Lisztes megmondja a tutit

Parker - Lisztes megmondja a tutit

2013. július 17. 15:00 - lisztes

Jason Statham elég sok filmet bevállalt már színészi pályafutása során és úgy tűnik, nem igazán ad a minőségre, a lényeg, hogy a karakter, akit játszik tökös legyen, meg jóarc. Nos, ez a két alapkritérium a Parker esetében is teljesül, viszont végre egy, az átlagosnál lényegesen jobban sikerült akciófilm állt össze végeredményként. A Statham-életműnek ha nem is a legjobb darabja, de az utóbbi évek színvonalához képest azért mégis csak nagy előrelépésnek lehettünk szemtanúi.

Parker-UK-Quad-Poster.jpg

Parker kalandjaihoz egyébként sok mozinézőnek volt már szerencséje. Ez a Donald E. Westlake regényéből készült alkotás ugyanis szám szerint a 6. a sorban, igaz ez az első, amiben a főhős neve maradt az, ami az eredeti műben is szerepelt. A leghíresebb adaptáció az öt közül minden bizonnyal a Mel Gibson féle Visszavágó, ahol kedvenc alkoholista színészünk karaktere Porter néven tolta az ipart. Mégis azt kell mondjam, hiába rohadt jó színész Gibson, ez a karakter Stathamnek jobban áll...

Egy rablással indítunk, amiben a címszereplő is részt vesz négy újdonsült társával, akik a meló után egy újabbra akarják kényszeríteni főhősünket, aki viszont nem kér belőle, szóval inkább kiiktatják, mert a zsákmány őt illető részére szükségük van a tervhez. Csodával határos módon Parker túléli és bosszút forral: négy ex-társa nyomába ered, hogy elégtételt vegyen azért, amit vele tettek - persze csak miután elvégezték az új, 50 millió dolláros munkájukat. Segítségére lesz egy ingatlanügynök is (Jennifer Lopez), aki nem elég, hogy jó nő, még a terepet is jól ismeri...

Parker-Movie-Screenshot.jpg

Egy nyílegyenes bosszúsztorival van dolgunk, ami a közel 2 órás játékideje ellenére sem válik unalmassá. A rendezés nagyon jól oldja meg a néző ébrentartásának kérdését, annak ellenére is, hogy nem dúskálunk az akciókban, nincs autós üldözés, meg robbantgatás, meg semmi ilyesmi. Ez sokkal inkább egy nyugodt, csendben megtorlást tervezgetős film, amihez nem is találhattak volna szebb és jobb helyszínt egy floridai kertvárosnál...

Szóval a történet nem bővelkedik a fordulatokban, mégis élvezetes: a rablások bemutatása teljesen rendben van, a tűz, mint elterelés és a pánik kihasználása eléggé egyszerű, mégis jó ötlet. A végső nagy akciónál ugyanakkor már rezgett a léc (már ami a hihetőségét illeti), hiszen nehezen veszi be az ember, hogy csak úgy otthagyják a több tíz millió dollár értékű szajrét az őrök... Viszont nagy ötlet volt a bérgyilkos-szál behozása, mivel a csendes lapulás időtartama alatt kellett valaki, aki felrázza a dolgokat.

4.jpg

Parker karaktere azért kicsit vicces: természetesen, ahogy a Statham által játszott figurák általában, szabályok szerint dolgozik, amiket mindig be is tart: Nem lop a szegényektől és nem bánt ártatlanokat. Előbbivel ugyanakkor vitába is lehetne szállni, hiszen a filmben annyi autót tulajdonít el, hogy a károsultak közt már csak véletlenszerűen is kell lennie kevésbé tehetőseknek is - mert hát nem hiszem, hogy előtte lecsekkolta a bankszámlájukat, hogy szabad-e tőlük lopni...

Ezeket az apró, szemet szúró dolgokat leszámítva viszont működik ennek a modern majdnem-Robin Hoodnak a története. Stathamnek, jól áll, nem bonyolult, úgyhogy el is tudja játszani, szóval kész főnyeremény. A többi szerepben pedig a mindig jó Nick Noltet, vagy a nem mindig, de most mégis jó Jennifer Lopezt láthatjuk. Utóbbinak jutott (hál'istennek nem az előbbinek) az alsóneműs szereplés és azt kell mondjam, így közel a 45 felé sem vall szégyent kedvenc latinó színész-énekesnőnk.

video-movies-parker-01252013-articleLarge.jpg

Akik szeretik a kevésbé harsány akciófilmeket, vagy minden vágyuk, hogy Stathamet parókás parókia-lakóként lássák, azok számára a Parker tökéletes választás. Nem váltja meg a világot, de nem is törekszik erre. Szórakoztat arra a közel két órára és igazából egy ilyen filmtől pontosan ezt is várja az ember. Az már csak hab a tortán, hogy a színészi játék is rendben van... Kár, hogy a mozikban csak a felét hozta vissza annak, amibe került. Ennél azért többet érdemelt volna ez a film.

Lisztes

Parker az imdb-n

Parker előzetes

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr615392561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.18. 13:04:39

minek bele jlo csak azt nem értem???

béna is, meg a történet se kívánná meg feltétlenül a jelenlétét.

bigmac 2013.07.27. 04:32:16

Parker meg Porter ugyanaz a karakter?....hogy mik vannak?:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.27. 07:31:49

@bigmac: igen, mert eddig a filmig az író soha nem egyezett bele, hogy a figura nevét is átvegyék a filmekben, hogy miért azt ne kérdezd.
süti beállítások módosítása