Lisztes megmondja a tutit

Hé barátom, itt van Sabata - Lisztes megmondja a tutit

2014. január 27. 15:00 - lisztes

Lee Van Cleef a sok mellékszerep és TVsorozat után a dollár-trilógia utolsó két részében végre igazán emlékezetes karaktereket alakíthatott. Sztár lett belőle és tulajdonképpen ekkor nyergelt át a klasszikusoktól a spagettiwesternekhez. Máshonnan megközelítve a dolgot: az olasz szerzők felfedezték maguknak karakteres rókaarcát és onnantól nem volt megállás: jó néhány emlékezetes italowesternben alakíthatott főszerepet, többek közt mai filmünkben is.

sabata_lc_04.jpg

A minőségüket tekintve ugyan ezek nem értek fel Sergio Leone munkáihoz, de ez a közönséget sosem érdekelte igazán, ők csak szuperpontosan célzó, mindig mindent tudó, koszos kis porfészkekben tevékenykedő magabiztos pisztolyhősöket szerettek volna látni, akik a rosszak ellen harcolnak bármilyen eszközzel. Emlékszem, VHS-en nekünk is megvolt a Sabata - tán még meg is van - és bár kiskölyökként láttam többször is, már semmire sem emlékeztem belőle. Ami ugye azért baj, mert kivonva a képletből a nosztalgia-faktort... hát... a Sabata hagy némi kívánni valót maga után.

A hadsereg 100 000 dollárját egy kisváros széfjében őrzik, de hiába a kötelességtudó katonák, egy csapat profi meglovasítja a szajrét. Sabata azonban visszaszerzi tőlük a pénzt, amiért 5000 dollár pénzjutalom üti a markát. A dolog azonban gyanússá válik és csakhamar kiderül, hogy a korrupt városi nagykutyák keze is benne van a dologban, ezért elkezdi zsarolni őket, aminek az lesz a következménye, hogy minden valamire való bérgyilkost ráállítanak. De Sabatát nem olyan kőből faragták, hogy pár éhenkórász kifoghasson rajta...

ehi-amico...-cè-sabata,-hai-chiuso!-large-picture.jpg

A film tele van mulatságos megoldásokkal, a színészek jó része vagy nevetségesen túljátssza a szerepét (Ignazio Spalla olyan harsány, mintha ovisok előtt bohóckodna), vagy szinte feszeng a kamera előtt (Aldo Cantit az isten is színészi antitálentumnak teremtette)... A bemutatott akrobatamutatványok megérik a pénzüket, tényleg nagyon ügyesen ugrálnak magasról alacsonyra, meg fordítva, de ez önmagában még semmi, ha ez érdekelne, a cirkuszba mennék, nem a moziba.

A legeslegviccesebb William Berger Benjoként. Az ilyen filmekben szokásos kék szemű, mindig mindenhol megjelenő és mindig mindent tudó magabiztos nőcsábászt játssza, amivel két probléma van: egyrészt baromi öreg erre a szerepre (41 volt, de 10 évet simán hozzá lehetne adni), másrészt inkább nevetséges, ahogyan középkori fanfár-szerelésben pengeti a bendzsóját félmosollyal az arcán, semmint szekszi... Persze a 60-as évek végén más volt még a férfiideál én ezt értem, de ez a fickó inkább tűnik egy rossz ripacsnak, mint a nők bálványának.

still-of-linda-veras-in-sabata-large-picture.jpg

Azzal, hogy Franco Resselt, a főgonosz Stengel szerepére beválogatták, a készítőknek sikerült egy lényegesen sunyibb és unszimpatikusabb arcú színészt találniuk Lee Van Cleefnél, ami önmagában hatalmas bravúr, hiszen nem hiába kapott az öreg banditaként egy rakás mellékszerepet a spagettiwesternjei előtt. Kicsit olyan, mint mondjuk Kevin Bacon napjainkban: szegényre szinte mindig az ellenlábas szerepét osztják pusztán azért, mert ha éjszaka szembe jönne veled az utcán, tuti, hogy átmennél a túloldalra...

Az olyan bugyuta megoldások mellett, mint hogy ha egy kést dobnak az ember hátába, az egy hang nélkül csendben esik össze, akadnak azért kifejezetten jól sikerült pillanatok is. A végső összecsapás Stengel spéci gyakorlószobájában az ember formájú fémcéltáblákkal, a tükör kreatív használta a hotelszobában, Sabata menő hosszúcsövűje, vagy Benjo spéci hangszere (ami tulajdonképpen Rodrigueznek is inspirációul szolgálhatott az El Mariachi filmekhez), kifejezetten emlékezetessé teszik a filmet.

ehi-amico...-c&x27;&xe8;-sabata,-hai-chiuso!.jpg

Ahogy a zenéje is olyan, amit az ember még napokkal később is dúdolgat tudat alatt. De mégis: túl sok a negatívum a filmben ahhoz, hogy kikezdhetetlen klasszikusként tekinthessünk rá. Inkább egy könnyedebb, kissé bugyuta spagettiwestern a korrupcióról, rengeteg (javarészt felesleges) csavarral, egy szótlan, ravasz főhőssel és az ilyen típusú filmekben elvárt hatalmas tűzijátékkal és body counttal a végső összecsapás során. Valamikor persze ez is megteszi...

Lisztes

Hé barátom, itt van Sabata az imdb-n

Hé barátom, itt van Sabata előzetes

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr295682939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.27. 17:38:50

Nekem viszont olyan gyerekkori nosztalgiaélmény ez, amit anno is rengetegszer láttam, és még az utóbbi években is megnéztem párszor. Az objektivitás látszatát így messze elkerüli bármi, amit írok róla. Abban igazad van, hogy tényleg nem tartozik a legjobb spagettiwesternnek közé, bár inkább a nagyon gyenge és elég logikátlan forgatókönyv miatt, nem a színészek miatt, ők hozták, amit egy ilyen film megkíván, Benjo meg az alkotói szándék szerint ilyen szerintem, nem pedig mert félresikerült. Szerintem őt ripacsnak is akarták.
A filmet szerintem azért szerették anno sokan, és én is azért szeretem, mert pörgős, megvannak benne az általad is említett ügyes ötletek, a zenéjét pedig nem csak napokkal, hanem évekkel később is dúdolja az ember :) De hogy nagyon messze van a kikezdhetetlen klasszikustól, az biztos :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.28. 11:49:38

@Santino89: "Nekem viszont olyan gyerekkori nosztalgiaélmény ez, amit anno is rengetegszer láttam, és még az utóbbi években is megnéztem párszor. Az objektivitás látszatát így messze elkerüli bármi, amit írok róla. "

Hát ez nálam is pont így van.
süti beállítások módosítása