Lisztes megmondja a tutit

Személyiségtolvaj - Lisztes megmondja a tutit

2013. július 06. 15:00 - lisztes

Az a legrosszabb a humorban, hogy azok, akik művelik az internetnek hála nem tudnak hosszú éveken át igazán viccesek maradni (tisztelet a kivételnek). Jim Carrey sem az igazi már, az Apatow-láz pedig szintén kihunyóban van, Adam Sandler is túl van a legjobb évein: folyamatosan kell az utánpótlás és ha berobban egy-egy új arc, akkor gyorsan legyártanak vele pár filmet, hiszen tudjuk: addig üsd a vasat, amíg meleg... Ilyen Zach Galifianakis, aki a Másnaposokkal robbant be, Jonah Hill, aki a Superbaddel, és ilyen Melissa McCarthy is, aki pediglen a Koszorúslányokkal.

Identity-Thief-Wallpaper-01.jpg

Az ő esete pedig már csak azért is különleges, mert még egy Oscar jelölést is magáénak tudhat a szerepéért, ami mindig jelent egy kis plusz hírverést. Szóval hála neki a duci nős poénok a reneszánszukat élik, így évi 2-3 mozifilm szerep is simán belefér (a sorozat mellé), amíg el lehet adni, amit csinál. Idén a Másnaposok 3 epizódszerepe mellett a Személyiségtolvaj érkezett a mozikba, valamint itt van már a Női szervek is, Sandra Bullock társaságában. Bár mostani filmünk előzetese azt sugallta, hogy nem lesz ez olyan rossz, nagyot kellett csalódnom...

Sandy Patterson a lányosan hangzó neve ellenére egy férfi, akinek egy nő ellopja a személyazonosságát és lemeríti a számlakeretét. Mivel mindezt Floridában teszi, chicagoi főhősünk nem kap segítséget a rendőrségtől, neki kell személyesen elmennie és elhoznia ezt a piócát. Miután nagy nehezen sikerült elkapnia, az útjuk során a maffia emberei, egy fejvadász és egy idő után már a rendőrség is üldözi őket, így a gyorsra tervezett hazajutás cseppet elhúzódik...

identity_thief_film_still_a_l.jpg

Seth Gordon a Förtelmes főnökök és annak folytatása közé bevállalta ezt a középszerű vígjátékot és teljes egészében kölcsönözte onnan Jason Batemant és a karakterét. A végeredmény sajnos koránt sem lett olyan eredeti és még kevésbé lett vicces. Mert a Személyiségtolvaj csak simán egy unalmas, felesleges akciózással tarkított roadmovie, aminek már akkor tudjuk, hogy mi lesz a vége, amikor felvázolják nekünk a készítők az alaphelyzetet.

Mert hogyan is néz ki egy ilyen roadmovie? Két eltérő karaktert összezárunk egy járműbe, akik utálják egymást, majd szép lassan hozzászoknak a másikhoz, míg végül öribarik lesznek. Nagyjából ennyi. Ugye ennek számtalan formája ismert, elég csak a Repülők, vonatok, autókra gondolni Steve Martinnal és John Candyvel, vagy ott a Mint a hurrikán esete Ben Affleckkel és Sandra Bullockkal. A lényeg, hogy a szereplők egy közös kaland után "egymásba szeressenek". És nyilván azért szokták ezt a kocsikázós megoldást választani, mert egy szobába összezárva főhőseinket lényegesen kevesebb dolgot tudnak csinálni...

identity-thief-2.jpg

Ellenben az autókázás lehetőséget ad változatos helyszínek megismertetésére, különböző szökési kísérletekre, jó néhány, az út során rövid időre megismert vicces karakter bemutatására, egy szóval: a kombinációk szinte korlátlanok. Ezért sem értem igazán, miért csak jól bejáratott panelekből építkezett ez a film. Mert hogy ezeket külön-külön már mind láttam valahol, abban biztos vagyok. De ez még nem is lenne feltétlenül probléma, ha jól lenne tálalva, de sajnos a Személyiségtolvajon mosolyogni is csak ritkán mosolygunk.

És ez nem a szereplőkön múlt. Melissa McCarthyval ugyanazt a geget elsüttetik vagy ötször (ádámcsutkán ütés), Jason Bateman szerencsétlen, meghunyászkodó alkalmazott figuráját meg már annyiszor láttuk korábban, hogy egy új poént nem kaptunk tőle. A mellékszereplők szerencsétlenkedései pedig édes kevesek lennének ahhoz, hogy elvigyék a hátukon a filmet, pláne úgy, hogy még ők sem viccesek igazán. Jon Favreau alig kap játékidőt, Robert Patrick meg megmarad a félelmetes és emiatt cseppet sem humoros fejvadász szerepében.

identity-thief-19.jpg

Mindent összevetve a Személyiségtolvaj legnagyobb problémája, hogy már sokszor láttuk korábban máshol és ahogy a történetben, úgy a poénok terén sem tud semmi újat mondani. A vége szót sem érdemelne: ha megnézzük, hogy honnan indultunk ki, eléggé furcsán hat, hogy megpróbálják megkedveltetni velünk Melissa McCarthy karakterét. Jelentem, nálam nem sikerült elérniük a kívánt hatást. A rejtett üzenet pedig annyi: álljunk ki magunkért, mert megéri. Ezzel mondjuk egyet tudok érteni, de önmagában kevés: nem érzem szükségesnek a közel két órás játékidőt, amit arra szántak, hogy ezt felfogassák velem.

Lisztes

Személyiségtolvaj az imdb-n

Személyiségtolvaj előzetes

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr325337762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.07.08. 03:26:35

Jim Carrey mikor volt jó?
(azt ne mondd, hogy a Maszkban, mert sírva fakadok! ;) )

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.07.08. 07:37:24

@álfirkász: Jim az egész 90-es években jó volt, én nagyon szerettem. Nemcsak a filmekben, hanem a z In Living Colorsban is. 2000-es évekből a Minden6ó, meg az Igenember érdemel említést csak a vígjátékai közül.
süti beállítások módosítása