Lisztes megmondja a tutit

A halál csöndje - Lisztes megmondja a tutit

2013. november 22. 15:00 - lisztes

Annak ellenére, hogy még a legfontosabbakból sem láttam az összeset (ez az állapot már nem tart sokáig), nagyon szeretem a western (különösen a spagetti western) műfaját. Van benne valami menő, ahogy ezek a sosem mosdó emberek lóháton ülve mászkálnak ide-oda, csendesen vesznek tudomást mindenről és olyan pontosan lőnek a hatlövetűjükkel, hogy azt bármelyik mesterlövész megirigyelné a SEALben. Most bepótoltam az egyik legfontosabb művet a témában: A halál csöndjét. Ha esetleg neked is kimaradt volna eddig, higgy nekem: ideje megtekintened.

the-great-silence-movie-poster-1968-1020420955.jpg

Sergio Leone egy külön kategória, ezt aláírom. A Dollár-trilógia, vagy a Volt egyszer egy vadnyugat messze kiemelkedik a spagetti westernek közül, de azért mások is dirigáltak érdemes darabokat. Mai filmünket például Sergio Corbucci követte el, akinek a neve az olyan bádszpenszer-terenszhill mókázáson felnőtt embereknek, mint jómagam, ismerősen csenghet. Kincs ami nincs, Szuperzsaru, És megint dühbe jövünk... Csupa-csupa klasszikus. Hogy Django kultikus karakterének megalkotásáról már ne is beszéljünk.

A halál csöndjében egy másik híres figura, Silencio/Silence (ahogy tetszik) néz szépen hűvös tekintetével a nőkre és csúnyán a rosszfiúkra. Bár vele több film nem készült, ettől függetlenül nálam instant helyett kapott a legmenőbb spagetti western hősök csarnokában. Neve beszédes (haha), ugyanis szerepe szerint néma. Sokan arra gondolhatnának, hogy ez egy félig-meddig elegáns megoldás arra a problémára, hogy az ilyen szerepekre szerződtetett "színészek" meglehetősen sután játszottak (szándékosan kaptak kevés szöveget).

ab12a15f.jpg

Vicces, de nem erről van szó. Nem kis sokként ért a film megtekintése után, hogy a főszerepet az a Jean-Louis Trintignant játssza, akivel idén a mozifalók többsége már találkozhatott Michael Haneke Szerelem című filmjében: ő volt az a 80-as bácsi, aki próbálta ápolni a beteg feleségét. Nem hiányzott sok hozzá, hogy Oscarra jelöljék a palit, de már A halál csöndje idején sem számított ismeretlennek: a bajban lévő producer barátját segítette ki, amikor elvállalta ezt a spagetti westernt, igaz csak azzal a feltétellel, ha egy sort sem kell megjegyeznie hozzá... Így született meg ez a legendás karakter.

Utah állam hegyein, egy Snowhill nevű kisváros közelében egy csapat törvény elől menekülő piti bűnöző bujkál, akikre fejvadászok lesnek minden bokor mögül. Utóbbiak vezére Loco, aki az "élve vagy halva" felhívást jogosítványként használja a mészárlásra, a nagy zsákmány fejében a környéken tanyázik. Ám a városba egy új, rendes seriff, no meg egy hallgatag fejvadász is érkezik, akik a maguk módján azon vannak, hogy visszafogják ezeket az elkanászodott gyilkológépeket. Persze ez Locoéknak nem nagyon tetszik...

the-great-silence-crop-2.jpg

A filmet ha nem is igaz történet, de igaz tények ihlették. A századfordulón nagyon gyakoriak voltak a fejvadászok által elkövetett tömegmészárlások, amik ellen a helyiek végül fellázadtak. Ezek után kényszerült az USA törvénymódosításra, hogy gátat vethessen a sok öldöklésnek. A filmben ki is hangsúlyozzák azt a tényt, hogy az antagonistái semmi törvényelleneset nem tesznek (maga Loco böki oda a fináléban). Persze ettől még nem feltétlenül lenne érdekes a dolog...

A csavar az egészben az, hogy ahogy a "gonosz" fejvadászok, úgy Silence is a törvény kiskapuját használja ki ahhoz, hogy büntetlenül ölhessen embert (kiprovokálja, hogy fegyvert rántsanak rá, így ha lelövi őket, az már önvédelemnek számít). Ráadásul ugyanannyi pénzért vállalja, hogy megöli Locot, mint amennyiért Loco is levadászta Pauline férjét. Erről az oldalról nézve tehát a jó és a rossz egyáltalán nem különböznek egymástól. Ellenben Loco a személytelen "törvény" oldalán, míg Silence a kisemberekén harcol, így az egyszerű néző nagyon is könnyen tud kötődni hozzá.

django-ref-07.jpg

A nem tipikus western-környezetben (hatalmas hóban) játszódó film nagyon szépen van fényképezve (ez ihlette meg Tarantinot is a Django elszabadul fejvadászós részeinél), csodás tájakon lovagolnak a szereplők (egyébként Olaszországban forgatták). A tipikus fordulatokon és a rengeteg utaláson túl akad jó néhány meglepetés is, amelyek kiemelik A halál csöndjét az átlagból. A finálé egyszerűen pazar, talán soha nem hökkentett meg még ennyire egy western sem a végével. A stáblista megjelenésekor egy dicsérő "aztak*rvaéletbe"-t is sikeresen elejtettem. Ennio Morricone zenéje pedig ismételten lenyűgözött, nem is értem, miért nem ismertek az itt elhangzott dallamok kicsit jobban. Imádom ezt a filmet.

Lisztes

A halál csöndje az imdb-n

A halál csöndje előzetes

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr805648622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.24. 13:44:47

Akkor ezek szerint téged meglepett a végén, hogy a rosszak győztek. Mire megnéztem a filmet, kb ezer helyen elspoilerezték nekem, hogy ez lesz a vége, de még így is mellbevágó volt. Valszeg ez az egyetlen írás róla a neten, ahol nincs ez leírva :)

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.11.24. 14:17:42

@Santino89: De most már a kommentszekcióban valaki lelőtte a poént :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.25. 19:27:43

@lisztes: aki nem nézi meg az ajánlásodra a filmet, az ne olvasgasson kommenteket :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.29. 09:57:06

@Santino89: ezért nem kell olvasni előre semmit, nekem csak azt írták, hogy meglepő a vége, De mivel nekem Loco karaktere érdekes módon sokkal szimpibb volt mint a varrott torkú némáé, így annyira nem lepődtem meg és nem is vágott mellbe

különben is sok minden zavarta filmben

a seriff aki egy istentelen nagy balfasz volt, kb mivel tudta volna megakadályozni, hogy ne öljék meg, simán elszedték tőle a gebéjét

a banditák valamiért bújkáltak csak szépen el lett maszatolva, az is lehet gyilkosok voltak
egyikük felesége két nap múlva szerelmet vall a Némának ??? (ez kifejezetten vicces volt és komolyan vehetetlen)

meg ez a baszakodás, hogy élve kapja el a banditákat??? miért kéne? Clint Eastwoodnak nem volt a nyakán egy ilyen méltatlankodó akadékoskodó seriff, tökre örültem neki, hogy belelőtte Kinski a tóba :D

és különben is miért zárta volna be? totál mondvacsinált okkal (hátba akarta állítólag lőni Silenciot), amikor az provokált már megint, és eleve megölt 5 embert, de az nem baj, mert a sheriff gyűlöli a fejvadászokat

akik mindig törvényesen jártak el, :)

és biztos nem került volna a kezükbe ekkora hatalom, ha a bűnözés nem harapódzik el, és a sheriffek nem ilyen töketlen barmok (akiknek ugyanazért piszkálta a csőrüket az egész szervezet, mint manapság a Tolvajkergetők a rendőrséget, mert hatékonyabban dolgoznak... ennyi)

szal én nem laudálnám ennyit ezt a filmet, majd meglássuk lehet írok is róla
süti beállítások módosítása