Lisztes megmondja a tutit

Tökös csávó - Lisztes megmondja a tutit

2013. június 25. 15:00 - lisztes

Oh nem! Ez nem egy újabb Rob Schneider vígjáték fantasztikusan kifundált magyar címe, ezt a Danny Trejo nevével fémjelzett Bad Ass kapta a magyar keresztségben. Mert hát lássuk be, nem volt könnyű dolguk a fordítóknak, jobb híján a magyar nyelvbe is beivódott már ez a kifejezés, de annyira még nem, hogy nyugodt szívvel merjék adni egy film címének. Így maradt ez a kicsit furán hangzó cím (az 5 percenként ellőtt megállapítás a filmben, miszerint: "Ja, te vagy az a tökös csávó" koránt sem hangzik olyan jól), ehhez az egyébként silány műhöz.

Bad-Ass-Movie-Poster.jpg

Mert félreértés ne essék, én kifejezetten kedvelem Danny Trejot, mint színészt, de csak mint mellékszereplőt. Szerintem nem képes elvinni a hátán egy egész filmet, így számomra alapból rossz ómen, ha ő a főszereplő. Persze mindenki ismeri a Machate című Robert Rodriguez eposzt, de ott pont a gagyiság, a B filmes jelleg a lényeg, abból kovácsol erényt magának és ehhez passzol egy nem túl acélos színészi képességekkel megáldott ember a főszerepben. Ellenben ezt a Tökös csávó című förmedvényt (ha nem is halálosan, de) komolyan gondolták. Ez bizony hiba volt.

Frank Vega a vietnami veterán egy csapásra híres lesz, amikor két skinhead seggfejet lever a buszon önvédelemből és az erről készült felvétel felkerül a youtubera. Ezt később előnyére tudja fordítani, amikor az egyik szintén vietnami veterán barátját megölik egy pendrive miatt és a rendőrség nem nagyon mozdítja a kisujját sem az ügyben. Frank kézbe veszi a dolgokat és elindul, hogy leverje azokat is, akik felelősek a haláláért. De nem is sejti, hogy ez az ügy ki mindenkit érint...

Danny-Trejo-in-Bad-Ass-2012-Movie-Image-600x334.jpg

Ezzel a forgatókönyvvel normális helyeken maximum a seggüket törölnék ki a producerek, de lám mégis kapott egy esélyt... A vesztünkre! Az egész film abból áll, hogy Frank elkezd nyomozni, ezért emberekkel kell beszélnie, akik vagy kedvesek vele, mert ő a tökös csávó a netről és nagy rajongói, vagy köcsögök vele, mert ő a tökös csávó a netről és szét akarják rúgni a seggét. Utóbbi esetben természetesen Bud Spencer módjára 2-3 ütésből elintézi főhősünk az okvetlenkedőket és máris megkapja a szükséges információkat.

Olyan világban élünk, hogy egy 3 perces youtube videóból film készülhet. Eegen, mert a történet ismertetésénél említett youtubeos rész az igaz. Illetve... Valójában nem egy mexikói csóka vert le két fehér skinheadet, akik egy fekete bácsit cseszegettek, hanem egy fehér 67 éves papa vert le egy darab négert, mert annak be nem állt a pofája, kötekedett vele és meg is ütötte. Persze, mivel ez a verzió politikailag kevésbé korrekt, így a szebb üzenet érdekében kicsit átszínezték a történetet és az embereket...

danny-trejo-in-bad-ass-2012-movie-image-600x303.jpg

Úgy látszik, hogy egyedül ez volt az, amire gondot fordítottak. Némely jelenetnél olyan durván lesüt a gagyiság az egészről... És most nem csak az olyan megoldásokra gondolok, hogy a semmiből egyszer csak előkerül a pendrive téma, majd rögtön ezután mondvacsinált okkal kiküldik a szereplőt az utcára, hogy jó gyorsan drámai halált halhasson... Az akciójelenetek egyszerűen gagyik, a számítógépes effektek ócskák (cgi vér fröcsög néha, nem a jobbik fajtából) és egy épkézláb módon kivitelezett verekedős jelenetet sem kapunk.

És nem kapunk egy épkézláb színészi alakítást sem. Danny Trejon látszott, hogy nem vette félvállról a dolgot, de egyszerűen ez a karakter nem állt jól neki. Ron Perlman épp csak beköszön, unott fejjel eljátssza a húdegonosz fehér polgármestert, aki más etnikumokat gyilkoltat, hogy a lakhelyükön olajfúrótornyokat csináltathasson... Charles S. Dutton ritka ócska gengszter karaktert kapott, Danny és az ő párharca pedig tényleg a film legalja. Kapunk még idegesítő gyerekkaraktert és egy hiteltelen szerelmi szálat - csak tudnám, hogy minek.

Charles-S.-Dutton-in-Bad-Ass-2011-Movie-Image-e1324743864613.jpg

A Bad Ass az a film, ahol még a noname rendező cameo szereplését is egyből ki lehet szúrni, annyira igénytelenül van összetákolva. Videójáték-szerű cselekménye izgalmakat nem tartogat, a története gagyi, maga a youtube videó is valószínűleg csak ürügyként szolgált, hogy könnyebben el lehessen adni ezt a trágyadombot. Ötlettelen, súlytalan és hiteltelen. Ennél lényegesen jobbat vártam - és lehetett is volna, ha poénra veszik a figurát. Örüljetek, mert jön a folytatás Bad Asses címmel: Danny Trejo mellé Danny Glovert is leszerződtették.

Lisztes

Tökös csávó az imdb-n

Tökös csávó előzetes

bad_asses_big.png

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr405355628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.26. 09:30:54

tényleg lesz folytatása?!?!

Erről most (itt) hallok/olvasok először.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.26. 14:41:30

@lisztes: király!

nekem a film bejött, csak nem szabad komolyan venni. de akkor olyan, mint a machete.

én elég komoly trejo rajongó vagyok, láttam majd az összes filmjét nem számít mennyire zs kat.
, vagy mennyire kicsi a szerepe, szóval nem vagyok túl objektív az mondjuk tény.
süti beállítások módosítása