Lisztes megmondja a tutit

Tőzsdecápák - Lisztes megmondja a tutit

2013. július 22. 15:00 - lisztes

Oliver Stone mára klasszikussá váló filmjéhez is csak mostanában volt szerencsém. Bár koránt sem tökéletes darabról van szó, Stone papa legutóbbi munkáinak színvonalát messze megugorja: hiába, no... ő is túl van már a fénykorán. De 1987-ben, közvetlenül egy évvel a zseniális Szakasz után még javában formában volt: az ifjú és ígéretes fiatal tehetséggel, Charlie Sheennel és a már akkor is vérprofinak számító Michael Douglesszel összehozták a legjobb tőzsdés filmet a világon (ha azt hiszed, hogy ez nem nagy kunszt, mert nincs sok ilyen, hát tévedsz).

Wall_Street.jpg

Stone még pár évig szállította az erős darabokat, de aztán szép lassan ő is belesüppedt az önismétlés és a rutin átkozott mocsarába, így ma már sajnos nem esik hasra az ember, ha a mozikba új filmje érkezik. Legutóbb a Vadállatok kapcsán voltam kénytelen megtapasztalni, hogy mennyit vesztett írói zsenialitásából. De a Tőzsdecápák még más. Noha a történet egy viszonylag gyakori sablon (a tanítvány a mester ellen fordul) köré épül, mégis működik.

Bud Fox a pénzügyben dolgozik (embereket hív fel, hogy fektessék be a pénzüket részvényekbe), de arról álmodik, hogy egy nap maga is igazi dörzsölt bróker lesz. A legtöbb emberrel ellentétben ő nem elégszik meg azzal, hogy a fotelben ülve engedi, hogy kavarogjanak a fejében a gondolatok, hanem minden áldott nap bepróbálkozik az egyik nagymenőnél, Gordon Gekkonál, de sosem sikerül beszélnie vele. Ám amikor eljön a fószer születésnapja, Bud rájön, hogy micsoda jó befektetés volt egy doboz kubai szivart venni ajándékba...

1987_wall_street.jpg

Szegény ártatlan kis Bud Foxot csúnyán megrontja ez az álnok Gekko... No igen, ezek a beszédes nevek. Bár azt nem tudom, mennyire szándékosak a névválasztások (Fox(angol)=Róka, mint ravasz, Gekko(latin)=Gekkó, mint hidegvérű hüllő), mindenesetre jól passzolnak a karakterek főbb jellemvonásaihoz. És pontosan ez a film legfőbb erénye: elképesztően jó és sokszínű karakterekkel dolgozik. Hogy mást ne mondjak: Michael Douglas Oscar-díjat kapott a szerepért.

Stone rendezésével semmi probléma nincs, annak ellenére, hogy folyamatosan pörögnek az események, ugrálunk időben és térben, nem válik követhetetlenné ami a vásznon történik. Sőt! Nem vagyok a pénzügyekben jártas szakember, de egy-két szakszótól eltekintve mindent értettem, amiről szó volt, mégsem tűnt úgy, mintha egy laikus írta volna a párbeszédeket. A hihetőség amúgy is mindig fontos szempont volt a Stone filmekben, így hát nem meglepő, hogy ez alól a Tőzsdecápák sem képez kivételt.

04-gordon-gekko-wall-street.jpg

A párbeszédeket kiváló alakításokkal prezentálják: Michael Douglasnek nagyon jól állt a karaktere, Gordon Gekko figurája egyike a filmtörténelem legemlékezetesebb alakjainak. De a kisebb szerepeket kapó kollégákra sem panaszkodhatunk, igazán illusztris a névsor: John C. McGinley-t a Szakaszból licenszelték ide is, feltűnik Hal Holbrook (az arc, akit mindenki felismer, de a nevét kevesen tudják csak), Terence Stamp, aki Superman után Gekkoval is kikezd, Martin Sheen, aki félig-meddig önmagát, azaz Bud Fox apját alakítja (ugye ő Charlie Sheen apukája a való életben), valamint itt van nekünk Daryl Hannah-nk, aki viszont ordas nagy félrecastingolás volt.

Az akkoriban jobb napjait élő Charlie Sheen alakítására sem lehet panasz. Bud Fox karakterfejlődésének gyönyörű íve van, ahogy egyre többet és többet akar fenomenálisan van bemutatva: a film eléri, hogy a néző se kérdőjelezze meg erkölcsileg azokat a dolgokat, amiket főszereplőnk tesz. Holott nagyon jól tudjuk, hogy folyamatosan áthágja a törvényt (ezt még magával a karakterrel is kimondatják párszor), mégis úgy érezzük, a helyében mi is hasonlóan cselekednénk (pedig én nem vagyok egy nagyravágyó valaki). Úgy látszik titkon én is igaznak gondolom a film szállóigévé vált mondását: "Greed... is good."

wall_street_1987_film_money_never_sleeps.jpg

Azaz a mohóság jó dolog. A Wall Streeten - úgy hiszem - valóban ez az egy mondat szerepel az emberek bibliájában, de hát pontosan emiatt működik a gazdaság, ezért tart az ember ott, ahol. Persze van neki hátulütője is, elég csak a hollywood-i filmstúdiókra gondolni, ahol tonnaszám gyártják az igénytelen kacatot szép színes papírba csomagolva... A Tőzsdecápák az egyetlen Oliver Stone film, amihez készült folytatás, igazat adva ezzel ennek a híres filmidézetnek.

Lisztes

Tőzsdecápák az imdb-n

Tőzsdecápák előzetes

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr885413630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.23. 09:56:11

és azt a folytatást nem szabadott volna elkészíteni. :S

Mert ezzel a kétségkívül zseniális filmmel szemben igen gyenge lett.

bigmac 2013.07.23. 20:53:06

Szerintem nincs baj a fojtatással sem...nem olyan yó mint az első de azért többször nézhető az is...wolfra leszek majd kiváncsi leoval...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.24. 12:17:01

@bigmac: többször is??? Akkor lehet velem van baj, mert én 1x is majdnem sírtam rajta...

bigmac 2013.07.24. 12:39:29

@doggfather: mondjuk én tözsdebuzi vagyok de ettől még yó film...a második rész amúgy csak nagyritkán múlja felül elsőt ez tény.... az elsőt vagy 20szór láttam a másodikat meg kábé csak 5xör :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.24. 13:35:58

@bigmac: én is szeretem a tőzsdét, olvasok róla, meg mindent megnézek de as második rész egy nagyon jó film nagyon gyenge folytatása volt.
nulla eredetiség, nulla történet, nulla karakterek. jah és sája lebúf...

bigmac 2013.07.24. 14:36:08

@bigmac: ha szereted a tözsdés filmeket ajánlóm figyelmedbe még a börtöntözsdét, naon aranyos vigjáték (még régebbi mint a tc1) viszont a margin callst (2008) még csak véletlenül se nézd meg ha belefutnál, na az egy hihhetetlenül gyenge film (tc2 hozzáképest eksünmúvi) annak ellenére hogy elég ismert arcok nyomják benne....van még egy vin dieseles tözsdés is, most nem jut eszembe a cime, na az se egy nagy szám...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.24. 15:26:50

@bigmac: miért, hogy kell helyesen mondani a nevét??

a börtöntőzsdét én is láttam. :)

bigmac 2013.07.24. 15:41:01

@doggfather: jah?....:)....börtönöntözsde aranyos szerintem.....margincalls nagyongáz....wolf meg yónak tűnik trailerböl...nemtom mikor ér ide felénk....

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.24. 16:50:53

@bigmac: jaj, ez nem hivatalos, csak amolyan személyes tipp.

bigmac 2013.07.24. 16:54:04

@doggfather: minthavalahol azt olvastam volna hogy lesz moziba...aztán a fene tudja...mondjuk valószínübb hogy úgyis otthonnézés lesz a vége....:S

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.07.24. 17:41:18

@bigmac: @doggfather: Hát, azt azért megnézném, hogy egy Scorcese-diCaprio film elkerüli a hazai mozikat... Én arra tippelek, hogy lesz hazai mozibemutató, lévén már a magyar cím is megvan, úgy tűnik.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.24. 20:24:39

@lisztes: hát olyanok is elkerülték már a hazai mozikat amikben biztos voltam, hogy nem lehet csak moziban leadni, szóval én ilyenre nem mernék fogadni. ;)

bigmac 2013.07.27. 04:28:42

@doggfather: közbe eszembe jutotta vin dieseles film címe...brókerarcok ...nem nagy téma de van egy yó rész benne amikor ők is a tc1et nézik....:)
süti beállítások módosítása