Lisztes megmondja a tutit

A kelet

2014. augusztus 22. 15:00 - lisztes

A kelet itt most nem egy égtáj, hanem egy ökoterrorista csoport, akik a gonosz, pénzéhes nagyvállalatok ellen lépnek fel ilyen-olyan módszerekkel. Ez bizony egy nagyon érdekes téma, éppen ezért fájó, hogy a kibontása már nem sikerült úgy, ahogy kellett volna. Pedig látszólag minden megvolt: ismert, jó és elsősorban a független-vonalon tevékenykedő színészek, egy ilyen kaliberű sztorihoz képest korrekt büdzsé és persze egy atomkirály névvel bíró író-rendező.

The-East-UK-Poster-585x438.jpg

Most komolyan: Zal Batmanglij! Mekkora királyság már! Bár gondolom cikizték ezzel eleget korábban, én meg már nem vagyok egy taknyos... nananananananana-nananananananana-betmeeeeen! Nem lehet véletlen, hogy az önbíráskodás kérdésköre, a gonosz ellen gonosz tettekkel való küzdelem (a.k.a.szemet szemért) kritikája ilyen hangsúlyos tényezővé válik A keletben. Meg egyébként is: ez a film arról szól hogy a főhőst kiképzi egy titkos társaság, viszont később rájön, hogy a módszereikkel nem ért egyet, ezért saját maga kezd harcolni az igazságért.

Szóval az ordas nagy Batman: Kezdődik! koppintás sztoriban egy beépített ügynök szép lassan ráébred, hogy a hatóságok által csúnyának és rossznak beállított banda valójában tök jó arcokból áll, ezért egyre inkább elmosódik a határvonal az általa eddig jónak és rossznak gondolt dolgok között, ráadásul az egyikükbe még bele is szeret... És nem, ez még csak nem is a Halálos iramban, ez még mindig A kelet. A kelet, akik hithű hippik módjára csöveznek, szemetet esznek és a nagyvállalatok ellen harcolnak gőzerővel.

and_if_this_is_your_first_time_in_the_east_you_must_east.jpg

A film értelmi szerzői a saját maguk tapasztalatai alapján (értsd: csatlakoztak egy ehhez hasonló csoporthoz) írták meg a forgatókönyvet. Így hát egy percig sem lehet kérdéses, hogy a jó öreg fekete-fehér elv alapján vannak a jók és vannak a rosszak - természetesen az előbbiek alkotják a címben szereplő szervezet magját, míg utóbbiak a nagyvállalatok vezetőit, akik lehazudják még a csillagokat is az égről. Ennél azért egy pöttyet árnyaltabb és összetettebb felállást vártam.

Nem kívánok állást foglalni az ügyben, hogy mennyi értelme van az efféle csoportosulásoknak, de az egyik jelenet szerintem remekül bemutatja azt a sötétzöld demagógiát, amit a tudatlanságuk okán ontanak magukból: egy lelőtt szarvast/őzet találnak az erdőben, amit természetesen a csúnya pazarló ember csak a hecc kedvéért nyírt ki, de ők szerencsére megtalálták, így nem megy kárba a húsa... Na, ezzel kapcsolatban pár apróság: aki valaha is böffentett már kettőt a vadászattal kapcsolatban, tisztában van vele, hogy egy sebzett vad a halálos lövés után még jó messzire elkolbászolhat, van, hogy több, mint egy napba is beletelik, mire a kutyákkal sikerül megtalálni a tetemet.

the-east-movie-photo-7.jpg

Azzal sem árt tisztában lenni, hogy normál esetben (most tekintsünk el a korrupt magyar viszonyoktól) a vadászat egy nagyon is hasznos és szükséges dolog, hogy fennmaradjon a természet egyensúlya, lévén sajnos a nagyvadak ragadozóit már sikeresen kiirtottuk és így nincs ami megegye a rossz genetikai állománnyal rendelkező egyedeket, amik ha szaporodnak, jól leronthatják a csoport fitnesszét (normál esetben ezek elhullanának, így felesleges érvelni azzal, hogy a természetre kell hagyni a dolgot). Tudom, ez csak egy apróság és magához a filmhez nem sok köze van, csupán szeretném érzékeltetni, hogy néha még az egyértelműnek és gonosznak tűnő dolgoknak is van másik oldala.

De még mielőtt azzal vádolna bárki is, hogy zsíros milliókat kapok ezért a szövegért a befolyásos nagyvállalatokról (bár így lenne), nyomatékosítom, hogy én nem vagyok senki mellett vagy ellen, csupán azt szorgalmazom, hogy ha valamiért, vagy valamivel szemben fellépünk, akkor igenis fontos minden oldalról megismerni az adott szituációt, nem csak félinformációk alapján az ösztönös igazságérzetünk "segítségével" betmenkedni egy jót.

MV5BMjM2NjYyNTkzMV5BMl5BanBnXkFtZTcwMTExNzU1OQ@@._V1_SX640_SY720_.jpg

És sajnos ez egyáltalán nem az, amit a film sugall. Itt személyes indíttatásból szélmalomharcot vívó figurák harcolnak az erősen sztereotipikusan megfestett gazdagok ellen, mint Robin Hood és kompániája. Csak épp pénz helyett az egészséges környezetet próbálják visszateremteni. Ami roppant fontos dolog és tőlük, mint hippi életet élő csövesektől még nem is annyira bűzlő valami. De ez továbbra sem menti fel A keletet attól, hogy ennyire sztereotipikus figurákkal próbálja "megtéríteni" az átlagembereket. Mert ez az, nem a szemük felnyitása, ahhoz ugyanis kevés csak az általunk jónak gondolt dolgokat ismertetni.

Azt, hogy szükség van-e ilyen csoportosulásokra, mindenki döntse el maga. Azt, hogy hasznos-e, amit csinálnak, mindenki döntse el maga. Azt, hogy jogos-e, amit csinálnak, mindenki döntse el maga. Mint ahogy azt is mindenki eldöntötte, amikor az okostelefont, az internetet, a gyorskaját, meg a plázákat választotta, hogy támogatja azokat a nagyvállalatokat, amik ellen A kelet megnézése után úgy kb. egy napig teljes mellszélességgel kiáll facebookos kommentek és linkmegosztások révén. Mert bizony nélkülünk ezek a vállalatok becsődölnének - ezt is fontos észben tartani.

Lisztes

A kelet az imdb-n

A kelet előzetes

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr656086753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.22. 16:17:39

Szerintem nagyon félreértetted a filmet, ha úgy jött át, hogy "meg akar téríteni" és "fekete-fehér". Pont az a remek benne, hogy nem kötelezi el magát egyik oldal mellett sem, valós dilemmákat vázol fel, és végül a főszereplővel együtt jut el a néző oda, hogy megtagadja mindkét társaságot.
süti beállítások módosítása