Lisztes megmondja a tutit

Utánunk a tűzözön

2014. december 25. 15:00 - lisztes

Volt idő, amikor Renny Harlin még jó akciórendezőnek számított Hollywoodban. Én speciel ezt az álláspontot soha nem osztottam, szerintem ő a legrosszabb dolog, ami a Még drágább az életeddel történhetett, de szerencsére az a film volt olyan erős, hogy ne érződjék meg rajta kedvenc finn antitálentumom keze nyoma. A mostanában ilyen Herkules legendája kaliberű okádékokkal nyomolú Harlin tett róla, hogy ne tekintsék jó üzletnek a producerek az ő filmjeit. És ennek Geena Davis is rendesen megitta a levét.

lkg1.jpg

Ebben az időben ugyanis Harlin és Davis együtt voltak éppen, és előbbi eltökélt szándéka volt, hogy akció-kalandsztárt (erős női főhőst) farag szíve választottjából. De az olyan méretes bukták, mint a Kincsessziget kalózai, vagy jelen filmünk, hamar eltántorították ettől a tervétől (beszédes, hogy a Háborgó mélységben SPOILER az utolsó pillanatban végzi ki a főhősnőt SPOILER VÉGE). Geena Davis meg konkrétan ezt követően a TV-be, meg a Stuart Little kisegér trilógiába menekült.

Pedig az Utánunk a tűzözön ígéretes projektnek tűnt. A forgatókönyvért ugyanis annak a Shane Blacknek fizettek rekordösszegű, 3 milliós gázsit, akinek a Halálos fegyvert, vagy Az utolsó cserkészt köszönhetjük. De a 90-es évek második felére a buddy cop filmek ideje is kezdett lejárni, és úgy tűnik a nő+néger párosítás, a krimivígjáték vonal akció(vígjáték) felé való eltolása, és a sok robbantás a robbantások hátán betett a bulinak. Pedig Blackben most sem kellett csalódni.

lkg4.jpg

A sztori szerint Geena Davis karaktere boldog anyuka, aki semmit sem tud a múltjáról: 8 évvel korábban amnéziásan húzták ki a tengerből. Egy autóbaleset után azonban kezdi visszanyerni emlékezetét, és csakhamar kiderül: profi bérgyilkosként dolgozott a kormánynak. Mindeközben az egykori likvidálói is rátalálnak egy TV közvetítésnek hála, szóval ott folytatódik a macska-egér párharc, ahol 8 éve abbamaradt. Azzal a különbséggel, hogy főhősnőnkhöz egy csóró magánnyomozó is csatlakozik ezúttal, akit Samuel L. Jackson formál meg.

Ebben a filmben olyan zseniális dumák vannak, amit sajnos egyrészt a magyar változat egyszerűen nem képes visszaadni, másrészt pedig a rendező úr hihetetlenül pocsék időzítéseinek köszönhetően egyszerűen szinte észre sem vesszük őket, de legalábbis fel sem fogjuk, hogy itt most valami vicces beszólás, vagy hasonló volt. De egy a lényeg: robbantás, meg gagyin megkoreagrafált jelenet legyen benne dögivel, úgyis arra megy a nép! Hát most nem nagyon jöttek a nézők, így végül csúnyát hasalt anno a mozikban hazájában a film...

lkg3.jpg

És valóban nem is működik a film úgy, ahogy annak papíron működnie kellene: a fontos jelenetek súlytalanok, valahol túl sokat tökölünk, valahol meg túl keveset, a technikai megoldások nem túl jók, legalább 4-5 évet késtek, és igaz, ami igaz, maga a sztori is egy kicsit 80-as évek legvége feeling, semmint a 90-es évek második fele, de ezért még nem tudom hibáztatni Shane Blacket. A tervrajzból dolgoztak szarul a kivitelezők, ez már az első fél óra után világossá vált.

Dehogy necsak szapuljam: amikor működik, akkor nagyon működik. A rejtély-szál tartogat egy-két meglepetést, és hozza a szokásos Shane Black-színvonalat, azaz kellően összetett, és egyáltalán nem elcsépelt. A karakterek is első osztályúan vannak megírva, és eljátszva is. Sam Jackson és Geena Davis is tökéletes választás volt a szerepre, bár utóbbinál el tudtam volna képzelni kevésbé karakteresen mosolygós arcú színésznőt is, de maga a játéka tökéletesen rendben volt: jól hozta a kvázi személyiséghasadásos figuráját.

lkg2.jpg

A kettejük közötti kémia is működik, ami tulajdonképpen magát a filmet is megmenti a totális katasztrófától. Így, egy kis nosztalgiafaktorral felvértezve magát egész jóféle néznivaló, aminek egyes megoldásai a mai szemnek már persze megmosolyogtatóak, de azért el-elszórakozhatunk rajta ennek ellenére is. Karácsonyi programnak is kiváló, lévén ennek is, mint ahogy szinte minden Shane Black-filmnek, ezen a szép ünnepen játszódik a sztorija :)

U.I.: A magyar változat tele van aranyos, és néhol brutális félrefordításokkal is, úgyhogy én inkább egy feliratos verziót javasolnék, már csak azért is, mert a Samuel L. Jackson - Csuja Imre párosítás jó-jó, de nem az igazi.

Lisztes

Utánunk a tűzözön az imdb-n

Utánunk a tűzözön előzetes

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr367007759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2014.12.27. 00:29:34

Én is pont pár napja vettem újra elő: kulton.hu/karacsony-a-terroristak-keresztuzeben-utanunk-a-tuzozon/

Szerintem Harlin legjobb filmje (jó ez nem nagy dicséret, bár szerintem a Die Hard 2 sem kifejezetten rossz, csak messze nem olyan jó mint az 1 meg a 3, a Cliffhanger is szórakoztató, bár azt vagy 1000 éve láttam)) én nagyon jól szórakoztam rajta, sőt sajnálom, hogy ilyen baromi keveset emlegeti ezt a filmet. A Halálos fegyver meg a Die Hard nyilván jobb, de ennek is ott a helye a karácsonyi akcíó klasszikusok között.

Azonban sajnos a magyar DVD kiadás felirata sem az igazi, az is tele van félrefordításokkal.

nemszólokmégegyszer 2014.12.27. 10:37:38

@The Man Who Laughs: Szerintem sokkal jobb, mint Harlin többi filmje. Én végig jól szórakoztam rajta a gyakori klisék ellenére is. Mondjuk egy Bessonnal nem játszik egy csapatban, aki végszükségben, rekord idő alatt, nulla költségvetésből /Willis épp a dájhard miatt nem ért rá/ "dobta össze" kultfilmjét, a Leon a profit. De azért nézhető, szórakoztató. Szerintem. És a nő szerintem jó benne. Mondjuk Jackson játszott már jobbat is. /pl. Ponyvaregény, Jackie Brown/ de azért neki is volt Kígyók a fedélzeten, Háborgó mélység, stb. De hát valamiből élni kell, és hát van az a pénz...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.06. 17:00:27

"Volt idő, amikor Renny Harlin még jó akciórendezőnek számított Hollywoodban. Én speciel ezt az álláspontot soha nem osztottam, szerintem ő a legrosszabb dolog, ami a Még drágább az életeddel történhetett, de szerencsére az a film volt olyan erős, hogy ne érződjék meg rajta kedvenc finn antitálentumom keze nyoma."

mi a hiba ebben a mondatban? hogy le van írva :D a Die Hard 2 olyan erős, hogy kibírja Harlint? azért ha valaki a rendező elég erősen beleszól, hogy egy film mennyire legyen erős, ráadásul csinált egy Függő Játszmát, ezen filmje meg pont Davis miatt gyengébb (a forgatókönyvet mondjuk totál ellopták a Salthoz, a csaj még a haját is megváltoztatja) aki ezzel a tekintettel, meg szájjal soha nem kellett volna kamera elé álljon

még egy rossz szót hallok Harlinra, és rádküldöm az Anonymus ionágyúit
süti beállítások módosítása