Lisztes megmondja a tutit

Bad Boys - Mire jók a rosszfiúk? / Bad Boys (1995)

2016. február 14. 15:00 - lisztes

A film, ami még abban a korszakban készült, amikor Martin Lawrence nevét előbb írták ki a stáblistán, mint Will Smith-ét. Igen, azokról a csodálatos 90-es évekről van szó, annak is a közepéről, amikor is egy, a videóklip-készítésben magának nagy hírnevet és rengeteg tapasztalatot szerző, nagy karrier előtt álló rendező elkészítette első nagyjátékfilmjét. Ezt az illetőt pedig Michael Baynek hívják, akit bár 2016-ban szignifikánsabb többen utálnak, mint amennyien szeretik, mind a mai napig egy roppant tehetséges embernek tartok.

bad-boys-1995-movie-poster.jpg

Ezt most úgy érzem, gyorsan meg kell magyaráznom, bár valószínűleg sokan már az előző mondat végeztével kiixelték ezt a bejegyzést. Michael Bay rohadt jól tud akciójeleneteket rendezni. Van hozzá érzéke, vannak elképzelései, vannak jól bejáratott megoldásai, szóval ezen a területen kimagaslóan jó szakembernek tartom. De ez nem jelenti azt, hogy jó rendezőnek is tartanám. Sőt, igazából akciófilmet sem bíznék rá, mert ugye a Mad Max 4 kivételével azok sem csak és kizárólag akciójelenetekből állnak.

Igazság szerint a Bad Boys készítésekor még nem volt ez a kis apró hiányossága ennyire nyilvánvaló, arra csak a második rész világít rá, de nagyon, hogy Bay képtelen egy egyszerű párbeszéd közben nyugton maradni, ezzel elvonva a lényeges dolgokról is a figyelmet. Na, de itt, ennél a filmnél még ez nem olyan feltűnő - ellenben az akciórendezői zsenije sem olyan kimagasló, mint a későbbi munkáiban (erre leginkább a végjáték világít rá, de most túlságosan is előre haladtam).

2013-07-17_043.png

Buddy Cop movie - így hívják a szaknyelvben azt a alműfajt, amikor két eltérő személyiségű embert egy (rendőr)autóba zárnak, hogy oldjanak meg egy ügyet. A 90-es években élte a virágkorát, és természetesen készült már mindenféle-fajta belőle - manapság, ha nincs is akkora dömping, de még mindig sikeres szubzsánernek mondható (és itt most pl.: a Női szervekre, valamint a Pofázunk és végünkre kell gondolni - mindkettőhöz készül(t) folytatás...)

Na de vissza a Bad Boyshoz: a történet szerint egy nemrég lefoglalt nagy mennyiségű heroin szállítmányt ellopnak a rendőrségről, és az ügyre a két kábszeres nyomozót, a családos, folyton elégedetlenkedő Marcust, és a gazdag, a rendőri szakmát szinte csak hobbyból űző Mike-ot állítják rá, és bízzák meg azzal, hogy kerítsék kézre a gazembereket. A rosszfiúk közben kinyírják az egyik enyveskezű társukat, aminek szemtanúja lesz egy nő, Julie Mott, aki ezt követően nem hajlandó mástól segítséget elfogadni, csak Mike-tól, akit az ideiglenes távolléte miatt Marcusnak kell eljátszania...

45632_29.jpg

És ezzel el is érkeztünk a történet egyik legrosszabb részéhez, a szerepcseréhez. Klasszikus vígjátéki elem, a brazil szappanoperákban mind a mai napig előszeretettel használják, de ahogy ott is, úgy a Bad Boys esetében is rendesen elvetik a sulykot, és addig-addig húzzák ennek a kis trükknek a leleplezését, amíg végül már - sajnos rossz értelemben véve - komikussá válik az egész. Ennél már csak a korábban megpedzegetett, botrányosan összerakott, fantáziátlan végjáték a rosszabb.

Szerencsére Baynek akkor még volt önkritikája (tudom, a Transformers 2-ért is bocsánatot kért, de ha komolyan gondolta volna, akkor nem csinálja hasonlóan sz*rra a harmadikat), és ő maga is megmondta, hogy azt bizony ott elb*szták - igaz a forgatókönyvet hibáztatta leginkább, mert hogy az ezer sebből vérzett. Kár, hogy újabban már az ilyesmi nem érdekli, de hát már nem is kell bizonyítania senkinek... Na, és ezért mondtam azt, hogy ennél a filmnél azért még a nagy lövöldözés megkoreografálásában, és abban a szerencsétlen autósüldözés-szerű valamiben voltak ám hiányosságok...

i002561.jpg

De a Bad Boyst ennek ellenére is lehet szeretni, és bevallom, én mind a mai napig szeretem is, hiába fedezek fel benne egyre több necces részt (sokáig nem értettem az imdb pontszámát, de most az újranézés után már el tudom fogadni, hogy ilyen alacsony). És hogy mi az oka? A két szereplő közti kémia, a zseniális beszólások, és a pont csak annyira komolyan vett történet, hogy működni tudjon akciófilmként, és vígjátékként is egyaránt. Szórakozásnak ideális, még ha nem is emlegethetjük a buddy cop filmek legjobbjai között.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr887954604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizsla_barat 2016.02.15. 14:36:13

Láttad eredeti nyelven? Borzalmasan trágár. Az a kilóg a kapa szög stílusban. A magyar szinkron itt meg kiváló volt.
süti beállítások módosítása