Lisztes megmondja a tutit

Emésztő harag - Lisztes megmondja a tutit

2013. július 15. 15:00 - lisztes

Hiányos távol-keleti filmes tudásomat bővítendő Doggfather kollégától kaptam egy tippet, hol is kéne kezdjem... Ő az először a 2010-es Cannes-i filmfesztiválon bemutatott Outrage (magyarul a bejegyzés címében szereplő Emésztő harag) című alkotást ajánlotta, én pedig nyomban neki is láttam a beszerzésének. Külön megörültem, hogy időközben már a folytatása is debütált hazánkban a TV képernyőjén, így rögtön két filmet is letudhattam egyetlen fülledt nyári este leforgása alatt.

Outrage-2010-Movie-Poster-600x888.jpg

A gengszterfilmek többségénél Hollywoodnak nem kell túl messzire mennie a témáért, hiszen az USA utolsó 100 éves történelme csak úgy bővelkedik a nagy alakokban. Így az átlagember egyrészt beéri ennyivel is, másrészt meg el is felejti, hogy bizony az olasz, orosz, ír és zsidó maffián kívül is van élet: a Távol-Keleten a Yakuza uralja az alvilágot, amiből a nyugati filmek általában annyit szűrnek le, hogy egy-két heves vérmérsékletű agyonvarrt törpe kötekedik egymással, oszt' csókolom.

De Takeshi Kitano filmjében más a helyzet: betekintést nyerünk a szigorú hierarchiába, ami ebben a furcsa gondolkodásmóddal megáldott emberek által uralt alvilágban zajlik. Megismerteti velünk a távol-keleti kultúra sötét arcát, ahol még mindig nagyon fontos a becsület, habár a pénz egyre nagyobb úr és lassan itt is teljesen átveszi az uralmat. Bemutatja, hogy noha a szent esküt sokan még mindig komolyan veszik, legalább ugyanannyian már rég nem törődnek vele - mondjuk ezzel még mindig jobban állnak, mint bármelyik másik maffiában...

Takeshi-Kitano-OUTRAGE-2010-Magnolia-Home-Entertainment-all-rights-reserved-590x392.jpg

Szóval a film egy jó kis hatalmi harc és leszámolósdi köré épül fel: Az elnök nevű fő-főmaffiafőnök, aki előtt a klánok vezetői is meghajtják a fejüket, elkezdi keverni a sz*rt: összeugraszt pár családot, hogy kiiktasson egyet közülük, amelyiknek a területét aztán 3 másiknak is felajánlja... Becsületsértés, gyilkosságok, átverések és a testvéri eskük arconköpése. Ezekből áll a film narratívája, ami legalább annyira próbál modern nyugati lenni, mint amennyire megmaradt keletinek.

Jó, nem kertelek: körülbelül 1 óráig tartott, hogy felfogjam, nagyjából ki kivel van és kiről beszélnek éppen. Annyira idegen számomra ez a sok japán név, hogy konkrétan a főszereplő nem túl bonyolult nevét is csak 45 perc után ismertem fel. Ha a magyar szinkron Otomo, Itemoto és Ishihara helyett Aladárt, Bélát és Cecilt használt volna, biztosra veszem, hogy hamarabb összeállt volna a kép. De ettől függetlenül is úgy érzem, hogy  karakterek megismertetésével nem sokat törődött az író-rendező úr...

outrage-2010.jpg

Aki egyben a főszereplő is - bár egyáltalán nem tűnik ki a többi yakuza főnök közül, ő is csak egy azokból, akik ha kell, agresszívan lépnek fel vagy akár ölnek is, de ha a szokásjog azt kívánja, meghunyászkodnak. Maga a karakter sem túl bőbeszédű és Takeshi Kitano színészi eszköztára megmaradt a csúnyán nézés és a mégcsúnyábban nézés szintjén - igaz ezt mesterien űzi, külön jól áll neki az enyhén fura arcberendezése, ami egy motorbaleset következtében lett olyan, amilyen.

Néha úgy éreztem, hogy nagyon darabos a film: jelenet jelenetet követ, de nincs igazából meg az a kapcsolat, az az átvezetés, amitől ezek filmmé állnának össze. Konkrétan kb. 10 percig nézhetjük, hogy az egyik család emberei milyen változatos módon nyírják ki a másik család embereit snittenként. Hozzáteszem: van egy-két nagyon kreatív és brutális kivégzés is, amitől még a hideg is kirázza az embert... De összességében ilyenkor nem azt éreztem, hogy filmet néznék, csupán egy brutális jelenetekből összeválogatott montázst.

outrage3.jpg

Idegesítő mennyiségben alkalmazzák a sztori közepén a kép elsötétülését, mint átvezetést a következő jelenetre. Az egész történet végén pedig van egy ügyes csavar ugyan, csak kár, hogy a főszereplő nem vesz részt benne: nem csak hogy passzív, hanem egyáltalán nincs is jelen - és ezért szerintem nagy kár. Ettől függetlenül nem volt rossz film, voltak kifejezetten erős pillanatai is, de sajnos nem sikerült megkedveltetnie velem az ázsiai filmek világát továbbra sem.

Lisztes

Emésztő harag az imdb-n

Emésztő harag előzetes

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr495393777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.15. 15:18:03

jöhet a következő ajánlás?? :)

zseniális egyébként, hogy kitano nem nagyon színészkedik sose, mindig úgy néz ki, mintha a kamera elé tévedt volna és nem tudja, hogy mit csináljon. :) de ezt hozza minden filmjében.

és a folytatásról is lesz írás??

(bevallom azt még nem mertem megnézni, félek a folytatásoktól mindig)

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.07.15. 15:20:43

@doggfather: Jöhet a következő, igen :) Bár most kicsit el vagyok maradva, még 5-6 filmről kellene megírni a véleményt, csak sok a munka...

A folytatásról holnap kerül ki a poszt, sztem hozza az első színvonalát.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.15. 15:59:26

@lisztes: akkor megnézem azt a második részt is.
süti beállítások módosítása