Lisztes megmondja a tutit

Chopper - A kegyetlen - Lisztes megmondja a tutit

2013. október 24. 15:00 - lisztes

Ez az a film, aminek Eric Bana a hírnevét köszönheti - mert hát ő is elindult valahonnan. 2000-et írtunk, amikor kijött a Chopper, a címszereplő valódi személy önéletrajzi ihletésű bestsellerét véve alapul az új-zélandi Andrew Dominic. Nem sok filmet jegyez rendezőként, konkrétan hármat, de az Ölni kíméletesen című legfrissebb munkájáról, amit Brad Pittel közösen jegyez már született bejegyzés a blogomon pár hónappal korábban. A Chopper minőségben nem sokban tér el tőle.

4217_webart.jpg

Mert bár érződik a kicsit kisebb költségvetés miatti "olcsó" megoldásokra való kényszer, a sztori egy fokkal jobban működik, mint legutóbbi filmje esetén. Igaz ugyan, hogy kicsit mást vártam tőle - konkrétan egy ízig-vérig börtönös mozit - de ez nem jelenti azt, hogy nem találtam volna szórakoztatónak Mark Brandon 'Chopper' Read kalandjait. Veszélyesen élt a csávó, szó se róla, még akkor is, ha a nagy részét csak összehazudta és csak a tizede igaz annak, amit a filmben bemutatnak.

Choppert először még viszonylag fiatalon látjuk, ahol a kemény bűnözők közt tölti jól megérdemelt börtönbüntetését. Be nem áll a szája, folyton nyomja a gizda dumát, de ugyanakkor nem fél cselekedni sem: az egyik bentlakó maffiatagot halálra késeli, így vérdíj kerül a fejére. Ahelyett, hogy megrémülne, ő ezt hízelgőnek találja. Annak viszont már kevésbé örül, hogy váratlanul legjobb barátja, Jimmy fordul ellene és szétszurkálja, ahogy azt illik. Felépülése és fülei levágása után nem sokkal később kiengedik főhősünket, aki igen csak kötekedős kedvében van, szóval a baj is mindig megtalálja...

chopper.jpg

A Chopper készítői is nyilván tudták, ezért a karaktert is úgy állították be, hogy éreztessék: nagy kamugéppel van dolgunk. Ennek okán persze fenntartásokkal kell kezelni a filmben látottakat. Talán jobb is így, hogy nem tudjuk, hogy mi igaz és mi nem, mert a lényeg azon van, hogy kicsit jobban megismerjük (jellemben) ezt a kétségkívül érdekes embert, aki csupán hírnevet szeretett volna magának - amit meg is kapott, ezt ugyebár könyvének bestseller mivolta és eme film elkészülte is bizonyítja...

Ebben a tekintetben a Bronson című film főhősére emlékeztet. Mindketten rabok, mindketten agresszív vadállatok és mindketten ezzel a "spéci képességükkel" akarnak kitűnni a tömegből. És mindkettejüknek sikerült. A Bronson története is a 70-es években kezd, akár csak a Chopperé, ami végül egészen a 90-es évek elejéig tart. Egyedül az sajnálatos, hogy nem a börtönévekre koncentrál, mint azt a Bronson esetén tette Reifn, hanem a szabadulás utáni be-nem-illeszkedésre.

111105-heres-eric-bana-as-a-young-chopper-6834882-jpg.jpg

Ez az ember egyébként egy méretes nagy seggfej a film tanúsága szerint. Nyilván ez a médiában ma már előny, semmint akadály, de annak ellenére, hogy rendkívül szórakoztató tud lenni, ahogy tahóskodik, veszélyes lépés volt az ő főszereplésével filmet készíteni (persze a bulvárhíre sokat nyomhatott a latba). De a rendező ügyesen lavírozott bulvár és filmre való események bemutatása között és az operatőri munka is sokat dob az összképen, hiába tűnik "olcsónak". Egy jelenetben még a Taxisofőrt is megidézik.

Eric Bana élete alakítását itt hozza, azóta sem sikerült ezt a szintet megütnie. Hektórként, vagy Bruce Bannerként elég átlagos volt, Neroként a Star Trek leggyengébb pontja volt, de ha akadtak is korrekt alakításai, garantáltan nem értek fel ahhoz, amit itt produkált. Felkészülése közben 2 napot eltöltött az igazi Chopperrel is, hogy jobb képet kapjon arról, hogyan is kell megformálnia (maga Chopper javasolta Banát a szerepre, miután látta őt egy ausztrál sorozatban). Ahhoz, hogy a pocakos, idősebb verzióját is eljátssza a karakternek, hetekig csak gyorskaján élt (nehéz a színészek élete).

F_MarkChopperRead.jpg

Az igazi Mark Brandon 'Chopper' Read

Javarészt csak Ausztráliában díjazták a filmet (elsősorban Bana alakítását), de az internetnek hála azóta sok emberhez eljutott már Chopper története. Ami igaz lehetne jobb, meg profibb is, de még így is jól sikerült darab. Bár az is igaz, hogy a Bronson minden tekintetben (a főszereplő alakítását is beleértve) übereli Andrew Dominik filmjét. És ezt, amikor a Bronsont először láttam, még nem gondoltam volna, hogy ilyen lazán ki fogom jelenteni róla...

Lisztes

Chopper - A kegyetlen az imdb-n

Chopper - A kegyetlen előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr415557004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wim · http://sajatszoba.blog.hu/ 2014.01.04. 14:39:54

Nem a börtönévekre koncentrál, mert a film - rendhagyó portré - a legendáról szól.Így az sem igazán fontos, milyen jellem Chopper, bár a film (és főleg Bana) elég jól megmutatja nekünk: egy pszichopata kamugép.
A Bronson sokkal összetettebb, jobb film, de nincs kizárva, hogy Dominik műve is hatással volt rá.
süti beállítások módosítása