Lisztes megmondja a tutit

Ben Wade és a farmer - Lisztes megmondja a tutit

2014. január 05. 15:00 - lisztes

Ezt az egyébként minőségéhez képest kevésbé ismert klasszikust pár éve remakeelték Russell Crowe és Christian Bale főszereplésével Börtönvonat Yumába címmel. Szükség volt rá? Nem feltétlenül. Kár volt érte? Egyáltalán nem. A maga nemében mindkét film páratlan alkotás: a remakeet imádtam, amikor még az előző évtizedben láttam és hasonlóképpen tetszett ez az eredeti is, noha a legjobb emlékeim szerint a kettő közt akad pár lényeges különbség.

three_ten_to_yuma_xlg.jpg

De a memóriám már nem a régi, így lehet, hogy tévedek. Mindenesetre a Ben Wade és a farmer leginkább a Délidő című zseniális alkotáshoz hasonlít, még ha az általa felállított magas szintet nem is éri el. Nem véletlen, hogy Howard Hawks ennek a két filmnek hála készítette el John Wayne főszereplésével a Rio Bravot, ami a Herceg egyik leghíresebb filmjévé vált. Klasszikus, "derülátóbb" és romantikusabb western fekete-fehérben, ami zseniálisan használja ki a határidő-dramaturgiában rejlő lehetőségeket.

Ben Wade és bandája kirabolnak egy postakocsit és megölik az ellenszegülő kocsist, mindezt Dan Evans és fiai szeme láttára. Az eset után Wadeék a városba mennek és közlik a helyi seriffel, hogy 'valakik' miféle gaztettet műveltek. A törvény emberei kicsit későn ugyan, de kapcsolnak: a banda igaz már olajra lépett, de Ben egy kis etyepetyére ottmaradt a helyi kocsmában, így sikerül letartóztatni. A cél pedig az, hogy a másnap délután induló Yumába tartó vonatra feltegyék, amihez persze a bandájának lesz egy-két szava. A pénzügyi gondokkal küzdő Dan azonban így is önként jelentkezik a feladatra a 200 dolláros fizetség reményében. De lehet, hogy neki kell a nagyobb árat fizetnie...

3tY1.jpg

Már maga az a gondolat is zseniális, hogy a postakocsit kiraboló banda úgy küldi el a hatóságot a városból, hogy bejelentik a saját maguk által elkövetett bűntényt... Lényegében pár jelenet alatt egy olyan antagonista csapatot skicceltek fel, amelyik méltó ellenfele lehetne akármelyik vadnyugati hősnek. Ben Wade rafinált és sármos, mindig megkapja amit akar, az emberei egytől egyig profik, akik hogy ha kell egymást is beáldozzák azért, hogy a csapat előnyhöz jusson. Mindemellé az egyébként a remakeben ennél jóval maradandóbb módon bemutatott Charlie Prince karaktere is tökéletes a "jobbkéz" szerepére.

No és akkor ezekkel szemben ki mást is rakhattak volna be az alkotók, mint Dan Evanst? A farmert, a senkit. Aki lőni azért természetesen tud, de egyébként csak egy semmibe vett, magáért, a családjáért és úgy általában az érdekeiért ki nem álló jelentéktelen valaki. Aki érzi, hogy most tehet valami nagy dolgot. Lehet, hogy az életébe fog kerülni, de legalább úgy hal meg, ahogy egy igazi férfinak kell meghalnia. Harcban, bátran a túlerővel szemben. Ebben a mentalitásában rejlik a karakter igazi ereje.

yumaspan.jpg

Tele van zseniális jelenetekkel a film: ahogy például Ben Wade csapja a szelet a helyi kocsmában a pultos lánynak, vagy ahogy maga a film eleji rablás történik. De a csúcs csak ezután jön: a kényelmetlen vacsora Evanséknál, ahol az akkor már fogolyként szállított Ben Wade Evans saját házában, megkötözve válik egyik pillanatról a másikra pusztán intelligens, nyugodt viselkedésével és félelmetes magabiztosságával az alfahímmé, aki még Mrs. Evans-t is pillanatok alatt megbabonázza.

Talán sosem volt még ennyire izgalmas 5 percenként ránézni az órára, amikor a vonatállomáshoz közeli hotelszobában főhősünk várja, hogy délután 3 óra legyen. Persze tudjuk, hogy nem lesz egy sétagalopp kikísérni a foglyot és azt is tudjuk, hogy Wade bandája még idejében meg fog érkezni, mégis izgulunk. Minden egyes percben. Közben pedig Ben Wade halálos nyugalommal üldögél és fütyörészi a film mesteri soundtrackjét - sajnos nem találtam instrumentális verziót a neten, pedig a film közben gyakran felhangzik és jobb szerintem, mint az éneklős változat. Egyik kedvenc westerndallamommá lépett elő, ami Morricone egyeduralma közepette nem egyszerű dolog...

310toyuma1957.jpg

Végül a film vége... Nos, bevallom, hogy legelőször hatalmasat néztem és kicsit csalódott is voltam (ahogy néztem néhány fórumot, ezt a húzást sokan kritizálják), de aztán megértettem, hogy ennél okosabban nem lehetett volna lezárni a filmet. Hatásosabban le lehetett volna, mint ahogy azt a remakeben meg is tették, de okosabban nem lehetett. Kirakom a spoiler taget, noha a film több, mint 50 éves, de hátha valaki nem látta még... Nekik azt üzenem, hogy megvan a mai programjuk, melyik filmet kell megnézni...

[spoiler] szóval ugye Ben Wade úgy dönt, hogy segít fogvatartójának és felugrik a Yumába tartó vonatra, így mindketten megmenekülnek. Wade úgyis többször megszökött már abból a börtönből, most sem lesz nehezebb dolga... Ha belegondolunk, ez az egyetlen logikus lépés, amit tehetett, hiszen így maradhatott egyedül életben (ha Dan szorul helyzetbe került volna, biztosan magával viszi őt is a halálba). Nem mellesleg Evans kivívta Wade tiszteletét is, sőt az életét is megmentette a hotelban, amit a nem-is-olyan-gonosz bandita ezzel a gesztussal honorált. Mert lehet, hogy létezett a vadnyugaton is az a dolog, hogy "becsület"?[spoiler vége]

155431.jpg

A Ben Wade és a farmer szerintem az egyik legjobb darab az 50-es évekből a témában. Lehet, hogy sokan nem osztják ezt a véleményemet, mert tény, hogy vannak hibái, de számomra akkora élményt nyújtott, hogy ezek jóformán nem is maradtak meg bennem. És szerencsére James Mangold méltó módon újrázta a történetet - már alig várom, hogy a westernmaratonom keretein belül azt is megnézzem ismét.

Lisztes

Ben Wade és a farmer az imdb-n

Ben Wade és a farmer előzetes (vagy valami olyasmi)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr575695318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása