Lisztes megmondja a tutit

Ideglelés Csernobilban - Lisztes megmondja a tutit

2013. március 30. 15:00 - lisztes

-Korábbi munkám 2013. február 24.-ről, a facebookról átmentve-

Gagyi horrorok mindig is lesznek, ez egy olcsó és eladható műfaj - ezért sem értem, hogy itthon miért nem állnak rá a filmkészítőink az ilyesmire. Mert habár gagyinak nevezem általánosságban, néha azért sikerül egy-két igazán ütős darabot is összehozni. Előre leszögezem, az Ideglelés Csernobilban nem ilyen - DE lehetett volna. Szóval Európában ez egy kiaknázatlan műfaj, pedig az Ideglelés vagy a Parajelenségek is bizonyították, hogy fillérekből lehet készíteni olyan filmet, amire az emberek szívesen elmennek moziba. Csupán egy jó ötlet kell hozzá.

A magyar cím megtévesztő, ugyanis ennek a filmnek nem sok köze van az Idegleléshez, legalábbis a stílusához. Nekem az Ideglelés egyet jelent a kézikamerás horrorral, a found footage műfajjal, de itt egy klasszikus értelemben vett filmet kapunk. Ami egyébként számomra valamilyen szinten pozitívum, mert így nem idegesítem fel magam 2 perc után a kamerarángatáson. Annyiban azonban hasonlít, hogy itt sem látunk sok mindent... Ez egy kisebb költségvetésű horror egy jó alapötlettel és egy borzasztó második félidővel. Ezért bizony nagy kár... Sőt, még magyar vonatkozása is van: itthon és Szerbiában forgatták, a film eleji montázsban látszik is a Hősök tere.

A történet egy európai körútra induló 3-ast mutat be (2 lány egy srác felállásban), akik Kijevben a srác bátyjánál (Paul) töltenek pár napot, mielőtt Moszkvába indulnának. A továbbindulás előtti napon Paul kitalálja, hogy vegyenek részt egy ún. extrém túrán, ami egy 2 órás csernobili "városnézést" takar. Uri, a túra vezetője, egy ex-katona egy furgonnal el is viszi őket egy másik párral kiegészülve a helyszínre, ahová már évek óta vezet ilyen jellegű túrákat. Azonban a környéket lezárta a katonaság, és nem engednek be senkit. Mivel elég hosszú autóút eredményeképp értek a helyszínre, Uri egy hátsó bejáraton beviszi őket... A kiadós túra után azonban nem indul el a furgon, így kénytelenek ott éjszakázni...

Ez a film tök jól indul. De komolyan. Hihető, bár kissé sztereotipikus karaktereket kapunk, és még valamilyen szinten azonosulni is tudunk velük (nincsenek például idióta r*bancok, a zsáner alapkellékei), szóval egyik karakter sem idegesítő. Egész érdekes a túra is, játszanak az emberrel egy kicsit, gyanús a csend, félelmetes a kihalt környék és ez nagyon jól megadja az alaphangulatot. No de ami utána jön... Arra nincs mentség. Pedig még a kis költségvetés is jól áll neki (értsd: alig látni valamit a veszélyből, maximum valami árnyat, vagy alakot pár tizedmásodpercig). Sajnos olyan logikai buktatókba fut bele a film, amitől egyszerűen hihetetlenné válik az, amit a vásznon látunk.

Itt senkinél sincs mobiltelefon? Ja, amúgy van, hiszen a csávó azzal fényképez mindent... Biztos elfelejtette az eredeti funkcióját. Vagy a tipikus probléma minden horrornál: a szereplő kimegy megnézni, mi az a zaj... Több, mint idegesítő. De a csúcs az a napszakok váltakozása: 2 éjszakát is kapunk, de semmit nem tudunk meg a karakterekről, mi történik ez idő alatt: mit esznek/isznak, és hogyan telik el egy egész nap úgy, hogy kb. 500 méterre elsétálnak, találnak valamit és visszaindulnak? Ezek az apróságok annyira hiteltelenné teszik a film második felét, hogy esélyünk sincs izgulni bárkiért is, tudni fogjuk, hogy itt bizony legyilkolnak majd mindenkit, hiszen minden jel erre mutat. Nem látszik semmi reménysugár, egyszóval oda a figyelemfenntartó erő.

A végepoén és az ok, amiért ezek a szerencsétlenek otthagyják a fogukat nem tartogat semmit, amire jó emlékként gondolunk vissza. Amolyan Sziklák szemés ostobaság... A második fele a filmnek elveszi, amit az első adott: itt már papírmasé karakterek futkoznak oda-vissza és sikoltoznak, káromkodnak, miközben az operatőrnek is epilepsziás rohama van. Végződhetett volna jobban is a történet, így tényleg csak egy olcsó tucathorror lett belőle, egyszerűen elfogyott a szufla és a kreatív megoldások, amikkel a szereplőket ezekbe a helyzetekbe juttathatták volna. Egyszer megéri megnézni, de a film ismét egy remek példája annak, hogy mi van akkor, ha egy látványra specializálódott ember ül a rendezői székbe: logikai bukfencek sora, mert csak a jól kinéző jelenet számít... És ezért nagy kár.

Lisztes

Ideglelés Csernobilban az imdb-n

Ideglelés Csernobilban előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr735162589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása