Lisztes megmondja a tutit

'Mericaa, a vas és acél országa

2013. március 06. 15:00 - lisztes

Különös párharcnak lehetünk nemsokára szemtanúi, bár a nagy stúdiók nem mertek kockáztatni és nem eresztették egymásnak a két fenevadat: másfél hónapos csúszást eszközöltek be az év első felében két legjobban várt képregényfilm megjelenése közé: május 3.-án érkezik a Vasember, június 20.-án pedig az Acélember az USÁba. Az mondjuk vicces, hogy egyik sem világpremier lesz, előbbinek április 18. az új-zélandi bemutatója, utóbbi pedig június 13.-án kezdi el világhódító útját szerte a planétánkon (picinyke országunkban április 25.-ét és június 20.-át tűzték ki a filmek bemutatójának napjaiként).

resize.php.jpg

Két gigász harca lesz ez, de mint látható, nem egymás ellen fognak küzdeni, hanem a mozinézőkért, külön-külön. A Marvel univerzumot mostanra már az is ismeri, aki nem akarja. Példaértékűen felépített filmes világról van szó, aminek legfőbb bástyája Tony Stark karaktere: a Vasember első része a legjobb szuperhősös filmek közé tartozik, a második ugyanakkor már gyengébbre sikerült, de a Bosszúállókban tulajdonképpen ismét Robert Downey Jr. volt a főszereplő, és sorra döntögették a rekordokat a mozipénztáraknál vele. És a Vasember 3 csak a kezdet: érkezik a Thor és az Amerika kapitány folytatása, majd a Bosszúállók második része, a Hangyaember is kap egy filmet (Edgar Wright rendezésében!) a Sony szállítja a Pókember legújabb kalandját (bár nem egyazon stúdió kezében vannak, pletykálnak esetleges film végi jelenetekről) és megkezdenek egy új univerzumot is: a Galaxis Őrzői rögtön közös filmmel indulnak (bár ez utóbbi első blikkre nem tűnik olyan jónak számomra).

iron-man-3_photo.jpg

Ugyanakkor a DC comics nagy gondban van, hiszen náluk is lehetőség lenne egy ilyen filmek közti világ kiépítésére (ráadásul az Igazság ligája 1960-ban már létezett, míg a Bosszúállók csak '63-ban született meg), mégsem sikerült még semmit sem tenni az ügy érdekében. A legrégebbi szuperhősös mozifilmek mind DC karakterek: Superman és Batman már évtizedekkel ezelőtt jelen voltak a mozivilágban is: utóbbi például Joel Schumacher kezei közt csúfos halált halt '97-ben. Mostanában elkezdték az újraélesztgetéseket: a Batman rebootja is nehézkesen indult ugyan, de végül az egyik legsikeresebb képregényhős trilógiát alkották meg vele (~ Beyond, aztán ~ Year One lett volna, míg végül Nolan nem kapta kézbe az ügyet, és le nem forgatta a Begins-t). A Superman visszatér nem sikerült valami fényesen, bár koránt sem volt olyan rossz, mint a teljesen félresikló Zöld Lámpás. Utóbbi valószínűleg rögtön kap egy rebootot egy afroamerikai zöld lámpással, és már kb 20 éve tervezgetik a Wonder Woman filmet: én még Sandra Bullockos pletykákra is emlékszem a régmúltból, aztán ő meg nemsokára 50 éves lesz már... Mindenesetre nem állnak túl jól a dolgok, a Sötét Lovag trilógiát szinte lehetetlen folytatni/kibővíteni (és légyszi, hagyjátok is békén), szóval valamennyi szuperhőst rebootolni kell: Az acélemberrel kezdték, és az első visszajelzések alapján nem is rosszul.


man-of-steel-movie-poster.jpg

A markeinggépezetek a mozipremierek másfél hónapos eltérése miatt nem egyszerre startoltak. A Vasember 3-ról rengeteg karakterposztert és hivatalos képet kiadtak már, nemrég érkezett egy vadiúj trailer is. Az Acélemberes fiúk még várnak a megfelelő alkalomra: karakterposztereket nem látni még a neten, a trailer is már több hónapja kijött (valószínűleg lesz egy másik is), és a legfontosabb információ, hogy a tesztvetítéseken a közönség imádta... Szóval a stúdió által ellenőrzött, csupa pozitív dolog eddig. Na de nézzük meg, hogy halandóként mit sikerült leszűrni az eddigi információkból, mik a jó előjelek és mitől kell tartanunk:

A VASEMBER

Iron-Man-3-Empire-Alternate-Cover-501x650.jpg

Pro:

  • Tony Stark karaktere vicces és Robert Downey Jr. valamennyi hölgyismerősöm szerint szekszi, így karakterként eddig mindhárom filmjében megállta a helyét.
  • Az előzetes látványosnak néz ki és úgy tűnik elég rögös út áll Tony előtt...
  • SHANE BLACK. Az az ember nagyon ért a filmkészítéshez. A világ egyik legjobb forgatókönyvírója, párbeszédírásban felveszi a kesztyűt Tarantinoval vagy Martin McDonaugh-fal.
  • SHANE BLACK másodszor is: rendezőként sem rossz, és például maga Robert Downey Jr. is neki tartozik köszönettel, amiért anno feltámasztotta a karrierjét a Kiss Kiss Bang Banggel.
  • A Mandarin elég durva ellenfélnek néz ki, és ez a bukássztori a megtört hőssel, eltört maszkkal a hóban emlékeztet a Sötét lovag trilógia záródarabjára (ami minden hibája ellenére egy elég jó film).

mandarin-iron-man-3.jpg

Kontra:

  • Tony Star karaktere agyonhasznált, és ha sokat látjuk és halljuk, egy idő után könnyen immunissá válhatunk a dumájára.
  • Az előzetes néhol túl látványos, nekem egyáltalán nem hiányzik az Iron Legion, a második részben is a robotok voltak a leggyengébbek...
  • A Mandarinból keveset kapunk a trailerben, így nem tudni, hogy pontosan mire számítson az ember: egy jól kidolgozott gonosztevőre, vagy csak egy titokzatos háttéremberre, aki csak a végső összecsapásra vár majd a film végén.
  • Túlságosan kihegyezhetik a dolgokat a következő Bosszúállókra, meg az összes többi Marvel filmre a minden mindennel összefügg jegyében (erre a Hulkbuster páncél kiváló példa). Ha összevissza vagdossák a képregények ismert elemeit félő, hogy film helyett valami zagyvaságot kapunk.

AZ ACÉLEMBER

man-of-steel-empire-cover.jpg
Pro:

  • Superman karaktere rejt bőven lehetőségeket és egy ilyen régóta ismert szuperhős eredettörténete jó kezek között csodákat művelhet a nézőkkel. A tesztvetítéseken mindenesetre el voltak tőle ájulva a fizetett nézők (ebből is látszik, hogy a film lényegében készen van, csak nem merték ráereszteni a Vasemberre)
  • Az előzetes itt is látványosnak néz ki és úgy tűnik elég rögös út áll Clark előtt... Rögösebbnek tűnik, mint a Marveles kollégájé, és akárcsak a Batman: Begins esetén, úgy tűnik itt is a (szuper)hős lét nehézségeire helyezik a hangsúlyt.
  • Zack Snyder neve garancia a nem mindennapi látványra, a David S. Goyer és Christopher Nolan név meg mintha rémlene valahonnan... Hmmm... Hát... Izééé... Szóval jah, mindenki ott kapott helyet ennél a projektnél, amihez a legjobban ért.
  • A szereplőgárda kenterbe ver szinte minden más szuperhősös filmet. A gyengébbik nemet Amy Adams és Diane Lane képviseli, de kapunk Lawrence Fishburne-t, Kevin Costnert, Michael Shannont és Russel Crowe-t is. És most az Oscar jelölt (vagy díjazott) színészeket soroltam csak fel.
  • Zod generális méltó ellenfélnek tűnik, nem mellesleg visszatérünk vele az 1978-as alapokhoz.

man_of_steel_14.jpg

Kontra:

  • Engem meg lehet győzni Henry Cavill színészi képességeit illetően, csak nem egyszerű.
  • Két földönkívüli, isteni erővel megáldott lény csap össze bolygónkon. Megfelelő lesz a tétje mindennek? Lehet majd izgulni a filmen, azaz nem fog túlságosan elrugaszkodni a valóságtól a minden megtörténhet irányába?
  • Még mindig Zod generális: csupán egy rövid snittet kaptunk eddig belőle. Megfelelően hangsúlyos lesz vajon a szerepe? Lesz sok konfrontáció antagonista és protagonista közt?
  • Sikerülni fog ezzel a filmmel nekikezdeni az Igazság Ligájának? A téma első filmjeként nagy felelősség nehezedik majd rá és félő, hogy összeroskad a teher alatt.

isonsteel.jpg

Szóval így állunk jelenleg. A Vasember filmnél a túlzásba vitt dolgok miatt lehet aggódni, az Acélember esetében meg számtalan kérdés merül fel. Próbáltam utánajárni, hogy kapunk-e még egy trailert a premier előtt, de erről nem találtam információt, úgyhogy addig is kételyek közt kell élnünk. Mindkét filmért lehet aggódni, de az előjelek két első osztályú mozit sejtetnek, így bizakodva tekinthetünk a jövőbe. Valószínűleg izgalmasabb kérdés lesz a "Melyik lett jobb?", mint a "Melyik lett jó?"... Photoshopban eddig az Acélember vezet :)

Amúgy az feltűnt már valakinek, hogy a Vasember-páncélokról (csak a páncélokról!) és Magyarországról kb ugyanolyan hosszú cikk található a wikipédián?

Lisztes

Vasember 3 az imdb-n és Vasember 3 előzetes

Acélember az imdb-n és Acélember előzetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr635118622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása