Lisztes megmondja a tutit

Elpuskázva - Lisztes megmondja a tutit

2014. június 01. 15:00 - lisztes

Magas labda, így engedjétek meg, hogy leüssem: "Mint ahogy azt a film címe is mutatja...". Nade: Úgy tűnik, hogy Amerikában akkora a jólét, hogy nem pöcsölnek holmi szinkronizálással, hanem helyette inkább újraforgatják az egészet a francba. Míg idehaza 26 millió forintot sem ölnek bele egy-egy film magyarosítására, addig a tengerentúlon 26 millió dollárt is könnyűszerrel rááldoznak, csak hogy az országban is ismert komikus és ne valami noname francia kanadai színész pózoljon a plakátokon...

Delivery-Man-Official-Poster-Banner-PROMO-BANNER-XLG-18NOVEMBRO2013.jpg

Mert hogy azt még nem is mondtam (de gondolom már világossá vált), hogy az Elpuskázva bizony egy remake. Egy 2 évvel korábban forgott kanadai vígjátéké, melyet idehaza - csakúgy mint ezt a filmet - tavaly mutatták be nálunk. A címe Starbuck és nekem (no meg az asszonynak is) annyira bejött, hogy nem féltem még az év végi legjobb 5 vígjátékot tartalmazó listámba is beleszuszakolni. Na most ahhoz képest ez a film... Szinte ugyanaz. De az legnagyobb a baj, hogy csak "szinte".

A projekt élén ugyanis ugyanaz az emberke maradt, aki az eredetit is készítette. Ken Scott író-rendező úr pedig nem sokat töprengett, hogy mit kellene csinálni. Kihúzta a focit (az európai, a.k.a. "igazi" focit) a forgatókönyvből és helyette odaírta, hogy "kosárlabda", hiszen azt az államokbéli közönség sokkal könnyebben képes dekódolni. És... nagyjából ennyi. Egy-két percet talán még az elejéből is faragott, hiszen hogy néz az már ki, hogy 15 percet kell várni az inciting incidentre, mi?

delivery_man_4.jpg

Főhősünk David Wozniak, egy negyvenes semmirekellő férfi, aki egy hentesüzletben dolgozik fuvarosként és csak azért nem rúgták még ki, mert a saját apja a góré ott. Pénzügyi gondokkal küzdő emberkénket megkeresi egy ügyvéd, aki arról tájékoztatja, hogy egy kis keveredés folytán 533 gyereket nemzettek a 20-as éveiben leadott spermamintáival és ezek közül 142-en keresetet nyújtottak be ellene, hogy fedje fel a valódi nevét. David úgy dönt, hogy egyenként felkeresi őket névtelenül és őrangyalukként megpróbál segíteni rajtuk...

Szóval ez a film "szinte" ugyanaz, mint a Starbuck. Felfogható egy shot-to-shot remakeként is, ami jelen esetben azért érdekes, mert az Elpuskázva főszereplője, Vince Vaughn már szerepelt egy ilyenben (Pszichó) korábban... Egyébként nem az a baj, hogy a párbeszédek, vagy hogy a poénok ugyanazok lennének. Sokkal inkább az eredeti bája az, ami innen kimaradt. A készítők részéről a szerető gondoskodás érzete, ami a Starbuck nézése közben átütött a vászonról, itt teljes egészében hiányzik.

delivery_man_3.jpg

A szereplők meg szinte kivétel nélkül mellémentek, Sébastien René (a fogyatékos srác) kb. az egyetlen, aki visszatért az eredeti gárdából. Cobie Smulders az Így jártam anyátokkal Robinját hozza kevesebb mosoly nélkül, de még így is ő az egyik legjobb választás. A David apját játszó színészben semmi szeretni való sincs, az Adam Chanler-Berat által játszott Viggo sokkal gázabb és idegesítőbb karakter, mint az eredeti meg nem értett Antoine-ja és legnagyobb bánatomra Chris Pratt sem tud mit kezdeni magával David ügyvéd haverjának megformálása közben, hiába hízott meg a szerep kedvéért.

Az meg gondolom senkinek sem újdonság, hogy Vince Vaughn úgy pocsék, ahogy van. Nála úgy kb. bárki jobb választás lett volna a címszerepre, még Meryl Streep is hitelesebben el tudná játszani Starbuckot, pedig se a kora, se a neme nem stimmel hozzá. Az, hogy az arca unszimpatikus, még csak hagyján, de a játékában semmi élet nincs, egy pillanatra sem hiszi el a néző róla, hogy ő egy lazább, mariskatermesztő, szétszórt valaki, aki nem tud mit kezdeni az életével.

deliveryman_2.jpg

Azt azért mégsem mondom, hogy felesleges remake lenne. Rossz remake, ez nyilvánvaló, de talán van annyi haszna, hogy valamelyest ráirányítja a figyelmet az eredetire, hátha azt pont emiatt a film miatt nézik meg páran. És ha remakeként rossz is, önmagában annyira nem vészes. Kicsit olyan semmilyen... Olyan, amit megnéz az ember, aztán másnapra el is felejt. Ha ennél maradandóbb élményre vágysz, nézd meg a Starbuckot, mert ez pont egy olyan történet, aminek nem áll jól a hollywoodias giccs. Ez pont olyan sztori, ami ismeretlen szereplőkkel előadva nagyobbat tud ütni.

Lisztes

Elpuskázva az imdb-n

Elpuskázva előzetes

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr616071895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Majolie 2014.06.02. 00:33:22

épp tegnap kezdtem el nézni, de a felénél abbahagytam és inkább elmentem aludni.

Vince Vaughnnal az a bajom, hogy csak egyfajta karaktert játszik, így tucatszám jönnek az olyan filmek, mint az Ünneprontók ünnepe, a Gyakornokok
(kb, mint Melissa McCarthy, akinél rájöttek, hogy milyen kasszasiker a nagydumás, nagydarab spiné, és gyorsan elkészült a Női szervek, a Személyiségtolvaj, meg beletették a Másnaposok 3-ba meg a 40 és annyiba, ha jól emlékszem).
Na mindegy, kellenek ilyen színészek is :)

A filmre visszatérve, arra lennék kíváncsi, hogy a fogyatékos srác hogyan perelte be Starbuckot? Mert nekem nem úgy tűnt, mint aki nagyon tudatánál van.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.02. 08:09:42

hogy te miket meg nem nézel, amiben Vince Vaughn szerepel azt eszembe se jutna megnézni még véletlenül se.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.02. 22:12:31

@doggfather: Akkor sajnálhatod, hogy az Anchorman 1-2ből kimaradtál. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.03. 10:27:35

@danialves: ezt már más is mondta, szóval lehet azzal kivételt kell tegye.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.06.03. 10:31:52

"Míg idehaza 26 millió forintot sem ölnek bele egy-egy film magyarosítására, addig a tengerentúlon 26 millió dollárt is könnyűszerrel rááldoznak, csak hogy az országban is ismert komikus és ne valami noname francia kanadai színész pózoljon a plakátokon..."

Tényleg elég furcsa ez... de azt tudtad, hogy Dél-Amerikában egész szappanoperákat újraforgatnak? :)
Eljátssza a kolumbiai (egész Latin-Amerikában ismert) színész spanyolul a szappanopera főszerepét - erre fel (teszemazt) Argentínában újraforgatják spanyolul , egy argentin szappanopera-színésszel (akit egész Latin-Amerikában ismernek)...............

Szerintem az lehet itt az ok, hogy nyomatni kell a hazai filmeket. Nem a nacionalizmus miatt, hanem egyszerűen a hazai filmgyáraknak folytonosan forgatniuk kell.
Még akkor is ha az eredetije is ismert a filmnek.
Hát még akkor, ha az eredetije nem ismert, mert olyan egzotikus nyelven beszélnek benne, mint pl. a francia...

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.06.03. 13:07:30

@Hoppácska: Ez olyan, mint nálunk a hihetetlenül sikeres és vicces és lehengerlő és sírvaröhögős és zseniális és nemtudoktöbbjelzőtderemélemérezniacinizmust Egy rém rendes család Budapesten? :)

Amúgy ezzel azért vitatkoznék. Hollywoodban elég sok filmet gyártanak, nem hiszem, hogy annyira rá kell feküdniük arra, hogy még jobban nyomassák a hazai filmgyártást. Arról nem is beszélve, hogy többezer szkript várja azt, hogy végre valaki hozzányúljon.

Mindenesetre az furcsa, hogy erre van ennyi pénz. Mármint... egy szappanoperát fillérekből le lehet forgatni, azt még meg is értem... És persze a remake koncepciójával sincs gondom mindaddig, amíg tényleg várnak vele annyit, hogy egy új generációnak lehessen eladni. És az nem kettő, hanem inkább 10, de inkább minimum 15 év.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.06.03. 16:51:33

@lisztes:
"Ez olyan, mint nálunk a hihetetlenül sikeres és vicces és lehengerlő és sírvaröhögős és zseniális és nemtudoktöbbjelzőtderemélemérezniacinizmust Egy rém rendes család Budapesten? :)"

Nem lett volna az annyira rossz egyébként :)
Csak az eredetihez mérve volt gyenge - és természetesen nálunk hogyne mérték volna az eredetihez...

Érdekes megvizsgálni, hogy nálunk viszont miért nem csinálnak ilyen "hazai újrajátszást"?

Az oroszoknál is megcsinálták a Rémrendest, a lengyeleknél meg a Dadust csinálták meg! (Az ember azt hinné, hogy az Fran Drescherre van szabva, ki más csinálhatná?)

Vajon nekik miért volt ez jó...????

"Hollywoodban elég sok filmet gyártanak, nem hiszem, hogy annyira rá kell feküdniük arra, hogy még jobban nyomassák a hazai filmgyártást."

Mit tudhassuk mi azt... Éppen mert ennyi filmet csinálnak, nem állhatnak le... még többet kell, és még többet, és még többet...

"Arról nem is beszélve, hogy többezer szkript várja azt, hogy végre valaki hozzányúljon."

Ez igaz, de gondolom az ilyeneknél sokat nyom a latban, hogy ez már egy "kipróbált" forgatókönyv. Le van mérve a hatás stb.
Főleg akkor egyszerű megcsinálni, ha szinte jelenetről jelenetre lekopizzák...
süti beállítások módosítása