Lisztes megmondja a tutit

Feketerigó / Blackbird (2015)

2015. május 10. 18:00 - lisztes

Jöjjenek a kötelező körök, amit minden kritika megemlít: elsőfilmes rendező mikrobüdzsés filmje, ami egy iskolai projektként indult, de 20 perces kisfilm helyett végül 67 perces nagyjátékfilm lett belőle. Jórészt amatőrök készítették, bár itt azért azt hozzá kell tenni, hogy nagy részük ezt tanulja, valamint kaptak profi támogatást is. 17 nap alatt forgott, ami a gyakorlatban utómunkával együtt 3 évet ölel fel: eddig tartott létrehoznia ugyanis Szombath Máténak szinte a nullából (400 000 forintból, az a filmvilágban aprópénz) a filmet.

feketerigo.jpg

Máté sok ember példaképe lehet, köztük az enyém is: igen, kitartással, sok-sok munkaórával, és egy kis kapcsolati hálóval megvalósítható egy ilyen minőségű alkotás. Minden képkockán látszik a törődés, szinte minden beállításon látszik az átgondoltság, a tudatosság. Akik olvassák a blogot, azok tudhatják, hogy magam is próbálkozok filmezéssel, és az első egész estés projektemet technikailag a Feketerigóhoz hasonlítva: ég és föld. Persze Máténak is van még hová fejlődnie.

A sztori egy gyerekkori barátság újraalakulása körül forog. Kolos csendes, tisztességes egyetemista egy haldokló kapcsolatban, unalmas élettel. Egy véletlen során találkozik Márkkal, a (bevallom, ezeket a stílusokat én már nem tudom követni, úgyhogy az egyszerűség kedvéért:) punk életmódot folytató régi jó baráttal. Márk stílusa kezdetben nagyon imponál főhősünknek, aki ezért otthagy csapot-papot és beszáll barátja frissen alakuló együttesébe. Ezzel pedig kezdetét veszi egy durva trip az éjszakai buliéletben.

teszt3.jpg

Kolost tehát beleviszik a rosszba, a néző pedig örülhet, mert elképesztően ütős képsorokat kapunk a bulizásokról: piálás, drogozás, nőzés, verekedés és persze zenélés. Ez is Budapest. Ez egy olyan szelete a fővárosnak, ami nagyon is létezik, és amiről sokan nem is tudnak, vagy nem vesznek tudomást. Bevallom, tőlem nagyon idegen ez a világ, és ezért féltem is, hogy "nem fog átjönni" a lényeg, a mondanivaló, de ez a film úgy tud egy szubkultúrát részleteiben bemutatni, hogy közben nem csak a tagjainak szól.

Na de még mielőtt nagyon belelendülnék, hadd kifogásoljak má' valamit, úgyis a fikázódásra kíváncsi a többség. Először is: Máté, ne Coelhózz. Még neki se megy tisztességesen, nemhogy másoknak. Tudom, hogy szerinted fontosak azok a narrációk, de így, ebben a formában nagyon, de nagyon nem működtek. Hogy az eredeti novellából vannak, vagy saját meglátások, tökmindegy: a lényeg, hogy kizökkentenek, nem illenek oda, szemforgatásra késztetnek, ésatöbbi.

feketerigo_teaser-0-00-59-23.jpg

Másodszor pedig - és kihangsúlyoznám, hogy ennél még a jobb hollywoodi produkciókban is több kifogást találok - egy icipicit gyenge (vagy sovány) a történet. Nem a forgatókönyv, mert baromi jók a párbeszédek, és van jó néhány tök jól működő elgondolás is. Egyszerűen nem áll olyan erős lábakon, nincs úgy összefonódva, mint ahogyan azt a film minden más tekintetben magas színvonala megkívánná. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy Máté videóklippek készítésével foglalkozik, így történetírás terén nincs tapasztalata.

A film legerősebb jelenetei is egyértelműen a zenés montázsok - van belőlük elég, szó se róla, de mégsem éreztem, hogy túlhasználta volna őket (pedig még a filmben játszott zenei stílust sem kedvelem). A jelenetekhez nagyon jó helyszíneket sikerült találni/szerezni, de ami a legjobb talán az egészben: nagyon jók a színészek. A Kolost alakító Viktor Balázs a szürkébb szerepben sem tűnik el a süllyesztőben, Lugosi Dániel pedig önmaga 1000%-oson eltúlzott verzióját nyomja, néhol egészen félelmetesen, de végig k*rvajól.

feleterigo.jpg

Az a jó a Feketerigó elkészültében, hogy lehet mutogatni a sok állami csecsen lógó filmkészítőnek, hogy van ám olyan ember is az országunkban, aki kevésből is képes jobbat alkotni! Csak tehetség és sok-sok munka kell hozzá. Máténak pedig azt üzenném, hogy ne ragadjon le a rövidfilmeknél, gondolja azért ezt még át, és fogjon bele egy új, nagy projektbe! Mert még úgyis ez az egyik legjobb magyar film ebben az évtizedben, ha nem számoljuk bele a kis büdzsé nyújtotta handicapet.

Menjetek el, nézzétek meg:

Vetítés május 15-én

Vetítés május 20-án

blog_lisztes.png

blog_imdb.png

blog_elozetes.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr337447742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2015.05.11. 19:24:22

"piálás, drogozás, nőzés, verekedés és persze zenélés. Ez is Budapest. Ez egy olyan szelete a fővárosnak, ami nagyon is létezik, és amiről sokan nem is tudnak" - sztem meg gyakorlatilag csak erről tudnak, mivel MINDEN videoklippben, vagánykodós dumában, magyar filmben stb. ezt a "részét" nyomják, mintha az valami menő vagy vagány dolog lenne. Szánalmas.

Nati Walter 2015.05.16. 17:12:05

@Mityu "aljanép" MG: igy van.....hipsterek éjszakája 2015 :-D
süti beállítások módosítása