Lisztes megmondja a tutit

Holtodiglan

2014. október 11. 15:04 - lisztes

Jáj, de g*ci egy film ez!

Köszönöm szépen, hogy elolvastad minden apróságra részletesen kitérő kritikámat, mára ennyi voltam.

gone-girl-poster.jpg

Na, szóval adva van egy baromi jó rendező (mert Fincher az, hands down), meg adva van egy bestseller (manapság kb. minden könyv az, amit adaptálnak), ami nem a tiniribancoknak, meg a magányos, szexuálisan frusztrált háziasszonyoknak írodott, oszt' mégis sikeres lett. És adva van egy felemás színészgárda... Mert ugye Ben Affleck színészi kvalitásaival* akadtak már gondok korábban, és Tyler Perry (Madea-filmek)**, vagy Neil Patrick Harris*** (Barney) nevének hallatán sem rohanok egyből a moziba.

*És még csak azt sem mondhatjuk, hogy jó rendező kezei között jól játszana, mert ugye ő egy jó rendező, de mégsem volt túl erős az alakítása a Tolvajok városában, vagy Az Argo-akcióban.

**Az ő neve hallatán egyenesen menekülni támad kedvem

***Szeretem NHP-t, nagyon jól játssza a How I Met Your Motherben a laza csajozós csávót, meg a Harold és Kumar-filmekben "önmagát", de ez még messze van attól a szinttől, amit egy ilyen kaliberű filmhez el tudnok képzelni.

Lényeg a lényeg: mi sülhet ki ebből? Az év egyik legcsavarosabb filmje. Az év egyik legg*cibb filmje. Az év egyik legjobb filmje. Fincher sosem csinált még sz*rt, és ha még az utóbbi időkben nem is voltam elragadtatva maximálisan a választott filmjeitől (nekem pl.: az eredeti A tetovált lány jobban tetszett), minden forgatókönyvből kihozta a maximumot. Most a segge alá dugtak egy baromi jó könyvet, ő pedig jó szokásához híven nem hibázott. Szinte tökéletesen adagolt információk, ügyesen, takaréklángon végig fenntartott feszültség, letisztult képi világ, hibátlan rendezés.

75-2.jpeg

Nick Dunne felesége, Amy az 5. házassági évfordulójuk reggelén eltűnik. A házban dulakodásra utaló nyomok vannak, főhősünk úgy hiszi a jelek alapján, hogy valakik elrabolták. A rendőrség szinte rögtön elkezd nyomozni az ügyben, és hamarosan kezdenek körvonalazódni a dolgok: a kívülről tökéletesnek tűnő házasságról kiderül, hogy koránt sem volt az elmúlt 5 év olyan felhőtlen, a házban talált nyomok alapján pedig azt a logikus következtetést lehet leszűrni, hogy Amy Dunne-t meggyilkolták.

Ennél többet nem is érdemes tudni erről a filmről, szóval kifejezetten jól jársz, ha még nem került a kezedbe az eredeti regény, és Fincher az orrodnál fogva vezethet. És ő vezet is, igaz koránt sem olyan koherens a végeredmény, mint máskor: markánsan eltér a film első fele a másodiktól, de pont ettől lesz igazán érdekes. Mert nem egy nagy végső csavarért kell végigülni azt a két és fél órát (lásd tavaly a Fogságbant, noha azzal sincs semmi problémám), hanem folyamatosan fordul a kocka.

gone_girl_movie_1.jpg

Anélkül, hogy elspoilerezném a befejezést, azt azért meg kell említeni, hogy a Holtodiglan végéről elmarad az a fajta katarzis, ami a Hetedik, vagy a Harcosok klubja esetében megvolt. Sokaknak talán pont emiatt nem is fog tetszeni, de szerintem ettől lett csak igazán zseniális. Mert ott az a fordulat, csak első ránézésre nem tűnik olyan komolynak, de valójában nagyon is az. És ha jobban belegondolunk, ennél okosabban nem lehetett volna lezárni a filmet.

SPOILER Természetesen, mint az összes film, ez sem hibátlan. A vége felé a forgatókönyv már egyre összecsapottabbnak érződik, a nagy szálelvarrósdi nem is sikerül maradéktalanul. A készítők inkább nemes egyszerűséggel kihagyták a problémásabb részeket (pl.: a vetélést meg lehet állapítani utólag, és az erőszak miatt a nőgyógyász tutira megvizsgálta), vagy olyan magyarázatot találtak, ami nem egyértelmű (a biztonsági kamerák felvételét gyilkosság miatt - jogos, vagy sem - át kellett néznie az FBI-nak, onnantól meg biztosan találtak volna olyan felvételeket, amin látszik, hogy Amy mennyire jól érzi magát). SPOILER VÉGE

Gone-Girl-Trailer.png

Talán eddig nem voltam túl lelkes az írásomban, de majd most! Zúzzatok el a moziba minél hamarabb, mert ezt bizony érdemes ott megnézni, két és fél órás játékidő ide, vagy oda. Még Ben Affleckről is kiderült, hogy tud ő, ha akar, Tyler Perry is felért a film színvonalához, Neil Patrick Harris pedig egy pillanatig sem emlékeztetett Barneyra, pedig külsőségeiben egy nagyon hasonló karaktert kellett megformálnia. És nyugodtan vigyétek el a párotokat, mert ha emiatt a film miatt szakítotok, kár erőltetni a dolgot...

Lisztes

Holtodiglan az imdb-n

Holtodiglan előzetes

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr666777713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.11. 15:16:31

"Jáj, de g*ci egy film ez!"
Hát egyszerűbb is lett volna, ha csak ennyit írsz, mert amúgy megint egy nagy szar lett.

No, akkor most, hogy ezen túlestünk, el is olvasom.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.11. 15:25:24

SPOILER
A szál-el-nem-varrósdinak szerintem pont az a lényege, hogy ezek még az illetékeseket sem érdeklik. Ha egy nő azt mondja, hogy megerőszakolták, akkor azt nem illik megkérdőjelezni. Ezért van az a jelenet, ahol Boney 8 FBI-ossal a szobában elkezdi feltenni a kínos kérdéseket a csajnak, aztán nem, hogy bármelyik is elgondolkodna rajta, hanem még ő van lecseszve végül.

Egyébként erre jobb példa nem is kell annál, mint hogy a mostanában kirobbant tavalyi megerőszakolós esetről már halottam olyat ismerőstől, hogy az nem is úgy volt, nem volt drog, nem akarták eltussolni stb. Az persze jó kérdés, hogy kinek volt igaza, de a lényeg az, hogy amikor ezt az ügyet is nagy dobra kellett verni, akkor sem tett fel senki keresztkérdéseket.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.10.12. 18:38:55

@danialves: nekem tetszett

spoiler: ha a rendőrség egy kicsit is jobban nyomoz, megnézi pl a srác híváslistáját
off

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.12. 18:55:03

@pingwin: SPOILER
A rendőrségnek miért fordult volna meg ez egyáltalán a fejében?
Most őszintén egy ilyen eset után neked az jutna eszedbe elsőre, hogy "a csaj biztos csak eljátszotta, hogy elrabolták, mindezt azért, mert a férjét akarta villamosszékbe küldeni, csak közben ellopták az összes pénzét, szóval nézzünk utána ennek egy kicsit" ?
Btw ha jól emlékszem, Amy egy telefonfülkéből hívta fel, most azzal mire mentek volna, hogy igen, van az áldozat híváslistáján egy hívás egy telefonfülkéből?
süti beállítások módosítása