Lisztes megmondja a tutit

Támadás a Fehérház ellen - Lisztes megmondja a tutit

2013. augusztus 13. 15:00 - lisztes

A film előzetese alapján rögtön az volt az első benyomásom (mint nyilván még sokaknak), hogy ez tulajdonképpen a Die Hard a Fehérházban. A klasszikus Die Hard formula itt is megtalálható (egy épületben egy ember a rosszfiúk ellen, amolyan "pain in the ass"-ként), de valami mégis hiányzott nekem. A káromkodások... Pedig még az R besorolás is adott volt, szóval azt sem lehet mondani, hogy a cenzúra miatt lett visszafogva Gerard Butler karaktere. Pedig örültem volna, ha ebből az ötletből készítik el a Die Hard széria ötödik részét a John Moore-féle mocsadék helyett.

Olympus-Has-Fallen-Quad-Poster-UK.jpg

Nem kellett volna olyan sokat változtatni, nyilván a főszereplő háttértörténetét kicsit át kellett volna alakítani (McLane turistaként juthatott volna oda) és persze a szövegeit pár "fuck"-kal felturbózni. A nép zabálta volna. Az meg már csak tényleg a producerek pénzhajhászatának tudható be, hogy egy neves széria ötödik részét, aminek védjegye volt valaha a csúnya beszéd, nem, míg egy teljesen új akciófilmet hasonló büdzsével be mernek küldeni 18-as korhatárkarikával a mozikba. (disclaimer: a Die Hard 5 is "R" rated elméletben, de rengeteg országban kivágták azt az 5 szem csúnya szót, meg azt a pár csepp vért, hogy alacsonyabb korhatár besorolást kapjon (értsd: úgy volt összerakva a film, hogy 2 perc alatt ki lehessen minden ilyesmit vágni belőle)).

Mike Banning a titkosszolgálat embere volt, mígnem egyszer télen az elnököt és feleségét szállító konvoj autói megcsúsztak a jeges úton és csak az elnököt sikerült kimentenie, a first lady életét vesztette. Másfél évvel később a dél-koreai elnök látogatja meg a Fehérházat, amikor az épületet észak-koreai terroristák támadják meg és túszul ejtik az elnököt. Mike az ostrom alatt bejut az épületbe és egyetlen túlélőként módszeresen levadássza a rosszfiúkat. Közben sikerül kapcsolatot létesítenie a válságkormánnyal, így feladatot is kap: először mentse ki az elnök fiát, majd az elnököt is...

3-23-13-olympus-has-fallen-movie_full_600.jpg

Ez a film tök jó. Minden patriotizmusa és 'mericca istenítése ellenére. Fel ugyan nem érhet a Die Hard színvonalához, de ki is fejtem, hogy miért:

1, A tét. Sajnos úgy érezték, hogy muszáj megemelni. Már rég nem elég a mozinézőknek az, ha az amerikai elnök és még pár fejes életveszélyben van, muszáj az egész világot érintő fenyegetettséget kreálni. De emiatt sajnos kicsit hiteltelenné válik az egész.

2, A klisék. mert abból azért van egypár. A Függetlenség napjából ismert arrogáns és önfejű védelmi miniszter és az ő elcseszett kommandós akciója (amiről már a kitervelése pillanatában tudjuk, hogy kudarc lesz), az elengedhetetlen nő nemű terrorista, vagy a megkeseredett egykori titkosszolgálatos, aki a rossz oldalra állt (komolyan, ez már az Elnökcsemete című borzadályban is unalmas volt).

3, A főszereplő. Igen, a legnagyobb problémám Mike Banninggel, hogy egy kib*szott terminátor. A titkosszolgálatos múltból fakadó "profi gyilkológép" karakterrel nehéz azonosulni. Egy jóval emberibb, amolyan 80-as évekbeli John McLane jobban passzolt volna főszereplőnek. Hiányoztak a nagy dumák tőle.

4, A CGI. Néha nem a legszebb, gyakran túl is használják és ez nem válik a film előnyére. Persze 2013-ban már mások a közönség igényei, elengedhetetlen egy robbantásokkal egybekötött akciózúzda, amihez meg a számítógépes effektek. Bár ez a kép konkrétan egy makettre emlékeztet:

Olympus-Has-Fallen.png

Maga a film egyébként sok mindent kölcsönöz a Die Hardtól az alapszituáción túl is. Banning és Forbes találkozása például egy az egyben McLane és Hans Gruber találkozására emlékeztet. Vagy ahogy Banning cukkolja Kangot, a terroristavezért, az is, még ha nem is olyan sziporkázó, de McLane dumáira hajaz. [spoiler]A végső nagy elterelés a terroristák részéről pedig a Nakatomi toronyház tetejének felrobbantásának a koppintása.[spoiler vége]

A kivitelezés az indokolatlannál több CGI ellenére is jól sikerült. Az a ~13 perces jelenet, amiben a terroristák elfoglalják a Fehérházat baromira ütősre sikeredett, ha a film sz*r lenne, már csak ezért is érdemes lenne megnézni. De jók Gerard Butler bunyói is, izgulhatunk, hogy ne szólaljon meg a pisztoly, vagy ne kiáltsák el magukat és ez nagyon jól megteremti a feszültséget. No meg az sem utolsó szempont, hogy a terroristák valóban nem a levegőbe beszélnek, hullanak a túszok, ahogyan azt kell.

url-16.jpeg

A színészek közül Gerard Butlernek kéne elvinnie a hátán a filmet és az akció részével nincs is baj, egyedül a már említett nem-olyan-frappáns szövegével van. Aaron Eckhartot próbálják szerepeltetni és ez néha már majdhogynem kínos is, hiszen magának a karakternek sok dolga nincs, csak túszként csendben maradni. Morgan Freemannek már elnöknek sem kell lennie ahhoz, hogy elnök legyen - ő alakítja a megfontolt házelnököt (természetesen a szokásosnak mondható kimért freeman-stílusban), aki átveszi a válság idejére az ország irányítását.

A "rossz" oldalt ugyan nem túl ismert színészekre bízták (lásd a Die Hardot megint csak, ami Alan Rickman első mozifilm szerepe volt), de ha nem is lesznek olyan maradandók, mint Hans Gruber, tisztességesen helytállnak. Rick Yune Kang megformálójaként félelmetesen ázsiai, már a nézésével is lekungfuzik bárkit. Viszont a kisebb szerepekben ismert arcokat kapunk: Ashley Judd nyúlfarknyi játékidejével 4-re nőtt azoknak a filmeknek a listája, amiben együtt játszik Morgan Freemannel. De az Oscar díjas Melissa Leo is beugrik egy időre, hogy a főgonosz péppé verhesse.

white_house_down_olympus_has_fallen.jpg

Aktuálpolitikai vonatkozása is van a filmnek, holott jóval az észak-koreai balhék előtt kiválasztották már a terroristák nemzetiségét (nem akartak arabokat, mert az most már uncsi ugyebár). Felkapott lett nagyon a Fehérház elleni támadás témája, a jóval viccesebbnek, amolyan Die Hard 3-nak (és kicsit Die Hard 4-nek is) ígérkező Az elnök végveszélyben (Channing Tatummal és Jamie Foxxszal) Roland Emmerichtől is befut nemsokára. Én már láttam moziban (bibibí) és hozza azt a színvonalat, amit a Támadás a Fehérház ellen tudott adni, szóval azt is érdemes megnézni augusztus végétől.

Lisztes

Támadás a Fehérház ellen az imdb-n

Támadás a Fehérház ellen előzetes

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr405383163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.08.22. 18:37:42

Most néztem meg, nagyon bűnös élvezet volt, de mégis nagyon jól szórakoztam rajta. Ennyi sok giccs, meg zászlólobogtatás (amikor a szétszakított amerikai zászló a naplementével a háttérben, lassítva hull alá, hát majdnem elsírtam magamat :D), meg ilyen B kategóriás forgatókönyv, ennyi szar beszólással... mintha csak a 90-es években lettem volna, visszahozta a régi szép időket.
A film brutalitása viszont meglepett, meg nemtom te milyen verziót néztél, de a magyar szinkronban káromkodnak rendesen "akkor játszunk olyat, hogy ki basz rá előbb" például. Meg a sok feldobott labda, amivel nem kezdtek semmit. Az elején az elnök bokszol, ezért a film hátralévő részében nem csinál semmit, úgyhogy akár 70 éves is lehetne :D A first lady meglepő módon meghal, és ezért... nem történik semmi. Főhősünket áthelyezik az elnöktől... ennek ellenére ugyanúgy ott van a támadáskor szóval végülis tökmindegy. Főhősünknek van egy felesége, akivel nem megy el grillezni... ezért a nő ápolónő, a férfi meg akciózik. A gyerek is bent van a fehér házban... ezért 5 perc alatt kimentik, hogy ne legyen vele semmi izgi :D
És szerintem még sorolhatnám.

A főhős meg sosem hibázik, minden tökéletesen sikerül neki, egy kibaszott üvegszilánkba sem lép bele, de még egyetlen haja szála sem görbül meg, nehogy valami feszültség legyen a filmben :D

Dehát tök jó a tempó, tök jók a színészek, a hibákon is jókat lehet derülni, nekem a látvánnyal sem volt bajom, maga a Támadás pl tényleg lehengerlő volt. Úgyhogy tetszett, meg élveztem, de ez egy baromi szar film :D Ha nem adtak volna rá ennyi pénzt, direct to dvd, meg rtlklub este 10 utáni tévéfilm kategória lenne.

Nem olvasom el a másik írásod, amíg meg nem nézem azt a filmet, de így elöljáróban: Szerinted melyik a jobb, ez vagy az Emmerich film?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.08.22. 18:38:39

Jah és a másik, lehet nem figyeltem, de Kang honnan tudta meg az oly fontos, és oly fölösleges végső Kerberosz kódot?

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.08.22. 20:11:58

@Santino89: Ez komorabb, amaz meg viccesebb. Agyatlanul szórakozni az Emmerichesen többet lehet. Akcióból mindkettőben sok van, de ebben talán picit több.

Ha jól emlékszem, sikerült feltörniük, a többiektől azért kellett, mert a háromra nem jutott volna elég idő, vagy mi... Meg hát, gyorsabb is...

evil demon satan devil 2013.09.09. 23:22:34

letudva mind2 fehér ház-megtámadásos cucc

ez kicsit die hard-osabb lett, mint az elnök végveszélyben

ami miatt ez jobban bejött, az butler, valahogy jobban elhiszi róla az ember, hogy bedarál több tucat terroristát, mint tatum
még egy kis plusz ennek a filmnek a javára, hogy ez kicsit hihetőbb történet, a másikban találtam 2 apró pontot, ahol a valóságban megbukna a dolog:

spoiler!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1. a házimozi-szerelő brigádot és a felszerelést nem nézte meg senki, alap lenne, ha ilyen helyre jönnek idegenek, hogy még a segglyukukba is belenézünk
2. a terem tele látogatókkal napközben és olyankor megy oda egy takarító bazinagy felszereléssel, bár ezt kiszúrták, de már későn...
süti beállítások módosítása