Lisztes megmondja a tutit

15 színész, aki 2014-ben esélyes a legjobb férfi főszereplő Oscarra

2013. szeptember 24. 15:00 - lisztes

Hol van még az Oscar... Sehol. Majdnem fél év van még hátra a legrangosabb filmes díjkiosztóig, mégis úgy gondoltam, hogy mivel már szépen lassan kezdenek körvonalazódni a dolgok, összeszedtem 15 olyan férfiút, akik nagy eséllyel pályáznak az aranyszoborra. Igen, legjobb esetben is csak a cikkben szereplő nevek 33%-a lesz ott a végső listán január végén, sok filmet még be sem mutattak, de azért megpróbálkozok egy kis tippelgetősdivel, abból nagy baj nem lehet. A cikk megírásának pillanatában mindössze egyetlen egy alakítást láttam a felsorolásból (az sem tetszett túlságosan, de ez most irreleváns), mindössze szóbeszédekre és más, nálamnál ehhez sokkal jobban értő emberek véleményeire hagyatkoztam. Meg azért van benne egy kis személyes fűszerezés is és a sorrend is teljesen random. Íme hát a lista:

captain-phillips-movie.jpg

1, Tom Hanks

A kétszeresen díjazott színészóriást rögtön két film főszerepéért is esélyesnek tartják: egyrészt a Phillips kapitányban nyújtott címszerepéért, másrészt Walt Disney megformálásáért a Saving Mr. Banks-ben (bár ez lehet, hogy csak mellékszerepként tekinthető). Véleményem szerint legalább az egyik miatt (így a másik hátszelével) jelölni fogják, ezért vele szinte biztos, hogy találkozni fogunk a végső 5-ben. Utoljára 13 éve, a Számkivetett kapcsán volt ott a neve....

2, Christian Bale

A legjobb mellékszereplőnek járó Oscarja mellé ideje begyűjteni a főszerepért járót is. Bale szintén két filmben érdekelt, az esélyesebb kétségkívül az American Hustle David O. Russell rendezésében, akiről tudjuk, hogy filmjeiben a színészek rendre díjazott, de legalábbis nominált alakításokat produkálnak, Bale az előző Oscarját is neki köszönheti. A másik pedig az Out of the Furnace, ami bár kevésbé valószínűbb választás, mégis hasonlóan Tom Hanks két filmjéhez, itt is hátszélként funkcionálhat, ha esetleg a másik mellett kívánnak az Akadémia tagjai dönteni.

bradley-cooper-christian-bale-american-hustle.jpg

Bradley Cooper és Christian Bale az American Hustle című filmben

3, Bradley Cooper

Ha már szóba jött az American Hustle, akkor Bradley Cooper is az esélyesek közt van, pláne annak fényében, hogy tavaly a Napos oldal esetén is bőven kijárt volna neki a díj, ha nincs DDL és a Lincoln. Szintén kiváló hátszél a Túl a fenyvesen, ahol megint lehengerlően formálja meg karakterét. Nála, mivel nem tudom, hogy mekkora a szerepe az American Hustle-ben, szóba jöhet a legjobb férfi mellékszereplő díja is, ez majd kiderül a későbbiek folyamán.

4, Robert Redford

A Minden odavant már volt szerencsém látni a Cinefesten és bár nem nyűgözött le a Redford által eljátszott karakter, tisztában vagyok azzal az aprócska ténnyel, hogy rohadtul nem az én véleményem számít a kérdésben, így simán esélyes az öreg a jelölésre. Pláne, hogy az egész filmet ő viszi a hátán, lévén más szereplő nincs is benne.

5, Hugh Jackman

Szintén tavalyról van elszámolni valója a nagykutyákkal Hugh Jackmannek is, aki idén állítólag a Fogságban című filmben alakít hatalmasat (erről úgy néz ki, hogy én már holnap megbizonyosodhatok), így talán esélyes egy újbóli jelölésre a Nyomorultak után.

spike-jonze-joaquin-phoenix-her-poster.jpg

6, Joaquin Phoenix

A tavalyi évben mind az öt jelöltnek meg kellett volna nyernie a legjobb férfi főszerepért járó szobrot, így Phoenix koma sem volt ez alól kivétel a The Masterben nyújtott lehengerlő alakítása okán. Idén a Her-rel jelentkezik, ami bár kicsit elvont film, de hát bajszot is növesztett a kedvéért, meg minden. Ellene szól viszont, hogy nincs túl jó véleménnyel a gáláról, így könnyen lehet, hogy a nem éppen diplomatikus megnyilvánulásai miatt le se fogják...

7, Brad Pitt

A jogász-szal állítólag Brady fiú is komoly esélyekkel száll harcba a szoborért. Hát nem tudom, minden esetre Ridley Scott új filmje piszok jónak ígérkezik és ha Pitt tényleg akkorát alakít benne, akkor az csak még jobb lesz a nézőknek. Negyedik színészetért járó jelölését és első szobrocskáját gyűjthetné most be.

Dallas-Buyers-Club.jpg

Jared Leto és Matthew McConaughey a Dallas Buyers Club című filmben

8, Matthew McConaughey

Neki már tavaly is a jelöltek közt kellett volna lennie, de végül lemaradt, holott csupa erős alakítást látni tőle az utóbbi időkben. Idén a Mud-dal megtámogatva a Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club - ha valaki még nem tudná a magyar címét) főszerepével hódít: elképesztően sokat fogyott, hogy eljátszhassa a történetben szereplő AIDS beteg csávót. És ő is növesztett bajszot, meg minden. Megjegyzem, itt Jared Leto is esélyesnek tűnik a mellékszereplők közt.

9, Leonardo DiCaprio

A Scorcese-DiCaprio páros idén a Wall Street farkasával jelentkezik, ami elhozhatja Leonak a várva várt újabb Oscar-jelölését és talán még a fődíjat is, bár erre minimálisak az esélyes sajnos, annak ellenére, hogy ő is azok közt van, akiknek már rég meg kellett volna kapniuk.

mitty-blog-jpg_203236.jpg

Ben Stiller a Walter Mitty titkos élete című filmben

10, Ben Stiller

A Walter Mitty titkos élete büszkélkedhet idén a legjobb előzetessel, így aztán mindenki fel van csigázva Stiller újabb rendezésétől. Komikus + drámai szerep = szinte tuti siker, főleg ha nem nyomja fullba a kretént. Bár a színész-rendező nem régiben azt nyilatkozta, hogy ő nem kér az Oscarból...

11, James Gandolfini

Nyugodjon békében az öreg, jóféle színész volt. Nem tiszteletlenségből írom ezt, de az Akadémia előszeretettel osztogat poszthumusz Oscar-jelöléseket (anno James Dean kettőt is kapott), szóval az esélyek éppenséggel megvannak hozzá, bár ő egy kevésbé valószínű jelölt az Enough Said-ért a 15-ből. Mindenesetre gesztusnak szép lenne, hiszen előtte még sosem jelölték Oscarra.

nebraska-bruce-dern-600x421.jpeg

Bruce Dern a Nebraska című filmben

12, Bruce Dern

Ahogy nem túl valószínű a jó öreg Bruce Dern sem, noha a Nebraska sem tűnik rossz filmnek (sajnos a Cinefesten már nem tudtam ott lenni, amikor vetítették), mégsem biztos, hogy pont az Akadémia ízlésvilágát reprezentálja. Mellette szól, hogy azért néhanapján szeretnek egy-egy idősebb színészt is megjutalmazni (lásd Christopher Plummer esetét a Kezdőkkel 2011-ben). Bruce-t először és utoljára '79-ben jelölték, de akkor nem nyert.

13, Forest Whitaker

A végére hagytam az afroamerikai színészeket, de ennek nem a rasszizmus az oka, hanem mert csak. Whitakerrel kezdem a sort, aki idén A komornyikkal komoly esélyes, mert amcsi történelmi téma, meg feketék is vannak benne, meg elnökök is, meg ilyesmi. A film nagyot durrant a kasszáknál, bár a nézői vélemények már felemásak. Whitaker már nyert Oscart Az utolsó skót királyért, ami icipicit talán ront az esélyein.

idris-elba-as-nelson-mandela-in-the-trailer-to-mandela-long-walk-to-freedom.jpg

Idris Elba a Mandela: Long Walk to Freedom című filmben

14, Idris Elba

Ő viszont egy nem túl valószínű jelölt, de hát tudjátok: a Mandela életrajzi mű, Elba egyre népszerűbb színész, ráadásul szintén komoly fekete-téma, szóval oda fognak rá figyelni. Bár állítólag nem valami nagy szám a film, de ettől függetlenül még lehet, hogy Elba az benne.

15, Chiwetel Ejiofor

Kontrolcékontrolvé nevű versenyzőnk Steve McQueen idei nagy dobásával a 12 years a slave-vel esélyes, hiszen tavaly a Lincolnért és a Django elszabadulért a rabszolgaság témakörében képesek voltak két fehérnek is adni a szobrot, szóval most már ideje lenne a szenvedő fél leszármazottjait is díjazni. Torontoban tarolt a film, ami Chiwetel számára jó előjel.

A legvalószínűbb 5 az én meglátásom és jelen állás szerint a következőképpen néz ki:

Tom Hanks - Matthew McConaughey - Chiwetel Ejifor - Christian Bale - Forest Whitaker

Nagyjából ennyi lenne... És most rajtad a sor kedves olvasó: kit hagyhattam ki ebből a 15-ös csokorból, akinek itt a helye, ki az, akinek bár nincs reális esélye, szeretnéd itt látni, illetve ki lesz az az 5 ember, aki ott lesz a fináléban? A válaszokat kommentben várom :)

Lisztes

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr195529918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.09.24. 15:15:22

Legszívesebben DiCaprionak adnék már egy díjat, de idén nem szerepelt olyan filmben, amiben olyan eget rengetőt kellett volna alakítania. Így viszont remélem Matthew McConaughey kapja meg. Nagy kedvencem lett az utóbbi időben, és végre színésszé érett, és felhagyott a sok idétlen szerepével.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.09.24. 16:01:15

Fassbender két Oscar-gyanús filmben is benne van (12 Years, The Counselor), szólva őt sem hagynám ki, a Rush-ból is lehet könnyen jelölés, a Dallas Buyersből meg Jared Letot is rebesgetik nagyon.

Meg még lesz egy rakás független film, amelyekről most még semmit nem tudunk. (The Sessionsről kb. akkor hallottam először, amikor Hunt-ot jelölték)

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.09.24. 16:24:21

@danialves: Amiket te említesz szerintem inkább mellékszerepek, Letot amúgy magam is megemlítettem.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.09.24. 16:39:49

@lisztes: Jogos, nem olvastam el rendesen.
Rushből viszont azért csak tudnak majd egy főszereplőt jelölni.
Fassbendernél meg tényleg a mellékszerep játszhat inkább, ebben mondjuk teljesen kiszámíthatatlan az akadémia, sokszor nem tudják eldönteni, hogy hány főszereplő van a filmben, és elég komoly screentime-os embereket sorolnak be mellékszereplőknek (Waltz, Ledger).

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.09.24. 17:31:06

Ha Daniel Brühl legalább egy jelölést nem szed össze az Oscaron, Isten bizony többé nem nézem az akadémia filmátadóját.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.09.24. 18:35:45

@FroG: Most mondd, hogy idáig rendszeresen nézted hétfőn hajnal 3-4kor :D

Amúgy mi az a filmátadó? :P

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.09.24. 20:31:45

@danialves: Idáig rendszeresen néztem. :D És, fogalmam sincs mi az xd

Peter Deak 2013.09.25. 11:02:20

James Franco mintha kimaradt volna...

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.09.25. 12:28:28

@Peter Deak: Melyik filmjére gondolsz, az As I lay dyingra? Arról még nem sok mindent hallani.

Ma délelőtt voltam a Fogságban vetítésén, szóval most már tudok Hugh Jackman-ügyileg is nyilatkozni: szerintem rohadt jó volt benne...

Illetve a blog Facebook oldalán is jött egy komment 3 névvel:
"Michael B. Jordan (Fruitvale Station), Oscar Isaac (Inside LLewyn Davis) és Steve Carrell (Foxcatcher)"
Ezekkel nem is nagyon tudok vitatkozni, az utolsó kivételével ők is majdnem felkerültek, de mivel 15-nél húztam meg a határt, végül kimaradtak.

Peter Deak 2013.09.25. 13:13:54

Nem egy konkrét filmjére gondoltam, rengeteget forgat pillanatnyilag is a pasi és szerintem korosztálya egyik legkiválóbb színésze.Nálam legalábbis mindenképp benne van az első háromban.
egy kis filmográfia:
www.aceshowbiz.com/celebrity/james_franco/filmography.html

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.25. 13:56:23

a gravitáciról mindenki csak jókat mond, jókat vár, szóval clooney és bullock is esélyes lesz szerintem.

agika88 2013.09.25. 19:37:25

Hát az nagyon meglepne ha a sok vénember odaítélné Jared Letonak az oscart... ő is azok közé tartozik, akinek soha nem ismerik el a tehetségét :/

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.09.25. 23:05:37

@doggfather: Clooney sztem mellékszereplő lesz csak, Bullock meg ugye nő, szóval eléggé hendikeppel indult a legjobb férfi főszereplő oscarnál :D

tejcsokoládé (törölt) 2013.09.25. 23:31:24

@doggfather: a cikk az oscar jelolt pasikrol szol. Ettol meg birom Bullock-ot!;)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.26. 09:08:28

@danialves: @tejcsokoládé: mindketten gonoszak vagytok. :D Értitek mire gondoltam, de belém rúgtok. :D

Biztos, hogy egy kétszereplős filmben az egyik mellékszereplő és nem mind a ketten főszereplők?!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.09.27. 15:24:35

@doggfather: "Biztos, hogy egy kétszereplős filmben az egyik mellékszereplő és nem mind a ketten főszereplők?!"
Most jövök sajtóvetítésről, és igen. Akarod hallani spoileresen, hogy miért? :P

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.27. 18:45:21

@danialves: még véletlenül SE majd megnézem a filmet.
süti beállítások módosítása