Lisztes megmondja a tutit

Az ajánlat - Lisztes megmondja a tutit

2013. május 26. 15:00 - lisztes

Ausztrália az egyik legérdekesebb kontinens szerintem. És nemcsak a teljesen egyedi élővilága (erszényesek csak Amerikában honosak még, tojásrakó emlősök pedig sehol máshol), hanem a különleges helyzete és történelme miatt is. Írtam már filmről, ami nagyrészt itt játszódott (M:I 2) és fogok is még írni (BMX banditák, muhahaha), de ezek általában ugyanúgy megállnák a helyüket egy másik kontinensen is, nem változna sokat a helyzet, ha például az USÁba helyeznénk a történetüket.

2005-8-Proposition-F.jpg

Ellenben Az ajánlat ízig-vérig Ausztrália. Ha szabad ezzel képzavarral élnem (és már miért ne szabadna, ha Tarantino is megtette a Django elszabadul kapcsán), ez egy ausztrál western. Az ausztrál (australis) latin szó, jelentése déli, a western meg ugye nyugatit jelent. Ha a préri nem lenne elég kies és kihalt, akkor ott az ausztrál sivatag, ami remek lakhelyéül szolgált a korabeli banditáknak. Ráadásul itt adva voltak az őslakos négerek (oké, más rassz, mint az afrók, de akkor is), ami ugyanúgy szolgáltatta a rasszista eszmék kibontakozását a börtönkontinensen.

Stanley kapitány lecsap a Burns fivérek két tagjára és az idősebbnek (Charlienak) tesz egy ajánlatot. Hozza el a legidősebb bátyjukat, Arthurt a törvény színe elé (mert bandájával megerőszakoltak és megöltek egy terhes asszonyt), cserébe ő és a szinte még gyerek öccse amnesztiát kapnak. Charlie elindul a sivatagba, találkozik egy fejvadásszal és megtámadják a bennszülöttek, akiktől Arthur menti meg. Közben öccsét a vérszomjas falusiak halálra akarják korbácsolni és úgy néz ki, hogy ez ellen Stanley kapitány sem tud mit tenni...

the_proposition_3.jpg

Szikár western John Hillcoat első komolyabb nagyjátékfilmje, ami remekül használja ki az ausztrál sivatag idegenségét. Nem túl gyakori témája ez a kies táj a filmeknek, pedig szerintem lényegesen több lehetőséget rejt magában, mint azt elsőre gondolnánk. Az ajánlat is egy remek példa minderre: megtalálható benne a magányos főhős, a bujkáló banda, a fejvadász, a frissen épülő város és a bennszülöttek (indiánok helyett ausztrál négerek). Mégis sokkal nyomasztóbb, mint akármelyik prérin játszódó amerikai film.

Az operatőri munka nagyon jó, meleg, sárgás színeket használnak, szinte mi is izzadunk, hogyha látjuk a kiszáradt szereplőket a vásznon. Hillcoat ebben később is jó volt, Az út című filmjének is elképesztő színvilága van. A forgatókönyvvel az egyetlen probléma, hogy Charlie Burnst egyáltalán nem érezzük főszereplőnek Stanley kapitány mellett: Guy Pearce karaktere ugyanis lényegesen kevesebbet szerepel és még kevesebbet beszél. Persze a film végén tetteivel kárpótol minket, de mégsem tudtam rá igazi főszereplőként tekinteni.

the proposition2.jpg

Ez ugyanakkor nem Guy Pearce miatt volt, ő nagyon is hiteles Charlie szerepében, csak sajnos túl sok karaktert kapunk viszonylag nagy szereppel mellé, ami nem jellemző a westernekre, hiszen azok mindig a magányos pisztolyhősről vagy antihősről szólnak. Pearce azóta is együtt dolgozik Hillcoattal (Az út, Fékezhetetlen), igaz csak mellékszerepekben, de még így is zseniális, amit ez a két ember csinál. Ha 1-2 éven belül nem kap a jó öreg Guy legalább egy Oscar-jelölést, nagyon morci leszek...

Ray Winstone is fantasztikus a kissé öntörvényű, de jó szándékú rendőr és szerető férj szerepében. A filmben érdekes módon kezdetben teljesen unszimpatikus a karakter (talán az teszi, hogy a törvény embere?), de ahogy halad előre az idő, egyre mélyebben és mélyebben tudunk azonosulni vele és végül rájövünk, hogy ő az egyetlen, aki törődik a mások sorsával, legyen az egyszerű falusi, vagy akár bandita. Veterán fejvadászként feltűnik John Hurt is, egy összesen 2 jelenetes, de annál emlékezetesebb szerepre.

guardian-co-uk.jpg

Danny Huston élete talán legjobb alakítását nyújtja Bodri kutyaként, szerintem az ő karaktere volt a legérdekesebb. Mert bár tudjuk, hogy mit tett, a film mégis megingat a hitünkben és egy pillanatra talán még el is hiteti velünk, hogy nem ő volt - mindezt úgy, hogy maga a szörnyű tett nem is kerül szóba: Arthur Burns művelt és szereti a testvérét, filozofálgat és remek bandavezér is. Ahogy halad előre a történet, elkezdjük szeretni őt is és emiatt üt igazán nagyot a film befejező jelenetsora...

TheProposition-Still8.jpg

Az ajánlat fantasztikus film jó zenével, szép képekkel és nagyszerű színészi alakításokkal (Emily Watsonról sem szabad megfeledkezni). Ami talán a legbántóbb, hogy Charlienak kevés szerep jut és a közepe tájékán néha le-le ül egy kicsit a film, de unalmas egy percig sem lesz. A Karácsonykor játszódó finálé egyszerűen pazar. Ott a helye a 2000-es évek legjobb westernjei közt, kár, hogy ennyire kevesen ismerik idehaza.

Lisztes

Az ajánlat az imdb-n

Az ajánlat előzetes

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr745308080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.25. 20:38:54

No ezt csak most vettem észre a Red Hill kapcsán, hogy erről is írtál. Most egyezik a véleményünk, még azt tenném hozzá az íráshoz, hogy megrázóan brutális, kegyetlen, és életszerű, és ez teszi szerintem többé a legtöbb westernnél, nem az, hogy másik kontinensen készült.
És ha már nem amerika, és nem igazi western, Talpuk alatt fütyül a szél nem lesz? :)
Hogy állsz egyébként, mennyi van még hátra?

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.03.25. 21:06:27

@Santino89: Hát most, hogy adtál egy tippet, amit érdemesnek tartok a megnézésre... 9 olyan van, amiről már megírtam, de még nem jelent meg a kritika. Megnézni ~10 film van hátra, de ezek nagy része már olyan, amit láttam korábban és tudom, hogy baromi jók (pont ezért hagytam őket a végére). De ezeken felül még legalább 20 van, amit nem ártott volna megnéznem...

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.26. 14:51:56

@lisztes: akkor már legalább látod a végét :)
süti beállítások módosítása