Lisztes megmondja a tutit

Bombázók a seregnek / Stripes (1981)

2016. február 11. 15:00 - lisztes

Az eredetileg füves humorra építő vígjátéknak szánt, de végül össznépi másfél órás SNL-szkeccsé átvarázsolt Bombázók a seregnek akár még vicces is lehetett volna, ha írnak bele poénokat, és nem mindent arra az egy lapra tesznek fel, hogy "hát majd Bill Murray, meg a többiek el-elimprovizálgatnak". Bezony, megint egy olyan darabot pótoltam, amit a 90-es években, szigorúan 10 éves kor alatt kellett volna VHS-en rongyosra néznem, már csak az indokolatlanul magas mennyiségű csöcs és punci miatt is.

stripes_20289.jpg

De nem így történt (legnagyobb bánatomra), és hát felnőtt fejjel első megtekintésre, hogy úgy mondjam... Hagy némi kívánnivalót maga után. Különösen igaz ez a rendkívül kínos harmadik felvonásra. És amikor azt mondom, hogy "rendkívül kínos", azt úgy tessék érteni, hogy még maga a rendező, Ivan Reitman is elismerte Michael Bay módjára, hogy hát azt bizony elb*szta. És igazat kell adnom neki, mert azóta sem sikerült napirendre térnem afelett, hogy mégis mi a sz*r volt ez?

Pedig tök jól kezdődik a film: Bill Murray karakterének sz*r napja van, és miután elveszti a munkáját, a házát, a kocsiját és a nője is lelécel, a haverjával úgy döntenek, hogy belépnek a seregbe, hiszen ott frankó a fizu, és még ruhát is adnak. A kiképzésen Hulka őrmester veszi őket kezelésbe, és hát nincs kegyelem... A fiúk persze fájlalják, hogy mozogni is kell, ezért minden lehetőséget megragadnak, hogy lazítsanak - de részben pont ennek köszönhetően különleges olaszországi megbízást kapnak a hadseregtől: tesztelniük kell egy városi harci járművet, ami leginkább egy átalakított lakókocsinak néz ki.

maxresdefault.jpg

Most már legalább tudom, hogy a Kő egy csapat című (guilty pleasure kategóriába tartozó) film honnan merített inspirációt (eddig sem volt túl vicces, de most kiderült, hogy azt a maradék pár poént is máshonnan csórták). Mert a bevonulós-kiképzős rész még működik is. Nincs sok poén, de addig is elviszi a filmet a hátán a hangulat. Úgy fél óra után kezdjük azt érezni, hogy most már azért ideje lenne villantani valamit, elvégre mégiscsak Bill Murray, Harold Ramis és John Candy szerepel a filmben...

De helyette jönnek a meztelen nők (amikre isten ments, hogy panaszkodjak), a zavaros történetelemek, és az egyre elborultabb baromságok, ami végül egy csehszlovák tankos-lövöldözős-túszkiszabadítós fináléban kulminálódik, melynek végeztével kitüntetést kapnak főhőseink! Mármint basszus... Ez nem egy gyerekekről szóló  családi film, ahol a veszélyesen magánakciózó kölyköket a végén kitünteti a rendőrség, mert mindenki rájött, nekik volt igazuk... Nem, ez a hadseregről szóló film, amiben a szereplők lényegében hadiállapotot idéznek elő, és ezért cserébe plecsnit kapnak.

bill_murray-stripes1981-1310.jpg

Na, de mindegy is, fogadjuk el, ez egy vígjáték, amit nem kell komolyan venni. De sajnos olyan sokat röhögni sem tudunk rajta. A sok improvizáció sok fecsegést, de kevés poént eredményez, Murray karaktere egyik pillanatban még szánalmas lúzer, a másikban nőcsábász, a harmadikban tökös katona... Ramis pedig, mivel neki volt szemüvege, a bozonthajú csajmágnesből rögtön geekké vedlett át, amint azt a forgatókönyv úgy kívánta, és az addigi balf*szkodást hátrahagyva ő is megtáltosodott. Tudjátok, mert... kellett.

Warren Oates sokat öregedett, mióta kb. 7 évvel korábbról a Hozzátok el nekem Alfredo Garcia fejét-ben láttam. És csak úgy finoman szeretném megjegyezni, hogy ő ugyanabban a korban volt itt, mint Tom Cruise a Mission: Impossible - Titkos nemzet forgatásán... Szóval jah, gyerekek, ez a szcientológia lehet, hogy tud valamit. Mindenesetre mint karakterszínészben, Oatesban most sem kellett csalódni, inkább magában a karakterében, aki szintén rémesen valószerűtlenné válik a harmadik felvonásra.

20464_8.jpg

Csalódásként éltem meg ezt a filmet, mert bíztam benne, hogy a 80-as években akad azért még pár, általam korábban még nem látott kincs, de pár éve a Golfőrültek sem jött át, és hát ez meg még kevésbé fogott most meg. Pedig Ivan Reitman ez után azt a bizonyos Szellemirtókat forgatta le, ami azóta is megkerülhetetlen alapmű az évtizedből. Lehet, hogy jobban jártunk volna, ha ahogyan azt eredetileg is tervezték, egy Cheech & Chong-filmet forgattak volna belőle. Azt én úgysem néztem volna meg, így nem is fájt volna annyira...

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr107711506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása