Lisztes megmondja a tutit

Kingsman: A titkos szolgálat

2015. január 21. 15:00 - lisztes

Matthew Vaughnt korunk egyik legzseniálisabb rendezőjének tartom. De tényleg, ez a csávó pontosan tudja, hogy mitől döglik a légy: Guy Ritchie-vel karöltve készítették el anno az angol underground legjobb gengsztervígjátékait, és amióta megvetette a lábát Hollywoodban, jobbnál jobb filmeket készít. A stílusa persze nem mindenkinek jön be, hiszen kellően szabadszájú, mocskos, és véres, de azt nem vitathatja el tőle senki sem, hogy elképesztően szórakoztató, mindamellett igényesen átgondolt filmeket tesz le az asztalra. Csillagpor, Ha/ver és X-Men: Az elsők az eddigi "hollywoodi" hármas, ami most egy újabb instant klasszikussal gyarapodott.

file_118522_1_kingsmanposterlarge.jpg

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy sikerült jegyet nyernem egy három héttel a bemutató előtti vetítésre, ami azért nagy szó, mert eddig alig 1-2 helyen, és ott is csak limitáltan mutatták be a filmet. Pedig eredetileg október-november környékén jött volna, de aztán, mivel nem készültek el az utómunkával, eltolták februárra a premiert. A hír hallatán kicsit megijedtem, hiszen az ilyen tologatósdi általában rossz ómen, de szerencsére Matthew Vaughn filmje most is a kivételek táborát erősíti.

Vaugh egyébként úgy látszik, nagyon szereti a képregényfilmeket, hiszen ez zsinórban már a harmadik ilyen rendezése (az X-Men: Az eljövendő múlt napjai sztorijáról, és a Fantasztikus négyes reboot produceri kreditjéről nem is beszélve), ráadásul 3 különböző alapanyag alapján dolgozott. A Marv (Ha/ver) és a Marvel (X-Men) után ismét visszatért a Marvhoz, hogy a Wanted, és a Ha/ver képregényváltozatának írójától a Kingsmant is vászonra álmodja. Persze jó szokásához híven rendesen eltérve az alapanyagtól, cserébe viszont megtartva annak fontosabb vonásait, szellemiségét.

kingsman-the-secret-service-10.jpg

A Kingsman egy amolyan titkosügynök-társaság, akik egykori úri szabókból alakultak át modern kerekasztal lovagjaivá. Mivel sajnálatos módon megüresedik egy hely a csapatban, Arthur (Michael Caine) felvételit hirdet: minden Kingsman beajánlhat egy jelöltet, akik közül a kiképzés és a próbák végén csak egy maradhat... Galahad  (Colin Firth) szokatlan választásként egykori bajtársa fiát, az angol prolikörnyéken tengődő Tökit szervezi be, akiről hamar kiderül, hogy több van benne, mint ami elsőre látszik. És ez kapóra is jön, hiszen Richmond Valentine (Samuel L. Jackson) nem akármilyen főgonosz...

Ha azt mondom, hogy "angol kémsztori", akkor az ember rögtön rávágja, hogy "James Bond!" És igen, a Kingsman egy tökéletes James Bond film... Paródiája. Méghozzá a lehető legjobb, legigényesebb fajtából. Az angol úri módi találkozik ezzel a high tech kütyüket használó kémvilággal (Q most Merlin álnéven, Mark Strong alakításában van jelen), az eredmény pedig elképesztően menő. Nem is menő, hanem MENŐ, csupa nagy betűvel, hiszen a Kingsman minden egyes képkockájából, minden felhasznált zenéjéből csakúgy árad a kúlság.

kingsman-secret-service.jpg

Már a nyitójelenet megadja az alaphangot a jó öreg Dire Straits-szel, és bár egy kicsit darabosan indul a film (ez a legnagyobb panaszom), mivel túl sok mindennek kell megágyazni, amikor végre a világ megmentése kerül a középpontba, már nem is érzékeljük az időt, csak telivigyorral az arcunkon bámuljuk a mozivásznat (a film tanusága szerint nagyon megéri megmenteni a világot). Fergeteges akciójelenetek tömkelegét zúdítják felénk, méghozzá a Vaughntól megszokott elképesztően kreatív vizualitással. A templomi öldöklődés például látszólag egy vágatlan jelenet (persze elég sok vágás van benne), ami azt az érzést nyújtja, mintha mi is ott lennénk a tömegben.

A főgonosz Valentine-ból is sikerült végre egy igazán emlékezetes fickót faragni. Tipikus Bond-gonosz módjára természetesen világraszóló tervei vannak, megvan a kötelező testi hátrány (beszédhiba), és megtalálták a tökéletes színészt is a figura eljátszására: A 66 éves Samuel L. Jackson egyszerűen übermenő a laza szerelésében, meg a baseball satyijában. Jobbkeze pedig egy igazi halálos figura, aki olyan akrobatamutatványokat mutat be, miközben műlábaiból kiálló kardjaival kaszabolja ellenfeleit, hogy le a kalappal mindenki előtt, aki részt vett benne (színésznő, a kaszkadőr (ha volt), a koreográfus).

75-2.jpeg

Humorban, és meglepő fordulatokban sincs hiány, bár ez utóbbiak egy Matthew Vaughn filmtől nem is annyira meglepőek. A film az USÁ-ban "R" besorolást kapott, és meg is értem a dolgot: itt aztán tényleg ömlik a vér, válnak le a végtagok, robbannak fel a fejek és egyéb változatos módon halnak meg az emberek, szóval nem szégyellősködtek. Részemről csak annyit mondhatok, hogy szerintem ez a film minden olyan dolgot tartalmaz, amiért érdemes még moziba járni. Zseniális darab, tökéletes szórakozás, az utóbbi évek egyik legjobb akcióvígjátéka. Válts rá jegyet, kérlek! Mutassuk meg, hogy van igény a jó filmekre!

Lisztes

Kingsman: A titkos szolgálat az imdb-n

Kingsman: A titkos szolgálat előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr257094361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

theivan 2015.01.21. 15:54:42

a végjáték olyan übermód jól volt összerakva, hogy már csak ezért is simán túlbassza a Kick-ass-t. továbbá minden méltatást visszaszívok, amikkel a marvel-filmeket illettem, EZ az igazi móka

azonban csak én érzem úgy, hogy Sam L szinkronja már-már Trópusi vihar-szintet súrol? :D jó, az eredeti trailerben is ott a beszédhiba, de mintha kissé túl lett volna gondolva a dolog ("BAFFSZKI!")

Szekfű Gyula 2015.06.09. 14:45:46

Nekem a Kick-ass nagyon bejött (bár csak az első részt láttam). Nos, ez a film nem igazán tetszett, erőltetett és tulságosan sablonos volt.
süti beállítások módosítása