Lisztes megmondja a tutit

A végső megoldás: Halál SE - Lisztes megmondja a tutit

2013. október 27. 15:00 - lisztes

SE, azaz Special Edition (vagy Assembly Cut, ahogy tetszik), amit a ~10 éves évfordulóra állítottak össze David Fincher rendező nélkül (ezért nem DC, azaz rendezői változat), mert hogy az eredeti verzió végső vágásában ő már nem vett (nem vehetett) részt, amiért pöttyet megharagudott a producerekre. Mert az Alien franchise harmadik része bizony nem úgy sikerült, mint azt sokan remélték... Az első nagy probléma maga a Bolygó neve: Halál, amiben James Cameron olyan magasra tette a lécet, hogy azt sem történetben, sem büdzsében nem lehetett már megugorni (arról nem is beszélve, hogy a folytatást is problémássá, de legalábbis izzadtságszagúvá tette).

alien3post.jpg

Szóval a producerek kicsiben (de legalább is kisebben) gondolkodtak. Az új film munkálatai viszont már akkor megkezdődtek, amikor még nem volt kész a forgatókönyv. Eredetileg nem egy börtön szolgált volna a történet helyszínéül, hanem egy monostor, ahol középkori körülmények közt, faépületekben éltek volna furcsa szerzetesek. Ebből végül is jó pár gondolatot átemeltek a végleges verzióba (ott is fontos szerepet kap a vallás), de akár csak a Prometheus kapcsán, itt is nagy volt még a forgatás ideje alatt is az összevisszaság.

Bizonyos részeket (pl.: a finálét) újra fel kellett venni, időközben Sigourney Weaver haja is visszanőtt, de a szerződése értelmében súlyos pénzekért nyírta volna le újra, így inkább kopaszfej-protézist használtak... De le kellett cserélni az operatőrt is Parkinson-kór miatt (sokat szoktam ezzel viccelődni a rángó kamerával felvett akciószekvenciák miatt és lám itt a szomorú élő példa), valamint az előző rész egyik túlélője, Michael Biehn sem járult hozzá semmihez, ami a karakterével volt kapcsolatos, ezért nem is látjuk Hickset a filmben csak egy nyamvadt fényképen, amiért kb akkora gázsit kapott a színész, mint a Bolygó neve: Halálért összesen.

original.jpg

Alig pár nap telt el az előző rész eseményei óta, amikor is a mentőkabinban tüzet észlel a biztonsági rendszer és kiküldi az utasokat a világűrbe, akik a legközelebbi bolygón landolnak. A hely egykor a dupla Y kromoszómások börtöne volt (az ilyen rendellenességgel élő emberek agresszívabbak az átlagnál visszamaradottságuk miatt), de most már csak kb. 25 elítélt és egy 3 fős személyzet tartózkodik ott, hogy őrizzék az egykori ólomöntöde "lángját". Se fegyver, se mentőhajó, csak pár beszámíthatatlan bűnöző, Ripley és a xenomorph, ami ezúttal kicsit más, mint az eddigiek...

Ez a verzió bő fél órával hosszabb, ami egyrészt tök jó dolog, másrészt viszont: minek? Tegyük a szívünkre a kezünket, ez nem az a grandiózus epik történet, ami megköveteli a 2,5 órás játékidőt, ugyanakkor még is sokkal jobb ez a változat, mint a '92-ben mozikba küldött. Egyrészt a karakterek és motivációik egy fokkal jobban vannak árnyalva, másrészt a lecserélt és a plusz jelenetek valahogy jobban összeállnak a nagy egésszé. De ez a játékidő ennek ellenére is indokolatlanul sok.

alien3-2.jpg

Az egyik legfontosabb különbség a korábbi Alien-filmekhez képest az az, hogy a xenomorph ezúttal egy állatból bújik ki (ebben a verzióban egy ökörből, ami szerintem jobb megoldás, mint a mozi változat kutyája) és emiatt kicsit mások a tulajdonságai (pl.: 4 lábon járkál főleg). Nyilván szükséges volt valami mással előrukkolni, hogy kicsit egyedibbnek tűnjön és ezzel a megoldással még ki is békültem, mert suttyomban hozzá is adott valamit az Alien-mítoszhoz, nevezetesen, hogy bizonyos szinten felveszi a gazdaszervezet tulajdonságait a lény.

Amiért viszont kár volt, az a CGI használata. '92-őt írunk, éppenséggel már nem volt lehetetlen, hogy jól nézzen ki, amit összehoznak (lásd egy évvel korábban a T-2, vagy 1 évre rá a Jurassic Park), de ebben a filmben borzalmasan gagyi effektekkel operálnak, ami hazavágja rendesen az élményt. És ha már szóba jött a Terminátor folytatása: foghatták rendesen a fejüket az Alien 3 készítői, amikor az elhúzódó munkálatok miatt beelőzte őket Cameron robot-eposza, mert nem lehet nem észrevenni a nagyon hasonló lezárást...

ripley-alien-3.jpg

Maga a film egyébként annak ellenére izgalmas, hogy hosszúra van nyújtva. Főleg az első 1 óra embert próbáló, amikor Ripley megpróbálja eltitkolni a gyanúját, miszerint újra felbukkant régi jó savas vérű cimborája. De a légkör rohadt nyomasztó, már-már az első részt idézi, kellően mocskos és fémes a börtön ábrázolása és akadnak jó karakterek és jó dialógusok is. De ez még mindig kevés a tökélyhez, főleg az előzmények (Alien és Aliens) tükrében. Az újravágott verzió valamit enyhít a sebeken, de az Alien-mítoszban messze több a potenciál, mint amennyit ez a film kihasznál.

U.I.: Nem csak a magyar cím borzalmas (és erősen spoileres), hanem az eredeti is: "Idegen a köbön". Meh.

Lisztes

A végső megoldás: Halál az imdb-n

A végső megoldás: Halál előzetes

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr185568068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.10.27. 16:21:55

www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=06&entry=entry100607-132510

az én véleményem itt van, én nekem tetszik az eredeti vágás is :D bár igaz sok mindenre magyarázatot ad az új verzsön

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.10.27. 16:26:05

@scal: Az eredeti sem rossz (bár ez jobban tetszett), de az első két rész után kicsit kiábrándító.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.10.27. 21:22:14

Bármennyire is hasonló volt a lezárás, mit a T2-ben, még így is az volt a legjobb jelenet az egészben.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2013.10.27. 21:25:39

Én úgy tudom, hogy Fincher nem "nem vehetett részt" az újravágási munkálatokban, hanem eleve elzárkózott a felkéréstől, mivel azt mondta, hogy leforgatott nyersanyag hiányában az eredeti elképzelés kivitelezhetetlen, a stúdió ezért nélküle rakta össze a bővített verziót, melyet ezért nem hívnak rendezői, hanem speciális változatnak.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.10.27. 21:27:18

@Kővári György Márió: Ott az eredeti verzió vágásáról van szó, állítólag a végső vágás jogát már ott is megvonták tőle. Ezért nem vett később részt az SE munkálataiban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.10.27. 22:49:24

@Kővári György Márió: @lisztes:
Mindkettőtöknek igaza van, egyrészt tényleg elvették tőle a végső vágást, sőt, a végét már nélküle forgatták, másrészt amikor 2003-ban felkérték, hogy rakjon össze egy rendezőit, azt mondta, hogy ahhoz kb. újra kéne forgatnia az egészet.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.10.27. 22:51:26

"Fincher was invited to create his 'director's cut', but refused, citing that a director's cut would mean burning all the original negatives and starting over from scratch. He had very little creative control over the original production and for his true 'director's cut' to ever really be realized, they would have to shoot a whole new movie. According to some sources, the Assembly Cut has his blessing."

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.28. 10:33:09

hogy hogy nem börtönös írás?? :D:D

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.10.28. 10:57:45

@doggfather: Szerinted ez nem börtönös írás? :D Mégis hol játszódik a film? :D

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.10.28. 11:06:25

@doggfather: Természetesen. Próbáltam minél változatosabb listát összeállítani. Szerintem nem ezen fognak a legjobban meglepődni az emberek :)
süti beállítások módosítása