Lisztes megmondja a tutit

Karácsonyi történet - Lisztes megmondja a tutit

2013. december 25. 15:00 - lisztes

Bár TV-t nem nagyon nézek, nem rémlik, hogy Karácsony tájékán, főműsoridőben valaha is műsorra tűzték volna ezt a filmet (nyilván tévedek, na de akkor is...). A Reszkessetek betörők!-et ellenben nem átallanak még nyár közepén sem leadni - erről viszont tiszta emlékeim vannak. Jó, speciel idén pont kimarad, de remekül jellemzi a helyzetet, hogy ennek akkora hírértéke volt, hogy a rádióban is bemondták... Szóval feltettem magamban a kérdést: mi lehet a probléma? Miért van az, hogy az egyébként tisztes karácsonyi filmfelhozatalból alig 4-5 olyan van, amit minden évben lenyomnak a torkunkon? Minden. Kibeszabott. Évben!

a-christmas-story-2[1].jpg

A Karácsonyi történet idén ünnepli a 30. születésnapját és eme nemes alkalomnak hála végre rászántam magam, hogy megnézzem. Mert hogy még én sem láttam. Soha. Pedig egy igazi amerikai klasszikusról van szó, ami odaát nagyon népszerű mind a mai napig: nem véletlen az sem, hogy időről időre becsúszik az imdb TOP250-es listájába is (főleg persze így Karácsony tájékán). Teszi mindezt annak ellenére, hogy nem találták fel benne a spanyol viaszt. Egy kedves, vicces, ízig-vérig amerikai történet ez a 40-es évekről.

Egy tipikus amerikai család életének egy rövidke szakaszába nyerhetünk bepillantást: papa, mama és a két gyerek... Főszereplőnk az idősebb fiú, Ralphie, aki mindennél jobban vágyik a Vörös lovas menő puskájára és elhatározza, hogy ha törik, ha szakad, ő azt kéri majd Karácsonyra. Igen ám, de azt a puskát a felnőttek nagyon veszélyesnek tartják, így nem lesz könnyű meggyőzni a szüleit róla, hogy megvegyék neki. Bevet minden trükköt, amit csak egy 10 év körüli kissrác be tud vetni, ám úgy tűnik, hogy mindhiába...

ralphie-bunny-suit-a-christmas-story.jpg

Jean Shepherd félig-meddig önéletrajzi ihletésű kis novelláiból és anekdotáinak gyűjteményéből, ami könyvként "Istenben bízunk, a többiek készpénzben fizetnek" címen jelent meg, készült el a forgatókönyv, amiben ő maga is aktív szerepet vállalt. A film rengeteg narrációt tartalmaz (azon kevesek egyike, amelyeknek ez tényleg jól áll, sőt esszenciális eleme), amit maga Shepherd mondott fel. Sőt a feleségével együtt láthatjuk egy cameo szerepben is, amikor Ralphie és öccse az áruházi Mikuláshoz állnak sorba.

Bár maga a film nem volt különösebben sikeres a bemutatásakor (általában az ünnepek körül játszódó filmek akkoriban nem voltak azok), szép lassan elképesztő méretű kultusz épült ki köré. Mostanra már minden valamire való karácsonyi filmes toplistán megtalálható, méghozzá eléggé előkelő helyen. Rengeteg elvetemült fannal büszkélkedhetnek az alkotók: egyikük például megvette azt a házat, ahol a filmet forgatták és átalakíttatta olyanra, amilyen a vásznon volt - most múzeumként üzemel.

christmasStory_mrParker_1024x768_121920080205.jpg

Vicces film nagyon, persze az egész család számára (kicsiknek és nagyoknak is) fogyasztható a humora (ez speciel nem triviális dolog a Malackodók című film rendezőjétől). Ezt elsősorban a már említett, pazarul megírt narrációnak köszönhetjük, de rengeteg olyan szituációs poén is helyet kapott, amik hogy ha nem is térdcsapkodósan viccesek, de mindenképp megmosolyogtatják az embert. Na és azok a zseniálisan megírt és árnyalt karakterek...

Kétségkívül a film legerősebb pontja a főszereplő család 4 tagja: mindegyik egytől-egyig lélegző, mozgó ember. Nem az a tipikus minta-, vagy álomcsalád, amit az amerikaiak annyira komálnak, hanem az a fajta, ahol az apuka megállás nélkül káromkodik, de ha a 9 éves kisfiú kiejt egy csúnya szót a száján, akkor megkérdezi tőle az anyja, hogy "ezt meg hol hallottad?". Mindezt a főszereplő felnőtt kori kiadásának szemén keresztül bemutatva, aki ma már érett fejjel elmesélve a dolgokat rávilágít minden kis hibájára a diszfunkcionálisnak tűnő, de mégis tökéletesen működő famíliájának.

A-Christmas-Story001-730x365.jpg

Peter Billingsley nagyon tehetséges gyerekszínész, szerintem remekül formálta meg a főszereplőt. Nem csak a színészi tehetsége volt meg hozzá, hanem a komikusi is, ami egy 10 év körüli kissráctól nem mindennapi teljesítmény. A leghálásabb szerep persze Darren McGavinnek jutott, Ralphie apjaként - a rendező úgy fogalmazott, hogy ő ennek a szerepnek az eljátszására született... Szóval ha unjátok a kereskedelmi csatornák egyhangú kínálatát, ajánlom figyelmébe az egész családnak a Karácsonyi történetet, mert remek másfél órás kikapcsolódást nyújt.

Lisztes

Karácsonyi történet az imdb-n

Karácsonyi történet előzetes

Bónusz kép a főszereplőről:

peter.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr615704303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása