Lisztes megmondja a tutit

Csillagpor / Stardust (2007)

2016. január 23. 15:00 - lisztes

Következzék egy, a szokásosnál is elfogultabb vélekedés - mert erről a filmről szerintem nem tudnék nem szuperlatívuszokban beszélni. Az egyik kedvenc mesém, pedig amikor először láttam, már jó ideje nem voltam abban a korban, hogy nekem mesére legyen szükségem. De a Csillagpor ennek ellenére is azonnal megfogott, és emlékszem, miután először láttam, másnap már újra is néztem - és ez a fajta extra lelkesedés rám egyáltalán nem jellemző (egyedül A sötét lovagnál történt velem hasonló, azt meg az egyik nagy kedvencemként emlegetem).

medleyofstardustost_ilaneshkeri.jpg

Szóval Csillagpor. Matthew Vaughn rendező az utóbbi években Hollywoodba is betette a lábát, és elhozta végre a minimum 16-os karikás szórakozást a mozikba. Szórakozást - ez nagyon fontos, hiszen filmjei azon felül, hogy tényleg brutálisan... brutálisak, igazi mozi- és filmélményt nyújtanak az alaposan kidolgozott sztorijukkal, a remek karakterekkel, és a félelmetesen jól megkoreografált akciójeleneteikkel. Ha/ver, X-Men: Az elsők, Kingsman. Azt hiszem, hogy ezzel eleget mondtam.

Vaughn a képregény adaptációk nagy mestere, hiszen az imént említett három filmje közül mind képregény alapján készült (oké, a Ha/ver az a képregénnyel egy időben íródott, de értitek a lényeget...). Azt kevesebben tudják már, hogy valójában, ha nem is közvetlenül, de a Csillagpor is egy képregény adaptáció, hiszen a regény eredetileg egy 4 kötetes képregényfolyam feldolgozása, így Vaughn lényegében eddig csak a Torta című filmje esetében dolgozott képregényalap alapján híján...

18ymk0ypjtm3wjpg.jpg

A sztori: Tristan be akar csajozni, de szíve választottja nem adja olcsón a szívét. Miután egy közös bandázás közben megpillantanak egy hullócsillagot, a fiú elhatározza, hogy egy héten belül megszerzi azt a lánynak, így véve őt le a lábáról. A csillag a "Fal"-on túli világba zuhant, ami nagyon sokban különbözik a XIX. századi Angliától: varázslatos hely boszorkányokkal, mágiával, hatalmas királysággal, villámgyűjtő kalózokkal, és még sorolhatnám hosszasan... De ami a legfontosabb: a Falon túl semmi sem az, aminek elsőre gondolná az ember, így a földre hullt csillag is egy nem várt meglepetést tartogat...

Annyi ötlet van ebben a filmben, hogy csodálkozok, hogyan férhetett bele a két órás játékidőbe? Minden percre jut valami meglepetés, valami, amire nem feltétlenül számít az ember, ugyanakkor - és ez nagyon fontos - értelemszerűen következik is az eddig látottakból. Azt pedig, ha egy film nem öncélú, de mégis tele van jobbnál jobb jelenetekkel, én csak úgy hívom: "mestermű". Tudom, lesznek sokan, akik nem osztják a véleményemet, de én akkor is így érzem: most például a TV-ben kaptam el nemrégiben a filmet, de még a sok idióta reklám sem volt képes eltántorítani - végignéztem, noha már rengetegszer láttam.

stardust.jpg

Az egyik ok, amiért nekiállhattok vitatkozni velem, hogy bizony ez a film annak ellenére, hogy mese, nem kifejezetten gyerekeknek való. Pedig ha belegondolunk, mielőtt még a Disney kilúgozta volna a klasszikus európai meséket, azokban is ott volt a brutalitás, méghozzá talán még a Csillagpornál is nagyobb mértékben. Oké, bodycount tekintetében Vaughn filmje messze ver egy átlagos horrort, de a sok gyilkolászás valahogy mégis szerves részét képezi a filmnek, sőt, pontosan ez adja meg azt az egyedi ízt, amit más, mostanában gyártott fantasykból rendre kispórolnak.

Persze akadnak problémák a filmmel, hiszen minden filmben fel lehet fedezni hibákat, vagy némi öncélúságot (miért nem ezt csinálta ahelyett, mikor úgy sokkal logikusabb lett volna, stb...). Nekem ilyen Tristan édesanyja ajándéka édesapjának, ami valamiért a fal angliai oldalán is működik (lásd: Babilon gyertya), holott ott csak szimpla gyertyaként kéne funkcionálnia, mint ahogy Yvaine (a hullócsillag) haja is menten átváltozott csillagporrá, amint átkerült a falon.

still-of-mark-strong-and-charlie-cox-in-stardust-_2007.jpg

De az ilyen apróságok szinte semmit sem rontanak az élményen. Matthew Vaughn rendező egy feszes tempójú, sziporkázó, és jól kinéző darabot tett le az asztalra, aminek mind az aláfestőzenéje, mind a betétdala (bizony, a Rule the World) fantasztikusan sikeredett. És azt is be kell valljam, hogy az esküvői meghívónkra is ebből a filmből választottunk anno idézetet a kedves kis feleségemmel :) Akármikor újra tudom nézni, annyira fantasztikus minden egyes perce.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr138019897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása