Lisztes megmondja a tutit

A bérgyilkosság / Amsal (2015) - Titanic 2016

2016. április 19. 15:00 - lisztes

Bevallom, régebben nem nagyon rajongtam a távol-keleti filmművészetért, és noha most sem mondhatni, hogy ők szállítják a kedvenc filmjeimet, lényegesen barátibb már a viszonyunk. Hála az olyan filmeknek, mint amilyen A bérgyilkosság is: pörgős, stílusos és látványos, és még a forgatókönyve is rendben van (noha volna még rajta csiszolni, de erről később). Szóval egy világszínvonalú produkció, ami bár emészthető, azért érződnek rajta a távol-keleti ízek. És ettől csak még jobb lesz.

assassination-2015.jpg

Dél-Koreának nem úgy alakult a XX. század első fele, ahogy szerették volna. Egyrészt ugye ott volt a koreai háború, ami az 50-es években olyan komoly traumát okozott, hogy még most is nyögik a hatásait. Másrészt még jóval ezelőtt a japánok is csúnyán lerohanták őket, és hosszú évtizedeken keresztül uralkodtak rajtuk, aminek csak a második világháború vetett véget. Ezt a korszakot sokszor feldolgozták már a koreai filmesek, és bizony A bérgyilkosság alkotói is ide helyezték az amúgy kitalált sztorijukat.

Ami olyan bonyolult, hogy nehéz összefoglalni pár sorban, lévén a cselekmény sok szálon indul és 4 idősíkban játszódik. Ebből az 1933-as az, ami a sztori gerincét adja, a többi inkább csak előzmény/következmény, de az egyszeri nézőnek ez azért okozhat némi fejtörést még az elején. Nem meglepő módon egy megtervezett gyilkosságról van szó, bár "bér"-nek annyira nem nevezném, lévén a föld alatt szerveződő koreai kormány kéri fel főhőseinket e nemes tettre.

still-of-ji-hyun-jun_-duek-mun-choi-and-jin-woong-jo-in-assassination-_2015_-large-picture.jpg

Ami amúgy történetvezetési szempontból egyszerűnek hangzik: ki kell nyírni a japánok főparancsnokát. A csel ott van, hogy a három fős különítmény (élükön a szépséges mesterlövésszel, Ahn Okyunnal) mellett van még a felsőbb vezetés köreiben egy szemét áruló is, illetve feltűnik egy legendás bérgyilkos és az ő legjobb barátja is. Meg egy ikertestvér. Meg egy szerelmi szál. Meg rohadt sok látványos akció is. Szóval értitek: a készítők mindent beledaráltak ebbe a közel 2 és fél órába, amit csak bele lehetett.

Ez amúgy egyben azt is eredményezte, hogy néhol akadnak meseszerű, vagy még rosszabb: szappanopera-szerű fordulatok a forgatókönyvben, illetve néha alárendelik a stílust és a látványt a józan ész logikájának, de mentségükre legyen mondva, mindezt roppant szórakoztatóan teszik. Ezért aztán hiába a hosszú játékidő, nem fogod érezni egy percig sem: úgy eltelik az idő, mint amikor vacsorázás közben leülsz "csak egy részt" megnézni a kedvenc sorozatodból, aztán arra eszmélsz, hogy már hajnali kettő van, és holnap munka...

dzlmp7.jpg

Fröcsög a vér, repkednek a golyók és halnak az emberek. Persze leginkább a szemét japánok, de meg kell hagyni: a készítők nem bántak kesztyűs kézzel a főbb koreai szereplőkkel sem. Azonban azt is hozzá tenném, hogy ők természetesen sok-sok lőtt sebbel a mellkasukon halnak hősi halált még gyorsan kinyírva egynéhányat az ellenség emberei közül. De mint már mondtam: a sztori kitalált, szóval bőven elfér, ha egy kicsit elszabadul a fantáziája az alkotóknak.

A korabeli díszletek, jelmezek nagyon jól sikerültek, egy pillanatig sem okozott gondot elhinnem, hogy a történet az adott korszakban játszódik. A színészek ügyesek, szereplők közti párbeszédek ugyan néha döcögnek, de ezeket az apróbb egyenetlenségeket kisimítja az érdekes és izgalmas sztori: egyrészt ha nem figyelsz, nagyon könnyen elveszíted a fonalat, másrészt pedig... Miért ne figyelnél, amikor ennyire változatos, izgalmas a történet, amit az orrod elé raktak?

theulckhtrqducsltetc.jpg

A bérgyilkosság kimaxolja a szórakoztatás fogalmát, szóval unatkozni egy percig sem fogsz rajta. De szigorúan, mintn egy szórakoztatásra szánt alkotásként kell rá tekinteni, mert ha komolyan veszed a történelmi hátteret, és egy "reális" filmre vársz, biztosan csalódni fogsz. Különösen tudom ajánlani azoknak, akik még csak ismerkednek a távol-keleti filmek világával, mert könnyen befogadható, mégis néhány klasszikus kelet stílusjegyet magán viselő darabról van szó.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr998644196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2016.04.19. 22:35:29

Fasztuggya.. Volt a TVben, de nem tudtam végignézni. A sok sárga pofát nem tudom megkülönböztetni. Ez a bajom a jappán történelmi filmekkel is.
süti beállítások módosítása