Lisztes megmondja a tutit

Nehézfiúk - Lisztes megmondja a tutit

2013. szeptember 23. 15:00 - lisztes

Vagy "Rossz fiúk", ahogy azt a szinkronizált verzióban is bemondják az elején (tükörfordítva az eredetit). Az imdb szerint azonban ez a jelenleg használt magyar címe, így én is ennél maradok. És nem, ez nem a Super size me előzménye pár túlsúlyos amcsi mekizabáló kisgyerekkel, hanem egy kegyetlen történet a 80-as évek amerikai nagyvárosaiban felnövő tinédzsergenerációról. Drogdílerkedés, erőszakos lopások és nemi erőszak - mindezt középiskolásként... Hát, már akkor sem volt egyszerű az élet.

7Op3OOrpgaNwH7thn8DgRuAbHfG.jpg

Ez a film immáron 30 éves, ami azt is jelenti, hogy szintén ennyi ideje, hogy Sean Penn - aki a protagonistát játssza benne - tinédzser volt... gondoltam magamban. Pedig a helyzet még ennél is súlyosabb: a 2x-es Oscar-díjas színész 23 évesen játszotta a film főszerepét, ami egyébként számára az első olyan produkció volt, ahol az ő neve szerepelt a színészek közt legelöl. A mostanában a kelleténél többet ripacskodó, de egyébként zseniális aktor már a Nehézfiúkban is bebizonyította, hogy helye van a pályán...

Mick O'Brien és haverja pár latino ismerősüktől szeretne lenyúlni egy nagy rakás szajrét, de a buli rosszul sül el és a kiszemelt áldozatok vezetőjének, Paconak meghal az öccse. Főszereplőnk gyilkosságért javítóintézetbe kerül, ahol a szabályok egyszerűek: üsd ki a górét, hogy te legyél a góré. Mick így is tesz: a C blokkban "uralkodó" Tweetyt és Vikinget jól lezúzza, így új fiúként viszonylag hamar a csúcsra kerül a körletben. Míg ő bent rohad, Paco bosszútól fűtve megerőszakolja Mick barátnőjét, amiért ideiglenesen ugyanabba a nevelőintézetbe szállítják, mint főhősünket...

Badboys4.jpg

Sok börtönös film esetében nem érdekes, hogy a főszereplő miért is került be (kivéve, ha ártatlanul sínylődik), hiszen a konkrétumok elhallgatása segít abban, hogy könnyebben megkedveljük... Itt viszont szükséges volt egy viszonylag hosszú, 20 perces felvezetés, mert a későbbi, harmadik felvonásra tartogatott konfliktust csak így érthetjük meg jól. Ennek viszont az is velejárója volt, hogy Micket látjuk rabolni, erőszakoskodni, fegyvert használni - egy szóval rossz dolgokat csinálni.

Ezeket tehát csak úgy lehetett kompenzálni, ha a "rossz dolog csinálását" "hülyeségek csinálására" változtatják, azaz az egész sztorit tinikkel játszatják el. Ez már csak azért is jó húzás volt, mert így könnyebb elhitetni a nézővel, hogy a főhős javarészt önhibáján kívül került ilyen helyzetbe: anyja le se..., hogy mit csinál a fia, aki lázad, mint az állat és utálja a világot. Az egyetlen, amit - vagyis hát akit - igazán szeret, az a barátnője. És a hab a tortán: egy javítóintézet még talán durvább is tud lenni, mint egy átlagos börtön, szóval minden adott volt egy igazán jó filmhez.

bad-boys-19831.jpg

És a Nehézfiúk tele is van jó pillanatokkal: a szokásosnak számító beilleszkedési nehézségek közben előhúzzák a film aduászát, Mick szobatársának Horowitznak a karakterét. Ez a bombagyáros kisember Eric Gurry megformálásában egy nagyon jól eltalált mellékszereplő. Az ő karakteréhez fűződik az egyik legkreatívabb, pofátlanul egyszerű szökés is az intézetből, de ami igazán érdekessé teszi az a folyamatos sakkjátszma, amit játszik, mivel termetéből adódóan magát nem nagyon tudja megvédeni.

Bár az az ötlet, hogy Micket és Pacot összeengedik egy blokkba egész jó, a megvalósítás már elég durván karcolja a hihetőség határait. Mivel a szervek is tudják, hogy a két fiatalnak van miért haragudnia egymásra (gyilkosság vs nemi erőszak), az egyedüli magyarázat, amit az összezárásuk miatt kapunk az az, hogy "máshol nincs hely". Azért két egymásra ilyen mértékben veszélyes srácot semmilyen körülmények közt nem szabadna összezárni... Vagy magánzárkába kell rakni az egyiket, vagy egy másik blokkból áthozni egy bentlakót hozzájuk és a megüresedett helyre beküldeni valamelyiküket, hogy ne lehessen semmi balhé.

Badboys-3.png

De ezt leszámítva egy nagyon jó filmélmény a Nehézfiúk, amiben a fiatal Sean Penn a method actingot alkalmazva alakult át veszélyes utcakölyökké, egy felejthetetlen alakítással megörvendeztetve a nagyérdeműt. A film végi összecsapás (mert hát ugye arra sor kerül, ezzel nem árulok el nagy titkot) egy jól koreografált és izgalmas harc a tökéletes befejezéssel. És még Jamie Lee Curtis is cameozik benne! Körülbelül a 4. percnél sétál a járdán...

Lisztes

Nehézfiúk az imdb-n

Nehézfiúk előzetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr805504925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása