Lisztes megmondja a tutit

Boszorkányvadászok - Lisztes megmondja a tutit

2013. június 12. 15:00 - lisztes

Ismét elő kell venni azt a bizonyos "alműfaj teremtő" Aliz csodaországbant: a teljesen váratlanul 1 milliárd dollár fölé kúszó Tim Burton film sikere ugyanis zöld utat adott több, hasonszőrű projektnek (Hófehér és a vadász, Óz, a hatalmas) és talán idén már elértünk oda, hogy a koncepció nem garantálja feltétlenül az anyagi sikert (elég csak az Óriásölő irdatlan nagy buktájára gondolni). Szerencsére a régi mesék darkosabb, felnőttesebb feldolgozásaiba olyan merész próbálkozások is befértek, mint amilyen mai filmünk, a Boszorkányvadászok.

cd8fa06c030e975ba789eb37efd237c6_ft_xl.jpg

Amennyire hasonló ugyanis az alapkoncepció, annyira más maga az egész film: ezt ugyanis egy percig nem gondolták komolyan. Sokat mondó tény, hogy a Boszorkányvadászokat a Náci zombik készítője írta és rendezte, aminek már a címe is elég ahhoz, hogy tudjuk, az sem hétköznapi produkció. Nincs ez másként a Boszorkányvadászokkal sem, ugyanis hétköznapinak ez sem nevezhető egyáltalán... az más kérdés persze, hogy filmként erős közepesre sikeredett.

A történet bevezetőjében pár percben megismerkedünk nagy vonalakban Jancsi és Juliska történetével, akik a mézeskalácsházban egy gonosz banya fogságába estek, de végül kalács helyett a fogvatartójukat rakva a kemencébe megmenekültek. Ezt követően, sok-sok évvel később vesszük fel ismét a fonalat, ahol a testvérpár a környék boszorkány-fejvadásza. Mivel sok gyerek tűnt el az utóbbi időkben, a falu egyik elöljárója felbérli főszereplőinket, hogy járjanak utána a dolognak. Egy kis nyomozás után János és Júlia hamar rájönnek, hogy a közelgő vérholdnak is köze van az eltűnésekhez...

HG-04024Rv4-jpg_155539.jpg

János és Júlia baszki. Ennyi. Ennél több nem is kellett nekem, már felkúszott az idióta vigyor az arcomra, miközben néztem a filmet. Erre még rádobott egy lapáttal János cukorbetegsége a mézeskalácsházas incidens miatt, akinek ennek következtében bizonyos időközönként inzulinnal kell injekcióznia magát. Fogalmam sincs, melyik korszakban játszódik a film (szerintem senkinek sem), de elég vad kombináció a boszorkányégetések, a gépfegyver, meg az inzulininjekció hármas kombója :)

Persze, ez egy alternatív valóság, lévén itt a boszorkányok tényleg boszorkányok, sőt, még egy troll is szerepet kap az egykori Jason Voorhees és a predátor megformálójának képében. Az író/rendező nem fukarkodott a fantasy elemekkel és a látványos akciókkal. Nem is nagyon van idő felvezetni a történetet, főszereplőink máris az erdőben üldöznek egy gonosz boszit, aki aztán csúnya halált hal - mert hogy a 18-as karikának hála, itt bizony nem fukarkodnak a vérrel és a gusztustalan dolgokkal sem.

Hansel-Gretel-Witch-Hunters-6.jpg

A látvány egész jó, de persze ez önmagában még egyáltalán nem elég. A történetvezetés már sokkal darabosabb. Az apró kis rejtélyek semmi meglepetést nem hoznak és a film nagy részében kemény bunyók vannak, ahol minden alkalommal elcsodálkozik az ember, hogy "ezek ketten tényleg ebből élnek?" és hogy mi az oka, hogy még nem haltak meg? Mert odáig rendben van, hogy rajtuk nem fognak a varázslatok, de ahány veszélyes helyzetbe kerültek a játékidő alatt még a "leggyengébb" boszorkányok ellen is, az csak azt erősíti a nézőben, hogy ezek ketten mocsok mázlisták csupán.

Beszélni kellene a színészi játékról, de olyan itt bizony nem sok van, mindenki halál komoly pofával adja elő a mondandóját, miközben a történet szerint Jancsi és Juliska vadászik egy halom boszorkányra... Ez az Airplane-nél bejött és itt is lehet rajta nevetni, más kérdés persze, hogy valószínűsíthetően azért ennyire mégsem vették poénra a dolgot. A Gemma-Jeremy páros mindenesetre jól működik együtt, Peter Stormarenek is jól áll a bajusza és a többi sidekick sem lóg ki ebből a sorból. Az egyedüli ripacskodó az ügyeletes főgonoszt alakító Famke Janssen, de nézzük el neki, mert szüksége volt a pénzre.

HANSEL-AND-GRETEL-WITCH-HUNTERS-Image-06.jpg

A finálé, ahogy azt várni lehetett, nagyon beteg vérengzésbe csap át és mindenki boldog lehet, mert nyitva lett hagyva a történet az esetleges folytatás(ok)nak. A büdzsét az USÁban neccesen ugyan, de visszatermelte, külföldről pedig összekapart még 170 millát, szóval a producerek elégedettek lehetnek. Egyszeri nézésre simán belefér, csak nem kell komolyan venni, mert akkor agyzsibbasztóvá válhat.

Lisztes

Boszorkányvadászok az imdb-n

Boszorkányvadászok előzetes

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr115349443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.12. 15:02:58

egyszer is sok ez a film. :S

nem volt világos, hogy lehet, hogy mindenki most kapja elő ezt a filmet, aztán láttam meg, h dvd friss a cucc.

Audrey80 (törölt) 2013.06.12. 16:54:13

Ez kortalan film, mint a mese maga. Könnyű szórakozás. De az inzulinozás tényleg durva.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.12. 21:36:56

@Audrey80: márhogy úgy kortalan, hogy senkinek nem való, ugye?!

Audrey80 (törölt) 2013.06.13. 07:12:21

@doggfather: úgy értettem, hogy történelmi koron kívül helyezi a cselekményt, ezáltal bármikor történhetett, mindegy 100 év ide vagy oda.
Nekem egyébként tetszett, akkor is, ha nem egy nagy alkotás, kicsit karikatúra-szerű, kicsit vicces, nem kell komolyan venni. (Mondjuk csak annyira, mint az Éjsötét árnyakat, bár ott jó színészek vannak.)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.13. 08:35:29

@Audrey80: először azt hittem, hogy egy asylum produkciót nézek. Ilyen szempontból tényleg minden koron kívüli... :S

Az éjsötétet meg szintén hagyjuk, konkrétan majdnem sírtunk mikor kijöttünk a moziból. Pedig filmről így még nem jöttünk ki.
süti beállítások módosítása