Lisztes megmondja a tutit

Rango - Lisztes megmondja a tutit

2014. március 29. 15:00 - lisztes

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik az a zsáner, amivel az animációs technikákat valószínűsíthetően nem tanácsos keverni, valószínűleg azt válaszolnám, hogy a western. Elsőre persze a horror jut az eszébe az embernek, de tulajdonképpen a Tim Burton és társai Bt. egész életművét felhozhatnám ellenpéldának. A háborús filmeket és a sci-fit a felkelő nap országában szokták animálva leszállítani, a többi műfaj pedig talán nem áll annyira távol, nem annyira "férfias", hogy ne lehessen elképzelni gyerekeknek szánt változatot belőle.

rango_poster_07.jpg

Errefel Gore Verbinski a Karib-tenger kalózai trilógia után mibe fog? Egy western témájú animációs filmbe. Őrültségnek hangzik, hiszen a két zsáner rajongótáborának közös metszetébe viszonylag kevesen tartoznak - a westernveteránok túl gyerekesnek, az animációs mesék szerelmesei pedig túl felnőttesnek találhatják ezt a különös mixet. És bár valamennyire mind a kettőjüknek igaza van, azt meg kell hagyni, hogy Gore Verbinski a lehetőségeihez képest nagyon ügyesen egyensúlyozott a határvonalak közt.

Rango - bár a film elején még nem így hívják, ez csak a művészneve - egy akváriumban tartott kis kaméleon, aki kezd beleőrülni a magányba. Szállítása közben egy közúti baleset éri az autót, ami után főhősünk a száraz sivatagban találja magát, ahol egy armadilló tanácsára elindul Por városa felé, mivel ott még akad némi víz, amivel olthatja a szomját. Odaérvén azonban egy rejtélyes ügybe bonyolódik: kinevezik seriffnek és hamarosan azon kapja magát, hogy az évszázad bűntényét kell megoldania...

rango-en-el-oeste.jpg

Ezt a bűntényt pedig a Kínai negyedből csórták - a Rango ugyanis tele van filmes utalásokkal. Azt hinné az ember, hogy az alkotók a westernekre koncentráltak, de egy-két kikacsintástól eltekintve (Clint Eastwood a The Man with No Name-ként, vagy a Volt egyszer egy vadnyugat bizonyos hanghatásai és képi világa) javarészt más művekből idéznek. A sor pedig hosszú: van itt Mátrix, Karib-tenger kalózai (ez ugye adott), Félelem és reszketés Las Vegasban (Johnny Depp szinkronmunkája miatt szintén magas labda), Mad Max 2 és akkor még csak a legnyilvánvalóbbakat említettem.

Rengeteg tetszetős megoldást vonultattak fel a készítők, de külön ki kell emelni azt, ahogy a történetmesélés alapszabályait mindig kihangsúlyozzák (kimondatják a szereplőkkel), amint maga a film sztorija is elér ahhoz a bizonyos ponthoz (inciting incident, 1st plot point, stb). Persze ez inkább a szakmabelieknek és a filmőrülteknek poén igazán, de épp ezért - mivel utóbbiak csoportjába tartozom - nekem ez nagyon tetszett. Az más kérdés, hogy a klasszikus poénok néha el-elmaradoznak, de talán valamennyire kárpótolja a nézőt az ügyesen szőtt csavaros és izgalmas történet.

rango-owls.jpg

Az animációs filmeknél is kötelező elemekké váltak már a sztárok. Manapság ha nem egy világhírű színész szolgáltatja a főszereplő hangját, abból azt szűrheti le a gyanútlan néző, hogy valami ultragagyi produkcióval van dolga. Rangot pedig nem kisebb sztár tölti meg élettel, mint Johnny Depp - akivel Gore Verbinski (a film rendezője) együtt dolgozott a Karib-tenger kalózai trilógián, valamint a tavaly hatalmasat zakózó A magányos lovason is (ami ugyebár szintén western).

De a szereplőgárdát rajta kívül még olyan nevek erősítik, mint Isla Fisher, Abigail Breslin, Alfred Molina és Bill Nighy - hogy csak a legismertebbeket emeljem ki. Persze nálunk ez annyira nem számít sokat, lévén a gyerekek a célközönség, így mindenfelé a szinkronizált verzióba botolhatunk, de szerencsére arra sem lehet panasz. Babszem (a gyíklány) tájszólása talán a kelleténél erősebbre sikeredett, de még nem zavaró. A többi hang pedig a zsenialitás határán súrolva teremti meg a koszos vadnyugati kisvárosi hangulatot másodpercek alatt.

rango-1.jpg

2012-ben megnyerte a legjobb animációs filmnek járó Oscar-díjat - hozzáteszem cseppet sem volt erős a mezőny, hasonlóan 2013-hoz (idén azért valamennyivel jobb volt már a helyzet). De ettől függetlenül megérdemelte, mert egy igényesen összerakott, alaposan kidolgozott, ám mégis kockázatos vállalkozás volt (nem csak a zsáner, hanem például a majd' 2 órás hossza miatt is), amit Verbinskiék végül sikerre vittek. Bár világszinten 245 milliós összbevételnél egy 135 millióba kerülő animációs filmtől bizonyára sokan többet vártak azért...

Lisztes

Rango az imdb-n

Rango előzetes

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr195877148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizsla_barat 2014.03.31. 15:22:10

Valahogy vegig az az erzesem volt,hogy az egesz stab felvaltva nyalt LSD-t es extasyt aztan meg jol befuvezett. Unalmas,szanalmas es illik az osszes Oscar dijas filmek soraba. Nalunk az a szolasmondas,ami Oscart kap,meg veletlenul se megnezni. Ezt a vacakot ajandekba kaptam. Brrrr
süti beállítások módosítása