Lisztes megmondja a tutit

Roham / Attack (1956)

2015. június 21. 15:00 - lisztes

Robert Aldrich rendezőt a legtöbben A piszkos tizenkettő kapcsán ismerhetik, de természetesen ennél jóval gazdagabb filmográfiája van/volt az öregnek. A szakmát az 50-es évek elején kezdte, és nagysebesen le is gyártott  3 év alatt fél tucat filmet, a 6 közül utolsóként a Rohammal, amiben először dolgozott együtt a legendás Lee Marvinnal (később még kétszer dirigálta őt, egyszer a már említett A piszkos tizenkettőben, egyszer pedig Az Észak császárában a 70-es évek elején).

attack-movie-poster-1956-1020195377.jpg

No, de rátérek a filmre, mert egy nagyon érdekes témát feszeget, amiről - bár meglepően kézenfekvő - nem sok háborús film mesél, a legtöbb maximum egy jellegtelen mellékszálban pedzegeti meg, de mélyen semmiképpen nem ássa bele magát. Ez pedig a bátorság/gyávaság kérdése: mennyire fontos cselekedni, nem csak kivárni a háborúban, mennyire sokat számít az, ha egy tökös katona irányítja az akciót, és milyen durván rombolja a morált egy töketlen tiszt balf*szkodása?

A sztori a II. világháború legvégén játszódik már, az amcsik - surprise, surprise - a németek ellen harcolnak, vagy inkább küzdenek, mert technikailag azért még mindig előttük állnak. Egy akcióban meghal a század egyik osztagának valamennyi tagja, mert a századparancsnok, bár megígérte, nem küldött senkit sem a megsegítésükre. A tüske az életben maradt osztagok parancsnokaiban megmarad, és a felettesüknél lobbyznak az egyébként az apuci révén tisztnek megtett százados felfelé buktatása érdekében, csak hát a sz*r emberek sehová sem kellenek igazán...

arwnxorhcqlbbig.jpg

Nem úgy a film tökös főszereplője, Costa, aki bizony odamegy, csinálja a dolgát, nem fél támadni, sem tartani egy posztot, vagy ha úgy adódik, egyedül egy tank ellen menni. Nem is nézi jó szemmel a tutyimutyiságot, pláne ha az ő embereinek az élete múlhat rajta. A Jack Palance által alakított főhős hihetetlenül férfias, vagány csávó, aki ezeken felül még ráadásul eszes, és megfontolt is. Na, de persze az amcsi hadsereg csak a rossz fény rájuk vetülését látta meg, ezért aztán semmilyen módon nem járult hozzá a film elkészültéhez.

Amit egyébként meg is értek akkori fejjel gondolkozva: a tisztek szavahihetőségének megkérdőjelezése még a rossz döntések esetében is komolyabb gondokat tud okozni, mint a tényleges parancs betartása. Egy hadsereg, aminek a vezetőségét úgy állítják be, mint ebben a filmben... Nos, az nem túl megbízható hadsereg: apuci pici fia alkalmatlan, de pozícióban van, mert a felettes jó barát a kisvárosból, ahonnan származik, míg az igazán rátermett emberek az ő balfaszságának következményeit nyögik.

attack-2.jpg

A film alapja egy színpadi mű, tehát inkább belső jelenetekre kell számítani, ha van is kültéri csatajelenet, az általában városromok között zajlik, vagy egy dombon futásban/kúszásban csúcsosodik ki. Igazán nagy seregek nem ütköznek meg, de itt a lényeg egyébként is a karaktereken van. Mindegyik telitalálat, bár hozzá kell tennem, hogy az Eddie Albert által alakított gyáva tiszt kb. 20-30 közötti kéne, hogy legyen, míg a színész a forgatás környékén ünnepelte az 50. születésnapját - kicsit ki is lógott a szerepéből, amire a korra jellemző "enyhén" teátrális játéka is sokat rásegített.

Az is kifejezetten érdekes szerintem, hogy Albert harcolt a világháborúban, sőt, konkrétan háborús hős volt, tehát valódi jellemvonásaitól nem is állhatott volna távolabb ez a szerep. Egyébként a főbb szereplők közül többen hasonló cipőben jártak - háborús veteránokkal háborús filmet forgatni pedig mindig nagy királyság, hiszen ad egyfajta autentikusságot, még ha ennek nagy része inkább a forgatókönyvíró, illetve a látvány-, jelmeztervezők, és sminkesek érdeme szokott lenni elsősorban.

attack.jpg

Kényes témát feszeget egy átlag háborús filmhez képest, és korához képest meglehetősen bátor, hiszen lassan 60 éve már, hogy elkészült. A színészi játék néhol teátrális, és látványos jelenetekből sincs sok, viszont mindenképpen érdemes rászánni azt a 100 percet a témája, és a kivitelezés miatt is. Mert ahol eltalálták a hangulatot, ott nagyon eltalálták. Jack Palance pedig szimplán zseniális minden megmozdulásában, még a film legvégén is, de arról spoilerveszély miatt inkább nem értekeznék ennél részletesebben.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr717432170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zombi elvtárs · http://www.zombielvtars.blog.hu 2015.06.22. 16:25:43

Még nem láttam ezt a filmet, nem is hallottam róla, de kedvem támadt megnézni. A szokás, hogy túlkoros színészek játszanak olyan katonákat, akik max 25 évesek voltak a valóságban, elég elterjedt volt akkoriban, és egy kicsit még ma is az. Lehet, hogy a harc, és az egyéb megpróbáltatások megvénítő hatását akarták ezzel hangsúlyozni. A frontvonalbeli katonákról készült fotókon szembetűnő ez a jelenség, bár a régi filmekben rátettek még egy lapáttal.
Lee Marvint farpofán lőtték a saipani csatában. Kíváncsi vagyok, milyen lehetett neki igazi veterán létére legalább százszor is újra katonát játszani, tudva, hogy milyen az igazi háború.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2015.06.22. 20:43:45

@Zombi elvtárs: Ez a megvénítő hatás James Whitmore-on rohadt jól van bemutatva az 1949-es Csatatér című filmben, az arról szóló írásomban külön ki is tértem erre. Ha még nem láttad, azt is tudom ajánlani.

lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/2014/11/26/csatater_306

"ha valamit ki kellene emelnem az alakításával kapcsolatban, akkor az a pár nap alatt kb. 20 évet öregedése: érdemes megnézni a film elején, milyen kondiban van, milyen testtartásokat használ, és összehasonlítani a végső jelenettel, ahol mint egy öregember lépked a csapat életben maradt tagjainak oldalán."
süti beállítások módosítása