Lisztes megmondja a tutit

Másnaposok 3 - Lisztes megmondja a tutit

2013. május 30. 15:00 - lisztes

A Másnaposok első részének sikerén valószínűleg maguk az alkotók is meglepődtek pár évvel korábban, hiszen egy R besorolású vígjátéktól senki sem várt ekkora kaszálást mind a mozipénztáraknál, mind a kritikai fronton. Ennek megfelelően nem is kerülhette el a folytatást, ahol a bevált receptet alkalmazva egy másik országba helyezték az első film történetét. Ez az USÁban már mérsékeltebb pénzügyi siker lett, de világviszonylatban még túl is tett az elődjén. De nem úgy a kritikai fronton...

the_hangover_part_3_movie-wide.jpg

Így okkal voltak sokan szkeptikusak a harmadik résszel kapcsolatban: mi az, amit ez a trió még nyújtani tud a nagyérdeműnek? Mert azt az alkotók is érezték szerencsére, hogy harmadszorra nem lehet eljátszani az első rész történetét, váltani kell. Persze ennek eredményeképp saját magukkal, a hagyatékukkal fordultak szembe, mert egy olyan Másnaposok film, amiben a szereplők nem lesznek másnaposak... Sőt, még be sem rúgnak... Na, az nem túl szerencsés.

A történet szerint Alan, apja halála után (meg már előtte is) egyre jobban kikészíti a családot, aminek okán el szeretnék szállásolni egy bentlakásos pszichiátrián. A nagy intervencióban a falkatagok, Stu és Phil is segítenek, és Douggal kiegészülve kocsiba szállnak, hogy Alant elvigyék az arizonai klinikára. Út közben azonban egy gengszter megtámadja a kocsijukat, és elrabolja Dougot. Cserébe azt kéri, hogy kerítsék elő akár a föld alól is, a thai börtönéből frissen megszökött Chow-t.

Hangover-III.jpg

A nyitányban rögtön két filmet is megidéznek az alkotók: Chow kiszabadulása egy kis Remény rabjai, meg egy kis Szökevény: rögtön lefektetik az alapokban, hogy szerencsére nem veszik túl komolyan magukat. Ezt követően Alan magánshowja következik (a Hansonos belépő az autópályán nagyon kemény), ami tényleg egészen viccesre sikeredett. Még az egyébként olyan dolgokat, mint a zsiráf halála, vagy az apja temetése is viszonylag jó poénokkal ütik el. Kár, hogy ez a lendület nem tartott ki végig.

A forgatókönyvírók nagyon gyenge lábakra helyezték a sztorit. Mondvacsinált okkal keverednek bele a főhőseink az alapszituációba: egy ilyen kaliberű gengsztertől azért nem várja el az ember, hogy ismeretlen szerencsétlenekkel keríttessen elő valakit, akivel elszámolni valója van. De ha túltesszük magunkat ezen, akkor sem lesz jobb a helyzet, mert Chow feltűnésével garantálja a gagyi akcentusos és egyébként is undorító poénokat, amik szerintem a franchise leggyengébb részei.

Bradley-Cooper-Zach-Galifianakis-Ken-Jeong-Ed-Helms-the-hangover-part-3.jpg

Alan karakterével próbálják menteni a menthetőt és az ő idiótaságai még harmadszorra is egész viccesek. Visszahoznak pár karaktert az első részből (fekete Dougot és Jade-et (Stu prostiját)), de ezt is amolyan tessék-lássék módon csak. John Goodmannek ki volt adva, hogy nézzen csúnyán és ő sajnos meg sem erőltette magát, csak követte az instrukciókat. Mivel nem tudunk meg túl sokat róla, megmarad egy érdektelen, "csak mert kell" főgonosz szintjén, amiért nagy kár. Illetve vele mondatják fel a háttérsztorit, szóval felfoghatjuk plotdevicenak is...

A régi tagok közül Stu egyre kevésbé vicces, a hangsúly áthelyeződik Alanre és Philre: Bradley Cooper és Zach Galifianakis igazság szerint bőven elég lenne, köztük tökéletes az összhang, míg Ed Helms egyre távolabb került a Farkasfalkától. Eddig is ő volt a nyávogó a három közül, ebben a részben meg tényleg szinte nem is csinál mást. Justin Bartha megint csak beköszön, de talán most volt a legnagyobb szerepe eddig. Alan végre kap egy nőt maga mellé (Cassie), akit Melissa McCarthy alakít, de egyelőre kevés jelenetet kaptak: ha lesz folytatás, bizonyára áthelyeződik majd a hangsúly rá.

TheHangoverPartIIITeaser.jpg

Az állatgyilkolászások egész széles skáláját mutatják be a Másnaposok 3-ban: Fejeznek itt le zsiráfot, fojtanak meg kutyákat és lelőnek/megfojtanak/kidobnak az ablakon pár harci kakast is. Nem vagyok feltétlenül ellene az ilyen poénoknak, csak az a baj, hogy egyedül a zsiráfos volt vicces, a kakasos jeleneten nem lehet röhögni, a kutyák megölése meg a szükségtelenség netovábbja. Azért nem egészen ilyen típusú "inkorrekt" humorra számít az ember...

[spoiler] Hatalmas ziccert hagytak ki a készítők a film végi jelenetsor után: a franchise eddigi két részére jellemző stáblistás képnézegetés elmaradt, pedig Alan és Cassie esküvőjén is eléggé szétcsúsztak a srácok a Chow-féle felturbózott esküvői torta elfogyasztásának hála. Meg persze a hardcore rajongók hiányolhatják Mike Tysont is: titkon reméltem, hogy az ő mexikói villájába törtek be a srácok, vagy hogy összefutnak vele Vegasban, de sajnos nem így lett. Vicces, hogy a második részben pont azt kritizálta az ember, hogy egy az egyben az első rész lemásolva, most meg az a baj, hogy alig hasonlít rá... Hiába, van, amikor sehogy nem lehet a kedvemre tenni... [spoiler vége]

the-hangover-part-3-first-look.jpg

A Másnaposok harmadik része jól indul tehát, de a közepénél elveszíti a lendületét és már nem is szerzi vissza. Valóban újszerű történetet kapunk, igaz gyenge lábakon áll és soványka is, de szerintem sokan nem fogják bánni. A második résznél viccesebb, de az első színvonalától sajnos már nagyon messze van. Viszont egész hangulatos az összeválogatott soundtrack. A történetet nyitva hagyták, így esélyes a folytatás: nyilván azon fog múlni, hogy ez a rész hogyan muzsikál a kasszáknál (a plakátokon látható "epic finale" inkább csak Sötét lovag: Felemelkedés reklám-paródia, hiszen tudjuk: van az a pénz...).

Lisztes

Másnaposok 3 az imdb-n

Másnaposok 3 előzetes

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr725335915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.30. 18:22:26

hát ha jobb, mint a kettes volt akkor csak megnézem.

Az első részt ahányszor adta a hbo mindig megnéztem és mindig tetszett. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.03. 08:37:37

Megnéztem és jó volt azt kell mondjam.
Mondjuk Doug-ot tényleg ki kéne nyírni, mert állandóan "elcsászkál" csak a baj van vele. :)

Kérdés: miért nem csináltak semmit azzal a szállal, mikor Stu-ra gyanakodnak a gyógyszerészek?!

Skylos · http://skylos-jott-es-latta.blog.hu 2013.06.03. 18:11:04

A Mr. Chow akcentusa először vicces volt még az első részben, de mostanra irtó unalmasra vált számomra. A spoiler-es rész tetszett, a Tyson-os résszel teljesen egyetértek. Én is reménykedve ültem, hogy mikor bukkan elő Tyson bácsi pici tigrise. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.03. 18:44:40

egy kis tyson tényleg belefért volna.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.06.03. 19:05:22

A gyógyszertáros jelenetnél - van egy sanda gyanúm - hogy csúnyán kivágtak valamit. Én az első részt azt bővített verzióban néztem most már másodszor, és ott kb 5 perc plusz van, főleg Dougos jelenetek. Szóval simán el tudom képzelni, hogy a gyógyszertárnál is volt valami gyengébb poén, ami végül nem került bele, de valamit benne kellett hagyni, hogy ne a semmiből szerezzenek morfiumot.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.04. 08:11:07

@lisztes: valamit se kellett benne hagyni, előtte a benzinkúton elmondták, hogy majd a fogorvos szerez és kész.

Nekem is az a gyanús, hogy azt a részt megvágták, mert így csonkának hat.
süti beállítások módosítása