Lisztes megmondja a tutit

Seraphim Falls - A múlt szökevénye - Lisztes megmondja a tutit

2014. február 08. 15:00 - lisztes

"The Burning Ones" - emígyen fordíjják anglisra a Seraphim-ot. Bár a filmben Seraphim Falls egy hely, ahol egykor a Liam Neeson által megformált Carver ezredes lakott, a cím egyértelműen kétértelmű (haha): "A szeráfok bukása". Attól függően hogy a keresztény, vagy a zsidó mitológiába vetjük bele magunkat, nem nagy a különbség, de mégis másra utal ez a kifejezés. A szeráfok hat szárnyú angyalok, akik előbbiben a legnagyobb rangúak, utóbbiban pedig változóan hol elöl, hogy középtájt helyezkednek el a mennybéli hierarchiában. Na de mi a tökömért beszélek én most erről?

uk-poster-seraphimfalls.jpg

Első ránézésre egy mezei westernnel van dolgunk, ahol egy személyes bosszúvágytól fűtött ember próbál levadászni egy másikat, de ez csak a látszat. A film tele van metaforákkal, amiken rengeteget lehet agyalni és lehet találgatni, hogy mi mit jelent, mi mire utal, mi valós és mi nem az? Ha egy másik filmet szeretnék felhozni példaként, valószínűleg a Jákob lajtorjája lenne az - aki azt látta, nagyjából már be tudja lőni, milyen jellegű megoldásokra kell számítani, bár itt koránt sem olyan egyértelműek a dolgok...

A polgárháború után 3 évvel egy 5 tagú ~fejvadászcsapat a hegyekben üldözni kezd egy embert. Vezetőjük az egykori déli katona, Carver ezredes (Liam Neeson), aki szeretné élve elkapni a családja haláláért felelős északi tisztet, Gideont (Pierce Brosnan), hogy ő maga végezzen vele. A bosszútól hajtott férfi csapata egyre fogyatkozik, miközben a hideg hegyekből egészen a tűzforró sivatagig üldözik sebesült, kimerült áldozatukat. Vajon mennyit ér meg Carvernek a bosszú?

sf12.png

Két részre bontom a kritikát, a második felében egy spoilerektől hemzsegő értekezést/értelmezést olvashattok, ami azok számára lehet érdekes, akik már látták a filmet. A többiek pedig egészen a zárójelben megjelenő "spoiler" tagig olvashatnak nyugodtan, remélem, hogy ez alatt a pár bekezdés alatt sikerül meggyőznöm mindenkit arról, hogy érdemes beszerezni és megnézni ezt a nem mindennapi westernt. Mert ez a film csak első ránézésre átlagos.

A nyitójelenet pazar. Komolyan mondom, rég láttam ennyire intenzív és érdekfeszítő menekülős jelenetet. Beszéd sem nagyon van, Pierce Brosnan pl.: az első negyed órában maximum hörög, meg fújtat, esetleg káromkodik félig-meddig magában tartva a szavakat. Szóval baromi jó a tempó, látványos az üldözés, szép a táj és a színészi játék is kiváló: Pierce Brosnan tán sosem volt ilyen jó. Ugyanakkor ez egyben a legnagyobb hibája is a filmnek, mert a nyitójelenetet ezt követően már nem sikerül túlszárnyalnia.

seraphimfallsdisc1008qp1.png

Ahogy leérnek a hegyekből, úgy válik egyre komótosabbá a tempó (értitek, a meredekről le a sík terepre). Kifejezetten gyengén vannak megoldva technikailag a visszaemlékezések arra a napra, ahol Carver elveszíti a családját. Persze van még néhány érdemes megoldás (pl.: a lóbelezés), vannak még izgalmak, de a metaforarendszer jellegéből adódóan egyre több lesz a WTF pillanat, amit nem igazán tud az ember elhelyezni, ha nem ismeri az alkotók szándékát, vagy nem ismeri fel az óvatosan elhintett jeleket.

Neeson is jó, de Brosnan most jobb. Előbbinek is jól áll a westernszerep, de utóbbi a menő szakállával és az összetettebb színészi játékával lényegesen több mindent tud kezdeni az amúgy is jobban megírt karakterével. A mellékszereplők is egész ügyesek, főleg a Carver által felbérelt zsoldosok. Szóval egy átlagos westernként is bőven nézhető és érdekfeszítő, maximum a vége felé kezdi majd el úgy érezni az ember, hogy egy kicsit leült a film, hogy ebből azért többet is ki lehetett volna hozni. Valójában ki is hoztak, csak épp nem a látványban és akciókban.

b4mb.png

Ez az egész üldözősdi nem szól másról, csak a megbocsátásról, arról, hogy mit tesz az ember lelkével a bosszúvágy. Vagy valami ilyesmiről. Mindenesetre nagyon tudom ajánlani, szerintem kifejezetten értékes és érdekes western két színészóriással a főszerepben.

Olvastam egy baromi jó nézői teóriát egy fórumon és bár még látnom kellene kétszer-háromszor minimum, hogy minden egyes apró darab összeálljon, úgy érzem, kezdem érteni a film valódi lényegét (a rendező DVD kommentárját érdemes lenne még megtekinteni szerintem). Úgyhogy alapul véve azt az elmélkedést, kiegészítve az én gondolataimmal következzen egy spoileres fejtegetés:

[innentől SPOILER!]

Ahogy én látom/értelmezem, azt tartom a leginkább elképzelhetőnek, hogy már a film kezdetekor mindketten halottak és a mennyben (=magas hegyen) vannak. Neeson karakterét Seraphin Fallsban kivégezték már a katonák (hiszen miért hagyták volna életben, ha a csecsemőjét is lazán kinyírták), míg Brosnan karaktere (a Gideon bibliai név) ezt követően dezertált (ledobta a fegyvereit, elsétált), amiért őt is megölték. Mindketten megbánták bűneiket, tehát a mennybe kerültek - kész az alapfelállás.

piercesnowy.jpg

MÉG MINDIG SPOILER

Carver lelke azonban bosszúra szomjazik, így kezdetét veszi a hajtóvadászat, aminek eredményeképpen először a mennyből a purgatóriumba (=prérire) kerülnek, ahol mindketten belefutnak a lemészárolt telepesek szellemébe (1857-ben valóban történtek mormonok általi mészárlások). Egyrészt a vezetőjük torkán egy mormon által ejtett seb van (valószínűleg belehalt), másrészt pedig Carverék később találnak egy rakás hívő telepeshez tartozó több éve a semmi közepén heverő holmit (valószínűleg azokhoz a szellemekhez tartoztak az életben).

Mivel az indulatok tovább fortyognak, mindenki kimerült, de a hajsza folytatódik, nemsokára a pokolban találják magukat, ahová a Charon nevű indiántól (Wes Studi) nyernek bebocsátást. Ez már lényegesen egyértelműbb, mint a korábbi dolgok, hiszen Charon a görög mitológiában az alvilág révésze, akinek szolgálataiért a holt lelkeknek fizetni kell (Gideon lóval, Carver pénzzel fizet is neki). Ezt követően hőseink eljutnak a pokolba (=tűzforró sivatag).

seraphim_falls16.jpg

MÉG MINDIG SPOILER

Itt pedig próbára tétetnek az ördöggel, aki természetesen egy nő (Anjelica Huston). A karakter neve (Louise C. Fair = Lucifer) ezt szintén egyértelműsíti. Mindketten felkészülnek a végső küzdelemre, mindketten beáldozzák a saját túlélésük zálogát (lovat és a vizet) azért, hogy fegyverhez/töltényhez jussanak, de végül kiállják a próbát és a lelkeik megnyugvásra lelnek... Akit érdekel az eredeti teória is, amit végül azért rendesen átdolgoztam és valamilyen szinten még tovább is gondoltam, az ITT találja. Nekem még a sajátomnál is jobban tetszik :). Angol tudás szükségeltetik természetesen.[SPOILER VÉGE]

Lisztes

Seraphim Falls - A múlt szökevénye az imdb-n

Seraphim Falls - A múlt szökevénye előzetes

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr495735485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.02.08. 23:03:16

Nekem is nagyon bejött a film, de az értelmezésében ilyen mélyre nem jutottam vele.

Bloodscalp 2014.02.09. 09:15:20

szerintem ezért ült le a film, az utalások/szimbolumok oltárán feláldozták a látvány rovására

turbólyuk 2014.02.09. 19:22:23

Kedveltem ezt a filmet eddig is. Ezzel a spirituális értelmezéssel érdekes. Megnézem újra.
süti beállítások módosítása