black Mass (2015)

2016. március 17. 15:00 - lisztes

Annyi idióta szerep után végre Johnny Depp rászánta magát valami komolyabbra. Mi pedig örülhettünk, hiszen ha nem is lettek megkerülhetetlen klasszikusok a gengszter-szerepei, azért nem kellett panaszkodnunk egyik után sem. Most így, negyedszerre pedig nem is akárkinek a bőrébe bújt, hanem azt a Whitey Bulgert formálta meg, aki Osama Bin Laden után a második legkeresettebb rosszfiú volt az FBI listáján, és aki afgán barátjához hasonlóan szintén remekül értett a bújócskázáshoz. Lelövöm a poént: most kétszeres életfogytig (plusz még 5 év) börtönbüntetését tölti éppen.

black-mass-movie-review-by-matthew-brady-644465.jpg

Visszatérve egy gondolat erejéig még Johnny Deppre: a védjegyének számító átalakulás természetesen most sem maradhatott ki, lévén az általa megformált figura nem mondhatni, hogy hasonlított rá. De! Ellentétben kb. az összes pózőrködésével, most kivételesen egy visszafogott, a karakter eljátszását, hitelességét segítő maszkmesteri bravúrt sikerült megvalósítani, így azt mondhatom, hogy igen, szükség volt rá, és igen, tök jó, hogy ezt a feladatot Johnny Deppre bízták, mert nem csak hogy nem ökörködte el a dolgot, hanem még meggyőző alakítást is nyújtott.

A történet szerint James "Whitey" Bulger némi Alcatrazban eltöltött idő után folytatja ott, ahol abbahagyta: területekért harcol az utcán, mint sok, hozzá hasonló gengszter-féleség Bostonban. Talán sosem lépett volna túl ezen, talán sosem lett volna igazi nagy hal, és könnyen meglehet, hogy egy-két év után ő maga is egy kevésbé lakott területen elásva végezte volna, ha nem kerül az FBI kötelékébe egy gyerekkori ismerőse, aki egyrészt felnéz rá, másrészt pedig alkut ajánl neki: némi információ-szolgáltatásért cserébe zavartalanul tevékenykedhet Boston utcáin.

bm-15576r_2040_0_0.jpg

A Fekete mise nagy tragédiája, hogy ez előtt a film előtt már elkészült a Nagymenők, a Casino, A tégla és még egy rakás másik, erős atmoszférájú, igazán mocskos gengszterfilm. Ezekhez hasonlítva ez a film sajnos sehol sincs. És fontos hangsúlyoznom, hogy nem úgy ültem neki, hogy majd én most itt az új Keresztapát fogom látni, de azért szerettem volna újfent kapni némi jól eső gengszter-hangulatot. De a Fekete miséből ez hiányzik, hiába járja körbe a kötelező köröket.

Talán részben az a baj, hogy ez a sztori nem is Whitey Bulger története. Mármint... értem én, hogy az ő felemelkedéséről, és bukásáról szól, és azt is tudom, hogy messze ő szerepel a legtöbbet a filmben. Sőt, még Johnny Depp jelenléte is megvan ahhoz, hogy ez a karakter valóban emlékezetes figura lehessen. Mégis: ez a sztori Whitey FBI-os jóbarátjának ténykedéséről szól inkább - és ez bármennyire is érdekesnek tűnik (mivel ilyesmit korábban nem láttunk filmen), sajnos végül nem válik azzá.

blackmass-1.jpg

Merthogy ezt meg mégsem dolgozták ki annyira jól. Igaz, az eredeti vágás kb. 3 órás volt, abból lett a végső verzió egy egész órával kevesebb, többek között Sienna Miller komplett történetszálát kihagyva a végeredményből, szóval nem lehet tudni, hogy mi mindent hagytak még ki... Most kivételesen úgy érzem, hogy kellett volna az a plusz egy óra - egy gengszterfilmnél amúgy sem szokatlan a hosszú játékidő, ráadásul Bulger és FBI-s haverja ketten lehetnek annyira érdekesek, hogy ne is érezzük végül majd annyinak.

Így megvágva viszont csak azt érezzük, hogy Johnny Depp kapott pár ütős jelenetet, a maradék időt meg arra használják fel, hogy pár ennél többre hivatott színész cameózgasson. Van még egy kihallgatós keretsztori (félig-meddig flashbackekből épül fel Bulger élete), de ha valamit, hát ezt kellett volna skippelni, és inkább alkalmazni egy narrátort időspórolás gyanánt, mert így több idő maradhatott volna a valóban izgalmas dolgokra, és talán súlya is lett volna annak, hogy a főszereplő piti bűnözőből most wanted gonosztevővé emelkedik ki.

1998.jpg

Rossz szájízem azonban csak a benne rejlő potenciál miatt van, mert szerencsére el azért nem lett b*szva a Fekete mise. Igen, láttunk már sok szebbet és jobbat, de még így is egy kellemes filmélmény tud lenni, egy valóban díjazható Johnny Depp-alakítással (és most kivételesen nem Arany Málnával). Azt hittem, hogy 2015. a gengszterfilmek éve lesz, de bármennyire is szeretném ezt így kijelenteni, két egész jó, de sajnos nem kiváló filmmel gazdagodtunk csupán a témában.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr668379672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PiszkosFreddy 2016.03.20. 11:39:11

Sajnos ez így igaz,minden szavaddal egyet kell értenem.
Megint egy jó lehetőség,amit nem használtak ki...
...és már hányadik....
...és még mennyi lesz...
Voltak a filmben Deppnek jó pillanatai,de azért Edgerton FBI-os figurája tényleg jobban érvényesül.

2016.03.22. 11:22:07

Most néztem meg. Csalódás a film megtekintése előtt elolvasott negatív kritikád ellenére nem ért. Ettől függetlenül úgy érzem, valami nagyon hiányzott a filmből, s ezzel nem Depp játékára gondolok. . Joel Edgerton játéka nekem nem tetszett, szerintem nem volt jó választás a szerepre. Lehet ez is közrejátszott. Egy karakteresebb színész talán jobban hozta volna ezt a vonalat.
süti beállítások módosítása