Lisztes megmondja a tutit

Walt Disney: Tarzan

2014. szeptember 25. 15:00 - lisztes

Azt talán túlzás lenne kijelenteni, hogy a közeljövőben el leszünk "kényeztetve" Tarzan-ügyileg, mindenesetre bejelentették, hogy újfent megcsodálhatjuk, ahogy ez a méltán népszerű karakter egyik liánról a másikba kapaszkodva halad az erdő lombkoronaszintjén. Hozzáteszem, a Margot Robbie-Alexander Skarsgard duó több, mint biztató. Aztán ugye nemrég a németek is jelentkeztek, méghozzá egy animációs filmmel, ami olyan csodás komputeranimációval készült, hogy annál még én is szebbet rajzolnék száraz kutyasz*rral. El is tűnt a süllyesztőben szinte azonnal.

Tarzan-Poster-walt-disneys-tarzan-34361237-1000-1500.jpg

1999-ben Mickey egerék is megpróbálkoztak lefordítani az akkori közönségük nyelvére a sztorit, ami egyébként többé-kevésbé sikerült is. Van aranyos gyerektarzan, comic relief karakterek, csúnyán kinéző főgonosz(ok), hős, hősnő, meg egy szórakozott professzor... Minden sablonelem, amiből fel lehet építeni a sztorit. És fel is építették, azzal nem is volt hiba. Nagy költségvetéssel, látványos akciózások közepette. Az persze más kérdés, hogy egy rajzfilmben az ilyesminek mindig kisebb a súlya.

Szóval Tarzan angol szülők gyermekeként kezdte, akik hajótöröttként kötnek ki az afrikai partokon. Apuka nekilát otthonosabbá csinálni a helyet (eszembe jut a Top Secret A kék lagúnát kiparodizáló jelenete...), de egy köcsög leopárd közbeszól. Az árván maradt kisgyereket egy csemetéjét szintén frissen elvesztő gorilla fogadja örökbe. Tarzan felnő, barátokat szerez, de egy kicsit mindig kívülállónak érzi magát, míg nem egy szép napon, közvetlenül azután, hogy végez az erdő legnagyobb ellenségével, felbukkan egy még nagyobb: az ember.

3487869_orig.jpg

Azzal nem lehet vádolni a Tarzan készítőit, hogy finomkodtak volna: már az első percekben kinyírnak egy komplett hajót, egy kisállatot, meg két gondoskodó szülőt, csak hogy megteremtsék az alaphangulatot. Ezt követően a fiatal Tarzan kimondottan gyengén bemutatott gyermekévei következnek, megalapozva az egyébként meglepően háttérbe szorított vicces mellékfigurák szálát. Terk és Tantor egy nagyon gyenge Timon és Pumba klón csupán, nem is baj, hogy nem erőltették őket (arra ott volt a film alapján készült rajzfilmsorozat).

Hiába látványos, én nem nagyon rajongok a rajzfilmes fizikát használó akciójelenetekért. Nem, nem akarom számonkérni egy gyerekmesén a Newton-i fizikát, van az a határ, ami simán belefér, de ha ezt nagyon átlépik (lásd: Madagaszkár 3), akkor óhatatlanul is átértékelődik a fejemben az egész, és nem tudok már úgy izgulni a karakterekért, mint ahogyan kellene. Ez a Tarzannál is előjött: egyszerűen túl sok volt már az ugra-bugrálás ahhoz, hogy súlya legyen.

Tarzan-disneyscreencaps_com-4255.jpg

A negatívumok után jöjjenek a pozitívumok, melyek közül toronymagasan kiemelkedik Phil Collins muzsikája, ami magyar nyelven is legalább olyan jól szól, mint az eredeti. Remekül megteremti a hangulatot, passzol a képi világhoz, van értelme a szövegnek, ami kapcsolódik is magához a történethez, egyszóval tökéletes betétdal, nem is volt kérdés, hogy abban az évben Phil bá' viszi haza az Oscart ezért a munkájáért, lenyomva ezzel a South Park alkotópárosát a "Blame Canada!" című nótájukkal.

A képi világ egyébként mesés, az akciójelenetek ezen részébe nem tudok belekötni, a dzsungel a háttérben baromi jól néz ki. Az egyik utolsó "kézzel rajzolt" Disney mesétől, és az akkoriban elég magasnak számító, 130 millás büdzsétől ez volt persze a minimum. Lehet, hogy csak én érzem így, de a karakterek megjelenése sem az a tipikus Disney sablon (leszámítva Jane-t és kompániáját, valamint Tantort, az elefántot, akit kb. egy az egyben átkopiztak a Dzsungel könyvéből).

11.jpg

A Tarzan egy jó mese, ugyanakkor hiányzik belőle valami plusz, valami, amit nem is tudok megfogalmazni. Hiába a 25 (!) írói kreditet kapó emberke, ők sem voltak elegen ahhoz, hogy azt a különleges, megfoghatatlan dolgot beleszőjék. Azt, amitől Az oroszlánkirály 20 év múlva is etalonnak számít majd. Aztán persze lehet, hogy csak az van, hogy eddig mind a kétszer már idősebb, felnőtt fejjel láttam, így nem volt olyan hatással rám, mint a gyerekkoromban átélt mesék.

Lisztes

Tarzan az imdb-n

Tarzan előzetes

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr786501699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ledo76 2014.09.26. 09:34:16

Ez az Oroszlánkirály etalonnak számít szöveg már kijön az ember könyökén. Tény, hogy a Tarzannál jobb, de nincs a Top5 Disney rajzfilben. Persze ez ízlés dolga, de a pl a Dzsungel könyvéhez vagy a 101 kiskutyához képest objektíven is egy fos. Azok istenítik akik akkor voltak gyerekek. Én a fiam miatt felnőtt fejjel is megnéztem szinte az összeset, így nincs már elfogultságom egyes korszakok iránt a szintén ezt a korszakot jelentő Szépség és a Szörny és az Aladin is jobb szerintem.
A Tarzan szerintem borzasztó kegyetlen. A fiam szinte megzakkant tőle, bánom is, hogy megnéztük. Bár én nem értek egyet azzal, hogy a rajzfilmek autómatikusan gyerekeknek szólnak, de a Disney esetében ez valamennyire adekvát. A régi filmekben is voltak erőszakos dolgok (pl a Hófehérke elég nyomasztó), de ez valahogy más mint az addigiek. Amúgy sem voltam elragadtatva tőle, a zenéje viszont tényleg pazar.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.26. 11:20:06

@ledo76: ez így van! Mármint az oroszlánkirályos rész.

Ez a tarzan nem rossz, főleg nem annyira ahogy a poszt is, meg a komment is sugallja.

ledo76 2014.09.26. 11:32:09

@doggfather: Felnőttként nem rossz, bár közel sem hozza a Disney legjobbjai színvonalát, de gyerekeknek egyszerűen túl durva. Nem tetszik ez a korszellem, hogy a gyerekeknek csináljunk "akciófilm light-ot".

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.09.26. 12:14:41

@ledo76: Attól még hogy a könyöködön jön ki, még lehet igaz, nem? Ez igazából valamilyen szinten már csak ízlés dolga, és abban abszolút nem értek egyet, hogy "objektíven nézve fos". Főleg nem a 101 kiskutyához viszonyítva, ami aranyos, meg minden, de baromi csúnyán öregedett. Nem úgy a Dzsungel könyve, amit legalább annyira imádok, mint Az oroszlánykirályt.

Igen, a 90-es években voltam gyerek, de ez nem csak azt jelenti, hogy a 90-es években született meséket néztem rongyonsra, hanem például az általad említett 101 kiskutyát és A dzsungel könyvét is.

És ha mindenáron el akarsz vonatkoztatni a személyes ízléstől, a legjobb szerintem az imdb, vagy bármelyik nagyobb usermerítéssel rendelkező filmes oldal szavazós toplistájára rápillantani, mert ott a közízlés tükröződik az eredményeken, és abban bizony Az oroszlánkirály a legjobb a Disney istállójából. Még ha te magad nem is látod így.

De ettől függetlenül is engedtessék meg nekem szeretni pl.: Az oroszlánkirályt, és nemcsak azért, mert kedves emlékeim fűznek hozzá, hanem mert valóban egy páratlanul jó mesének tartom :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.26. 12:22:42

"annál még én is szebbet rajzolnék száraz kutyasz*rral"
Igen? Akkor tessék, csinálj jobbat!
Fogadjunk, hogy ha filmet forgatnál, az is akkora szar lenne, hogy senki nem nézné meg.

Hülye, beképzelt blogger.

ledo76 2014.09.26. 12:37:26

@lisztes: Lehet igaz, de nem az. Persze ez ízlésbeli kérdés, de vannak objektív indokok, hogy valami mitől értékes vagy sem. A népszerűség számomra csak egy adat, nem mondom, hogy semmit se jelent, de ezer példát tudok mondani, hogy színvonalas dolgok csak korlátozottan voltak népszerűek, míg kommersz dolgok agyon voltak hypeolva. Az én ismerősi körömben (kb velem egyidősek) senkinek nem az Oroszlánkirály a kedvence. A 101 kiskutyát csak eredeti szinkronnal szabad megnézni, az új szinkron iszonyú sokat ront az élvezeti értékéből. Gasper és Horace dialógusait (Agárdi-Garas) megközelíteni sem tudja semmi ami az Oroszlánkirályban van Pumba és Timon, a hiénák viccesek de közel sem ennyire. Ráadásul fájóan hiányoznak belőle a rejtett, átvitt poénok (találja ki mia bűne műsor, Tibbs őrmester és az Ezredes beszólásai) amin halálra röhögöm magam, nekem nagyon didaktikus. A pátoszos hangvétel pedig engem eleve elriaszt. Nem rossz az Oroszlánkirály kb középen helyezkedik el a Disney életműben, de szerintem az általad is kedvelt Dzsungel könyvével egyszerűen nem egy kategória.
süti beállítások módosítása